Din lipsă de zăpadă, staţiunile de schi din Elveţia sunt goale la mijlocul lunii ianuarie

0
Publicat:

Pârtiile de schi odată populare din staţiunea elveţiană Dent-de-Vaulion sunt acum părăsite din cauza vremii neobişnuit de calde, care i-a alungat pe amatorii sporturilor de iarnă şi a obligat staţiunile de schi să se închidă în întreaga ţară, transmite Reuters, citat de Agerpres. 

FOTO: EPA EFE (Arhiva)
FOTO: EPA EFE (Arhiva)

Elveţia, o destinaţie importantă pentru practicarea schiului, se încălzeşte de aproape două ori mai mult decât media globală pentru că munţii săi captează căldura, susţine Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei, într-un raport.

  Luna ianuarie 2024 a fost excepţional de caldă, cu temperaturi mai mari cu 2 grade Celsius faţă de media dintre 1990 şi 2020, susţine MeteoSwiss, Oficiul federal pentru meteorologie şi climatologie.

„Depăşim recordurile atât de des încât nici nu mai pare ceva extraordinar dar în realitate este. Nu am mai auzit de minime istorice de temperatură în Elveţia de mai mulţi ani”, spune Christophe Salamin, meteorolog la MeteoSwiss.

Vineri, iarna părea deja terminată la Dent-de-Vaulion, amplasat la peste 1.400 de metri deasupra nivelului mării. Cerul era senin şi temperatura a ajuns la 9 grade Celsius, cu mult peste normalul lunii ianuarie, de minus un grad Celsius. În plus, săptămâna următoare este aşteptată să fie şi mai călduroasă, cu temperaturi de aproximativ 11 grade Celsius.

ONG-ul Mountain Wilderness care se ocupă cu protejarea zonelor montane anunţa anul trecut că 65 de instalaţii pe cablu rugineau din lipsă de zăpadă şi temperaturi neobişnuit de mari. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite