De teama unui Brexit fără acord, britanicii fac stocuri. De când pierde Londra accesul la piaţa unică europeană
0Părăsirea pieţei unice şi a uniunii vamale de către Regatul Unit la 1 ianuarie 2021 va conduce la obstacole suplimentare în calea comerţului şi a mobilităţii transfrontaliere a persoanelor şi sunt necesare ajustări atât din partea Uniunii Europene, cât şi a Regatului Unit. De aceea, guvernul Boris Johnson a avertizat supermarketurile şi farmaciile din Marea Britanie să înceapă să-şi facă stocuri, pentru că un Brexit fără acord este probabil.
Prin părăsirea UE, Regatul Unit părăseşte, de asemenea, toate acordurile internaţionale ale Uniunii, în mod automat şi prin lege.
De la 1 ianuarie 2021, întreaga legislaţie primară şi secundară a Uniunii Europene va înceta să se aplice Regatului Unit. Relaţiile acestei ţări cu Uniunea Europeană vor fi reglementate de dreptul internaţional public, inclusiv de normele Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).
Pentru a le oferi timp cetăţenilor şi companiilor să se adapteze la noul context, a fost introdusă o perioadă de tranziţie, care se încheie la 31 decembrie. În cursul ei, Regatul Unit a continuat să aplice dreptul Uniunii Europene, dar fără a mai fi reprezentat în instituţiile UE. În paralel, echipele de negociere conduse de Michel Barnier şi David Frost au încercat să ajungă la un compromis asupra unor condiţii mai favorabile pentru relaţiile comerciale viitoare, dar fără a avea succes. Negocierile dintre Bruxelles şi Londra au intrat în impas când s-a ajuns la capitolele privind ajutoarele de stat şi pescuitul. Cu toate acestea, negocierile continuă.
Regatul Unit a respins posibilitatea amânării încheierii perioadei de tranziţie dincolo de 31 decembrie 2020, în pofida faptului că a trebuit să se concentreze pe combaterea epidemiei de COVID-19, care a consumat resurse financiare substanţiale ale guvernului.
În absenţa unui acord, viitoarea relaţie comercială dintre UE şi Regatul Unit va fi guvernată de regulile OMC şi pentru Londra există riscul unei rupturi economice brutale de blocul comunitar.
Uniunea Europeană va avea obligaţia de a aplica imediat normele şi tarifele sale vamale la frontierele cu Regatul Unit. Această obligaţie include efectuarea de verificări şi controale privind respectarea standardelor vamale, sanitare şi fitosanitare şi verificarea conformităţii cu normele UE. În pofida pregătirilor considerabile efectuate de autorităţile vamale ale statelor membre, aceste controale ar putea cauza importante întârzieri la frontiere. De asemenea, entităţile din Regatul Unit nu vor mai fi eligibile pentru granturi UE şi nu vor mai putea participa la procedurile de achiziţii publice din UE în condiţiile în vigoare în prezent.
Cetăţenii Regatului Unit nu vor mai fi cetăţeni ai Uniunii Europene. Britanicii vor fi supuşi unor controale suplimentare la frontiere atunci când vor intra pe teritoriul Uniunii Europene. Şi în această privinţă, statele membre au efectuat pregătiri considerabile în porturi şi aeroporturi pentru a se asigura că aceste controale sunt efectuate cât mai eficient posibil. Totuşi, nu pot fi excluse întârzieri inerente unor controale de acest fel.
Articolul 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană prevede că ''orice stat membru poate hotărî, în conformitate cu normele sale constituţionale, să se retragă din Uniune''. Statul membru care decide să se retragă notifică intenţia sa Consiliului European. În baza orientărilor Consiliului European, Uniunea negociază şi încheie cu acest stat un acord care stabileşte condiţiile de retragere, ţinând seama de cadrul viitoarelor sale relaţii cu Uniunea. Acest acord se negociază în conformitate cu articolul 218 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene. Acesta se încheie în numele UE de către Consiliu, care hotărăşte cu majoritate calificată, după aprobarea Parlamentului European.
Dacă statul care s-a retras din Uniune depune o nouă cerere de aderare, aceasta urmează procedura normală.
În perioada de tranziţie, care se încheie la 31 decembrie, nu s-a schimbat nimic pentru cetăţenii, consumatorii, companiile, investitorii, studenţii şi cercetătorii din Uniunea Europeană şi Regatul Unit. Termenul de 1 iulie 2020 stabilit în Acordul de retragere pentru prelungirea perioadei de tranziţie a expirat fără ca o prelungire să fie aprobată de Uniunea Europeană şi de Regatul Unit în cadrul Comitetului mixt.
Pe durata perioadei de tranziţie, dreptul UE a continuat să se aplice integral, în toate domeniile de politică, Regatului Unit şi pe teritoriul acestuia, cu excepţia dispoziţiilor tratatelor şi actelor care nu aveau caracter obligatoriu pentru Regatul Unit şi pe teritoriul acestuia înainte de intrarea în vigoare a Acordului de retragere. În special, Regatul Unit a rămas în uniunea vamală a UE şi în piaţa unică cu toate cele patru libertăţi (circulaţia mărfurilor, a capitalului, a persoanelor şi a serviciilor) şi toate politicile UE aplicabile.
Pe tot parcursul perioadei de tranziţie, toate instituţiile, organele, oficiile şi agenţiile Uniunii Europene şi-au păstrat competenţele conferite de dreptul UE în ceea ce priveşte Regatul Unit şi persoanele fizice şi juridice rezidente sau stabilite în Regatul Unit. Regatul Unit a continuat să participe la programele UE şi să contribuie la bugetul Uniunii pentru perioada 2014-2020. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene şi-a menţinut competenţa în privinţa Regatului Unit în perioada de tranziţie. Acest lucru este valabil şi în ceea ce priveşte interpretarea şi punerea în aplicare a acordului de retragere.
De asemenea, Regatul Unit a continuat să aplice politicile UE în domeniul justiţiei şi afacerilor interne, inclusiv mandatul european de arestare. Politica externă şi de securitate comună a UE s-a aplicat Regatului Unit în perioada de tranziţie, iar Regatul Unit a trebuit să pună în aplicare regimurile de sancţiuni ale UE şi să sprijine declaraţiile şi poziţiile UE în ţările terţe şi organizaţiile internaţionale.
Companiile, îngrijorate, fac stocuri
Guvernul a avertizat supermarketurile şi farmaciile din Marea Britanie să înceapă să-şi facă stocuri, pentru că un Brexit fără acord este probabil. În sudul Marii Britanii s-au creat deja cozi kilometrice de TIR-uri. Sute de camioane care vin din Europa prin tunelul de sub Canalul Mânecii blochează drumul care duce către portul Dover. Ideea este ca vehiculele cu marfă să ajungă în port înainte de primul minut al anului 2021, când cel mai probabil schimburile comerciale dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană se vor supune altor reguli decât cele din prezent. Iar autorităţile britanice le reamintesc şoferilor acest lucru prin mesaje afişate pe panouri uriaşe.
Un Brexit fără acord cu Bruxelles-ul va presupune plata de taxe vamale de 5,7% pentru exporturile către Marea Britanie. Bunurile importate de europeni din Regatul Unit ar urma să fie taxate şi ele la vamă cu 4,3%. Pentru unele produse agricole taxele ar putea depăşi, însă, 20%.
Marea Britanie produce doar 55% din alimentele pentru consum propriu, iar 26% provin din ţările UE, până acum importate fără taxe şi controale vamale.
Producătorii de alimente au avertizat că va apărea o penurie de legume timp de trei luni, iar specialiştii cred că lipsa unui acord pentru Brexit va declanşa, sub imperiul panicii, o goană generală după cumpărături, mai amplă decât cea care a fost în martie, la începutul pandemiei de coronavirus.
„Supermarketurile şi miniştrii sunt foarte îngrijoraţi de fenomenul cumpărăturilor în panică. Au văzut ce s-a întâmplat la COVID, când oamenii au început să cumpere masiv hârtie igienică, şi cât de repede pot degenera lucrurile”, a declarat un consultant din domeniu, potrivit The Guardian.
„Retailerii şi furnizorii fac tot ce pot pentru a reduce întreruperile în materie de aprovizionare, inclusiv mărind stocurile de mărfuri neperisabile şi căutând rute alternative de aprovizionare. Principalul impact al Brexitului va fi asupra produselor proaspete importate, cum ar fi fructele şi legumele, care nu pot fi depozitate pentru perioade lungi de timp nici de retaileri, nici de consumatori”, a declarat un reprezentant al industriei de retail.
Pe de altă parte, guvernul a cerut furnizorilor de medicamente, dispozitive medicale şi vaccinuri să facă stocuri pentru şase săptămâni, „în locuri sigure” din Marea Britanie. Ministrul de externe, Dominic Raab, susţine că există „suficientă diversitate” a lanţului de aprovizionare cu medicamente, deşi admite că ar putea exista unele întreruperi, în caz de Brexit fără acord.
Negocierile cu UE continuă, dar cel mai probabil e că va trebui să fim gata de Brexit în condiţiile OMC
Un eşec al negocierilor comerciale post-Brexit cu Uniunea Europeană rămâne scenariul "cel mai probabil", a avertizat duminică premierul britanic Boris Johnson, la scurt timp după ce UE şi Londra şi-au anunţat decizia de a continua aceste negocieri, relatează AFP, dpa şi Reuters.
"După cum stau lucrurile, mă tem că poziţiile noastre sunt încă foarte îndepărtate în probleme cheie, dar speranţa nu moare", a declarat Johnson pentru Sky News, după ce a vorbit la telefon cu preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen. "Vom continua să încercăm din toată inima şi vom fi cât mai creativi posibil", a spus premierul britanic.
"Vom continua să discutăm. Regatul Unit nu va renunţa cu siguranţă la negocieri... Cel mai probabil acum este că va trebui să ne pregătim pentru (un Brexit) în condiţiile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC)", a adăugat el.
În cazul unui "no deal" (lipsa unui acord asupra viitoarelor relaţii comerciale"), schimburile dintre Marea Britanie şi UE se vor desfăşura după regulile OMC, ce presupun tarife vamale sau cote, cu riscul de a genera un nou şoc pentru economiile deja fragilizate de coronavirus, notează AFP.
"Cel mai bun lucru pentru toată lumea este să continuăm eforturile depuse în ultimii patru ani şi jumătate, volumul colosal de pregătiri din porturile noastre, de peste tot în Regatul Unit, să ne pregătim pentru comerţ în condiţiile OMC. Există o claritate şi o simplitate în această abordare care are avantajele ei. Nu este ceea ce am dorit, dar dacă ajungem acolo, Marea Britanie este mai mult decât pregătită", a mai afirmat Boris Johnson.