Dacian Cioloş conduce eforturile pentru reformarea modului în care se votează în alegerile europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Cioloş şi Emmanuel Macron la summitul de la Sibiu, 8 mai 2019 foto Bogdan Dinca
Dacian Cioloş şi Emmanuel Macron la summitul de la Sibiu, 8 mai 2019 foto Bogdan Dinca

Dacian Cioloş, ales recent preşedinte al Renew Europe (Reînnoim Europa) – noul grup parlamentar sprijinit de Emmanuel Macron, cere din partea liderilor Uniunii Europene un angajament ferm pentru introducerea de liste transnaţionale în alegerile europene, scrie Politico.

Apelul făcut către liderii europeni a venit înainte de începerea rundei de negocieri, sfârşite fără vreun succes luni dimineaţă, pentru ocuparea celor mai importante poziţii din arhitectura instituţională a Uniunii Europene. ”Reînnoim Europa cere un angajament clar din partea următorilor preşedinţii ai Comisiei şi ai Consiliului pentru introducerea de liste transnaţionale. Cetăţenii UE ar trebui să aibă dreptul de a alege pe cine consideră a fi cel mai potrivit pentru conducerea Comisiei Europene”, a scris fostul premier al României într-o postare în limba engleză pe Twitter. Cererile pentru introducerea unor astfel de liste vin pe fundalul criticilor aduse actualului sistem, printre alţii şi de către preşedintele Macron, ca fiind unul care favorizează Partidul Popular European. 

Nu este, însă, foarte clar dacă efectele introducerii de liste transnaţionale vor fi cele la care se aşteaptă adepţii lor. Criticii acestei propuneri observă că un astfel de sistem ar putea ajuta candidaţii extremişti, permiţând unor grupuri marginale din diferite ţări să intre împreună în campanie. Nu doar atât, dar şi partidele mari ar căpăta un avantaj considerabil într-un astfel de sistem, fiindu-le mai uşor să se organizeze.

Criticii mai amintesc şi că există alte metode de organizare a alegerilor dacă scopul este o singură campanie la nivelul întregii Uniuni Europene, cum ar fi construirea de mişcări politice transnaţionale care să se coordoneze asupra strategiei electorale. Spre deosebirea de măsura propusă de Dacian Cioloş şi grupul parlamentar pe care-l conduce, o astfel de modalitate de a candida în cadrul alegerilor nu ar fi una sancţionată de regulamentul electoral al UE. Având în vedere acest aspect, stimulentele pe care le au partidele de la nivel naţional să adopte o astfel de strategie în alegerile europarlamentare sunt departe de a fi clare.

Teme listelor transnaţionale este una adoptată activ şi de preşedintele francez, Emmanuel Macron, mai ales după ce acesta i-a contestat calificarea lui Manfred Weber, propunerea PPE pentru funcţia de preşedinte al Comisiei, pe baza faptului că acesta a fost ales ca reprezentant european doar în Germania şi nu de cetăţenii europeni din întreaga Uniunea. Înainte de acest episod, Macron ceruse introducerea de liste transnaţionale în alegerile din primăvara acestui an, cel puţin pentru un anumit număr de locuri parlamentare, dar Parlamentul European a respins această idee.

Rămâne de văzut dacă această propunere va fi acceptată de liderii europeni, precum şi care va fi importanţa pe care o are în viziunea grupului parlamentar condus de Dacian Cioloş pentru viitorul Uniunii Europene. Emmanuel Macron este, între timp, implicat în calitate de actor central în tipul de negocieri create de actualul sistem de alegere al preşedintelui Comisiei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite