Germania va trimite Ucrainei vehicule blindate Marder

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Germania va trimite armatei ucrainene 40 de blindate "Marder" în primul trimestru al anului 2023, a confirmat vineri un purtător de cuvânt al guvernului german.

Germania trimite Ucrainei blindate Marder FOTO ARHIVA
Germania trimite Ucrainei blindate Marder FOTO ARHIVA

Declarația vine după anunţul făcut de Berlin şi de Washington joi cu privire la o nouă etapă în susţinerea militară a Kievului, relatează AFP şi DPA, preluate de Agerpres.

„Patruzeci de vehicule vor fi pregătite în primul trimestru şi vor putea fi trimise Ucrainei", după o "instruire de opt săptămâni" a militarilor ucraineni, a declarat Steffen Hebestreit în cadrul întâlnirii săptămânale de vineri cu presa.

Preşedintele american Joe Biden şi cancelarul german Olaf Scholz au anunţat joi trimiterea către Ucraina a unor vehicule de luptă pentru infanterie în scopul de a ajuta trupele ucrainene să se apere de atacurile armatei ruse. Ei nu au precizat la acel moment nici numărul şi nici calendarul acestor livrări.

"A venit momentul să fie livrate tancuri cu tehnologie occidentală", a explicat Hebestreit, evocând "discuţii intense purtate de la jumătatea lunii decembrie" între aliaţi. Decizia  marchează un salt calitativ în livrările de arme către Ucraina.

SUA urmează să furnizeze Ucrainei vehicule blindate "Bradley", acestea fiind echipate cu câte un tun de 25 mm, o mitralieră de 7,62 mm şi rachete antitanc, în timp ce Germania va trimite vehicule "Marder", dotate cu tunuri de 20 mm.

Partea americană va antrena militari ucraineni pentru a opera vehiculul său de infanterie "Bradley", dar nu se ştie dacă instruirea se va desfăşura în SUA sau Germania, notează DPA.

Aliaţii europeni ai Ucrainei au livrat anterior tancuri de concepţie sovietică, dar este prima dată când sunt livrate blindatei de fabricaţie occidentală, în pofida cererilor repetate ale Kievului.

Berlinul a refuzat repetat astfel de livrări, sub pretextul că o asemenea măsură trebuie decisă de comun acord cu aliaţii occidentali şi că NATO nu trebuie să fie implicată direct în război.

Presiunea asupra cancelarului Olaf Scholz a crescut odată cu anunţul făcut, miercuri, de către Paris cu privire la livrarea de tancuri de luptă uşoare AMX-10RC, de fabricaţie franceză.

Următoarea etapă solicitată de Kiev este trimiterea de către Berlin a unor tancuri de asalt Leopard 2, echipate cu câte un tun de 120 mm.

"Observăm cu atenţie situaţia dinamică din Ucraina şi luăm apoi deciziile noastre în colaborare cu partenerii noştri", a declarat Hebestreit, când a fost întrebat despre această problemă.

SUA şi recent Germania au promis de asemenea Ucrainei sistemul de apărare antirachetă Patriot şi urmează să asigure instruirea militarilor ucraineni în utilizarea acestuia.

O reuniune a aliaţilor pentru a coordona ajutoarele occidentale pentru Kiev urmează să aibă loc "la jumătatea lunii ianuarie", potrivit unor surse parlamentare.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite