Deputaţii polonezi au adoptat un proiect de lege controversat care ar împiedica un canal independent de ştiri deţinut de Discovery să difuzeze în Polonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Televiziunea americană privată TVN aparţine grupului Discovery FOTO VIA NEWS.RO
Televiziunea americană privată TVN aparţine grupului Discovery FOTO VIA NEWS.RO

Camera inferioară a parlamentului polonez a adoptat vineri o lege controversată despre care opoziţia susţine că este o tentativă a guvernului populist de dreapta de a reduce la tăcere canalul de ştiri independent TVN24, controlat de grupul american Discovery, relatează AFP.

Adoptată de de camera inferioară cu 228 de voturi pentru şi 219 împotrivă, în ciuda obiecţiilor senatului, unde opoziţia e majoritară, legea trebuie promulgată de preşedintele polonez Andrzej Duda, scrie Agerpres.

Opoziţia spune că adoptarea legii, care interzice companiilor din afara Spaţiului Economic European să deţină o participaţie majoritară în media poloneze, a avut loc cu încălcarea regulilor parlamentare şi de drept.

Această prevedere va obliga în special grupul american Discovery să-şi vândă participaţia majoritară de la TVN, una dintre cele mai mari reţele de televiziune privată din Polonia. TVN24 este canalul său de ştiri şi este considerat unul critic faţă de conservatorii la putere.

Gigantul media american Discovery a condamnat noua lege drept un „atac”la libertatea de exprimare şi o ameninţare pentru viitorul mass-mediei independente din ţară,relatează Hollywood Reporter.

Criticii susţin că legea a fost concepută pentru a viza Discovery, care deţine firma de televiziune poloneză TVN Group, care include TVN24, cel mai urmărit canal de ştiri din Polonia,ai cărei reporteri au criticat adesea partidul conservator de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS).

Într-o declaraţie comună, Discovery şi TVN s-au arătat „extrem de îngrijoraţi” de rezultatul votului din Sejm al Republicii Polone privind modificarea Legii radiodifuziunii, subliniind că este „un atac la principiile democratice de bază ale libertăţii de exprimare, independenţei presei, fiind direct discriminatoriu împotriva TVN şi Discovery.”

„Rezultatul ar trebui să fie profund îngrijorător pentru orice întreprindere care investeşte în Polonia. Prin acest vot, Polonia subminează direct valorile care au legat Polonia de Europa şi rupe fundamentul relaţiei polono-americane. Parlamentul polonez a ales să restrângă dreptul telespectatorilor polonezi de a alege şi de a accesa informaţii fiabile şi independente”, se arată în comunicatul comun.

Companiile americane au cerut Senatului şi preşedintelui polonez să împiedice intrarea în vigoare a legii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite