Demisii în guvernul May după aprobarea acordului privind ieşirea Marii Britanii din UE
0Ministrul britanic însărcinat cu Irlanda de Nord, conservatorul Shailesh Vara, ministrul pentru Brexit, Dominic Raab, şi ministrul mincii şi pensiilor, Esther McVey, şi-au anunţat joi demisia, din cauza dezacordului său faţă de proiectul acordului Brexitului încheiat de Guvernul britanic cu Uniunea Europeană, relatează AFP.
”Eu nu pot să susţin acordul retragerii încheiat cu Uniunea Europeană”, a precizat Vara în scrisoarea sa de demisie, pe care a publicat-po pe Twitter.
Şi ministrul britanic pentru Brexit Dominic Raab şi-a dat demisia joi provocând agitaţie în guvernul prim-ministrului Theresa May, după ce aceasta a încheiat un acord privind ieşirea Marii Britanii din UE care a fost criticat dur de oponenţi, aliaţi şi membri ai partidului său, relatează Reuters şi AFP.
"Regret să anunţ că, după reuniunea guvernului de ieri (miercuri - n.r.) privind acordul pentru Brexit, trebuie să demisionez", a postat pe Twitter Dominic Raab. El a spus că planul Theresei May ameninţă integritatea Marii Britanii.
"Nu pot să împac termenii acordului propus cu promisiunile pe care le-am făcut ţării în manifestul nostru la ultimele alegeri. Aceasta este, în miezul ei, o problemă de încredere publică", a adăugat el.
Un al treilea oficial , Esther McVey, ministrul muncii şi pensiilor, şi-a anunţat demisia într-o scrisoare adresată şefei guvernului în care afirmă că acest acord "nu onorează rezultatul referendumului" (din 2016 la care o majoritate a britanicilor s-au pronunţat în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană).
Secretarul de stat britanic însărcinat cu Brexitul Suella Braverman şi-a anunţat joi demisia - a patra plecare consecutivă - din Guvernul premierului Theresa May din cauza proiectului acordului Brexitului încheiat cu Uniunea Europeană (UE), relatează AFP.
”Mă aflu acum în incapacitatea de a susţine sincer acordul aprobat ieri (miercuri) de cabinet”, afirmă ea în scrisoarea de demisie pe care a publicat-o pe Twitter.
Deputata conservatoare Anne-Marie Trevelyan şi-a anunţat joi demisia din funcţia de asistentă a ministrului Educaţiei, a cincea demisie din Guvernul premierului Theresa May în semn de protest faţă de proiectul acordului Brexitului, relatează The Associated Press.
Anne-Marie Trevelyan, secretarul de stat însărcinat cu Brexitul Suella Braverman, ministrul Brexitului Domici Raab, secretarul de stat însărcinat cu Munca şi Pensiile Esther McVey şi secretarul de stat însărcinat cu Irlanda de Nord Shailesh Vara au demisionat anterior.
Toţi demisionarii din Guvern sunt susţinători ai unui Brexit dur, iar ei îi reproşează lui May faptul că proiectul acordului Brexitului nu asigură o ruptură clară de Uniunea Europeană (UE), pe care britanicii au cerut-o, în opinia lor, prin referendumul din 2016.
Acordul pe tema Brexit propus de premierul Theresa May este inadecvat, lumea va fi „îngrozită”, afirmă Samuel Wilson, un deputat din cadrul formaţiunii nord-irlandeze Partidul Democratic Unionist (DUP), care asigură majoritatea Guvernului conservator de la Londra în Camera Comunelor.
„Este un acord slab, un acord inadecvat. Premierul ne-a spus că lipsa unui acord va fi mai bună decât un acord inadecvat, dar acesta este un acord inadecvat. Oamenii vor fi îngroziţi”, a declarat Samuel Wilson după şedinţa de Guvern.
Guvernul conservator condus de Theresa May are majoritate în Camera Comunelor datorită formaţiunii nord-irlandeze Partidul Democratic Unionist (DUP).
Surse citate de presa britanică au declarat că deputaţi conservatori vor prezenta joi o moţiune pentru demiterea Theresei May.
Şi Scoţia e nemultumită
Pe de altă parte, premierul scoţian Nicola Sturgeon a catalogat, tot miercuri, drept ”devastator” pentru Scoţia proiectul acordului Brexitului, pentru că ar favoriza Irlanda de Nord.
Şefa separatiştilor scoţieni vrea ca Scoţia să rămână în piaţa unică şi uniunea vamală.
Proiectul de acord prevede o ”plasă de siguranţă” (”backstop”) menită să evite revenirea la o frontieră fizică între provincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda vecină, stat membru UE.
Această soluţie pe două paliere ia forma unui aranjament vamal care include întregul Regat Unit şi o aliniere în domeniul reglementărilor a Irlandei de Nord, a declarat pentru AFP o sursă europeană.
”Asta ar fi devastator pentru investiţii şi locuri de muncă Scoţia”, a declarat Nicola Sturgeon, conducătoarea Partidului Naţional Scoţian (SNP, separatist, la putere), într-o înregistrare video postată pe Twitter.
”Ar fi cel mai rău scenariu posibil”, a apreciat ea.
Acordul ar putea fi respins de Parlamentul britanic, ceea ce ar lăsa uşa deschisă unor ”soluţii mai bune”, precum rămânerea întregului regat în piaţa unică, a adăugat ea.
”Dacă informaţiile prezentate de presă sunt exacte, «plasa de siguranţă» va avea drept consecinţă involuntară despărţirea Irlandei de Nord de restul Regatului Unit şi ar aduce o atingere gravă uniunii noastre”, a declarat ea.
Scoţia a votat masiv în favoarea rămânerii în UE (63%) în referendumul din iunie 2016, însă regatul s-a pronunţat (52%) în favoarea Brexitului.
Acest referendum a avut la doi ani după organizarea unui referendum pe tema independenţei Scoţiei, în care 55% dintre alegători au ales să rămână în regat.
Nicola Sturgeon consideră că votul în favoarea Brexitului a schimbat datele, dar a amânat pe mai târziu perspectiva unui nou referendum pe tema independenţei, aşteptând să vadă mai cum va arăta Brexitul.
Liderii din statele Uniunii Europene (UE) se vor întâlni pe 25 noiembrie pentru a oficializa acordul de divorţ din partea blocului comunitar. May se confruntă acum cu lupta mai dificilă de a obţine votul parlamentului pentru acord.
Jurnaliştii britanici susţin că nemulţumirea în rândul parlamentarilor conservatori care susţin Brexitul este atât de mare, încât ei ar putea solicita un vot de neîncredere în conducerea ei. Nu a existat o confirmare a acestei informaţii până în prezent.
Un reporter al ITV a vehiculat informaţia că până joi la prânz s-ar putea aduna suficiente solicitări pentru un vot de neîncredere.
Rezultatul final pentru Marea Britanie rămâne nesigur: scenariile variază de la un divorţ calm până la o respingere a acordului lui May, care ar putea duce la demisia ei şi la părăsirea UE fără un acord, sau chiar la un nou referendum, comentează Reuters.