David Cameron i-a cerut lui Vladmir Putin un tratament corect şi echitabil pentru activiştii Greenpeace

0
Publicat:
Ultima actualizare:
David Cameron i-a cerut lui Vladmir Putin un tratament corect şi echitabil pentru activiştii Greenpeace. FOTO: Reuters.
David Cameron i-a cerut lui Vladmir Putin un tratament corect şi echitabil pentru activiştii Greenpeace. FOTO: Reuters.

Premierul britanic, David Cameron, a discutat telefonic cu Vladmir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse, despre cazul activiştilor Greenpeace, judecaţi la Moscova după ce au încercat să escaladeze o platformă Gazprom din Marea Barents, potrivit BBC.

Oficialul britanic a subliniat importanţa unui proces echitabil, garantat de o justiţie independentă în Rusia.

Potrivit unui comunicat, David Cameron a cerut un tratament corect şi echitabil pentru activiştii Greenpeace. „Este necesară o acţiune rapidă, corectă şi proporţionată din partea sistemului judiciar rus în acest caz”, a afirmat premierul britanic.

De cealaltă parte, preşedintele rus l-a asigurat pe David Cameron că a înţeles mesajul său. Potrivit comunicatului britanic, Vladimir Putin „a înţeles îngrijorările premierului. Ei au convenit să menţină legătura cu privire la acest subiect”.

De asemenea, noi proteste Greenpeace au loc la Kremlin, pentru eliberarea celor 30 de activişti arestaţi de politiştii ruşi. Olanda a făcut recent un nou pas pentru detensionarea situaţiei, cerând Tribunalului Internaţional pentru afaceri maritime din Hambrg punerea în libertate a celor 30 de protestatari. Avocaţii care reprezintă partea olandeză au argumentat că Rusia a încălcat reglementările ONU, atunci când a capturat vaporul în care se aflau cele 30 de persoane.

Activiştii provin de pe echipajul navei „Arctic Sunrise” şi au fost prinşi în luna septembrie de către autorităţile ruse după ce au încercat să escaladeze o platformă a companiei Gazprom din Marea Barents. Aceştia protestau faţă de extragerea petrolului în această zonă, denunţând riscurile ecologice.

Oficialii rusi i-au inculpat la început pe cei 30 de activişti de „piraterie”, o infracţiune pasibilă cu 15 ani de detenţie, însă recent cei aceştia au fost facuţi vinovaţi doar de „huliganism”, pedeapsa maximă în acest caz fiind de şapte ani de închisoare.


Citeşte şi:

Rusia transferă membrii echipajului Greenpeace deţinuţi la o închisoare din Sankt Petersburg

Cei 30 de membri ai echipajului Greenpeace deţinuţi în urma unei acţiuni de protest pe o platformă petrolieră în Arctica sunt în curs să fie transferaţi de la Murmansk spre o închisoare din Sankt Petersburg, a anunţat ONG-ul vineri, relatează AFP.

Autorităţile de la Moscova schimbă capetele de acuzare pentru cei 30 de activişti ai Greenpeace

Rusia a renunţat la acuzaţiile de piraterie împotriva celor 30 de activişti ai Greenpeace, acestea fiind înlocuite cu acuzaţii de huliganism, potrivit autorităţilor de la Moscova.

Merkel a discutat cu Putin despre arestarea militanţilor Greenpeace în Rusia

Cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la soarta militanţilor Greenpeace arestaţi la sfârşitul lui septembrie în Oceanul Arctic, în cursul unei convorbiri telefonice cu preşedintele rus Vladimir Putin, miercuri, relatează AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite