Cum au fost date peste cap planurile lui Macron pentru industria europeană a IA: „I-a doborât pe toți”
0Lumea tehnologică franceză încearcă încă să-și revină în urma anunțului lui Donald Trump privind proiectul tehnologic Stargate în valoare de 500 de miliarde de dolari și a recentei apariții pe piață a chatului DeepSeek, relatează Politico.
![image](https://cdn.adh.reperio.news/image-a/a2a1d25b-092b-4968-8242-a9e9eb4cc4cd/index.jpeg?p=a%3D1%26co%3D1.05%26w%3D700%26h%3D750%26r%3Dcontain%26f%3Dwebp)
Undeva la mijlocul lunii ianuarie, crema industriei tehnologice franceze s-a reunit pentru a lua masa cu Emmanuel Macron în elegantul Salon des Ambassadeurs de la Palatul Elysée. Directorul Mistral, Arthur Mensch, șeful Helsing, Antoine Bordes, și antreprenorul miliardar Xavier Niel erau toți prezenți. În timp ce unii dintre participanți aveau de furcă cu tacâmurile și eticheta franceză, toți greii din tehnologie au avut invariabil un mesaj pentru președintele francez: bătălia pentru a deveni lider mondial în inteligența artificială se întețise și Europa risca să o piardă.
Nu știau pe atunci cât de adevărat se va dovedi avertismentul lor.
O săptămână mai târziu, președintele american Donald Trump avea să zguduie industria tehnologică cu anunțul său privind proiectul Stargate, o investiție uriașă de 500 de miliarde de dolari în infrastructura IA.
Anunțul din 21 ianuarie a trimis unde de șoc în Paris și pe tot continentul european.
„I-a doborât pe toți... Am simțit brusc cum ne învăluie pesimismul, oamenii comentând că nu vom reuși niciodată să strângem atât de mulți bani”, a spus Laure de Roucy-Rochegonde, expert în inteligență artificială la think tank-ul IFRI din Paris.
Impresia produsă a fost că SUA este pe cale să anihileze competiția. Chiar dacă investitorii americani nu ar reuși să strângă toată suma de 500 de miliarde de dolari, chiar și o cincime din aceasta ar depăși orice buget ar năzui Europa să cheltuiască.
În nicio lună, proiectul de companie al lui Macron, AI Action Summit de la Paris, urma să fie anunța și risca să pară un eveniment oarecum secundar. Obiectivele sale – de a promova durabilitatea și incluziunea – păreau acum aproape ciudate.
Dar până în weekend, un alt moment revoluționar a lovit lumea tehnologiei.
Startup-ul chinez DeepSeek a dezvăluit că chatbot-ul său de ultimă generație a fost construit la o fracțiune din costul concurenților precum ChatGPT de la OpenAI, agitând investitorii și reaprinzând speranțele că cel care e dispus să cheltuie cel mai mult nu e neapărat câștigătorul cursei globale privind IA.
„[SUA] folosesc forța brută cu o mulțime de resurse, unități de procesare grafică și centre de date... totuși chinezii s-au descurcat mai bine. În cele din urmă, așa funcționează inovația, mai întâi cineva năvălește în fortăreață în forță, apoi altcineva intră pe ușa din spate”, a declarat Justin Vaïsse, șeful Paris Peace Forum, organizația nonprofit care a ajutat la organizarea summitului AI de la Paris.
„Este păcat doar că nu europenii sunt cei care ies pe acea ușă din spate”, a adăugat el.
Europa în primul rând
Summitul internațional al lui Macron, care începe luni și va atrage trimiși la nivel înalt precum vicepreședintele SUA JD Vance, Narendra Modi din India și Ding Xuexiang, viceprim-ministrul chinez, a fost inițial considerat o oportunitate de a promova o tehnologie IA mai accesibilă.
„Așa cum se întâmplă de multe ori cu marile răsturnări, am ratat punctul de cotitură. Așa s-a petrecut și cu robotizarea și rețelele sociale”, a comentat un consilier al președintelui francez, căruia, precum și celorlalți citați în acest articol, i s-a acordat anonimatul din motive de protocol.
Consilierul a precizat că Franța trebuie să răspundă asigurând „locul Franței și Europei” în noua lume a IA.
Rollercoaster-ul plin de emoții de la sfârșitul lunii ianuarie premergător summit-ului a pus Parisul în regim de luptă. Acum, evenimentul este mai mult despre prezentarea a ceea ce poate face Europa și sprijinirea sectorului IA aflat în plină dezvoltare de pe continent.
Summitul a devenit de atunci, folosind expresia unui oficial european, „un festival de la Cannes” al startup-urilor de pe continent. Este, de asemenea, o oportunitate de a convinge investitorii europeni să-și susțină companiile locale de inteligență artificială, a declarat Macron săptămâna trecută în timpul unei videoconferințe alături de comisarul pentru suveranitatea tehnologică al Uniunii Europene, Henna Virkkunen.
Mesajul președintelui francez a fost un îndemn la „preferință europeană”, a spus un oficial guvernamental francez. „Nu vom controla ceea ce fac companiile, dar este în joc patriotismul european”.
Stimulente pentru „cumpără european”, o bancă de date cu tarife preferențiale pentru companiile locale și mai multe granturi UE sunt câteva dintre ideile vehiculate în capitala Franței pentru a salva industria de inteligență artificială europeană.
Dar acesta este genul de inițiativă care îi va face pe veteranii din industrie să-și dea ochii peste cap.
„Așa face Franța de fiecare dată când apare o nouă tehnologie”, a spus Michael Jackson, un investitor american în tehnologie care locuiește la Paris, remarcând dispariția unor campioni europeni precum motorul de căutare Qwant și cloud computing Gaia-X.
„Dacă ești o companie precum Mercedes sau LVMH, ai nevoie de cel mai bun furnizor, nu de cel pe care să îl folosești doar pentru că este local.”
Un apel la trezire
Pentru Emmanuel Macron, inteligența artificială și tehnologia în general sunt de multă vreme domenii strategice.
Președintele francez a promis că va crea „o națiune startup” când a fost ales în 2017 și a cerut în scurtă vreme un plan de acțiune în IA de la câștigătorul medaliei Fields, Cédric Villani. Macron a susținut și Mistral, bijuteria coroanei industriei franceze de inteligență artificială, una dintre puținele companii de pe continent care dezvoltă tehnologia din spatele chatbot-urilor conversaționale.
Macron și-a asigurat o victorie joi, când Emiratele Arabe Unite au fost de acord să cheltuiască peste 30 de miliarde de euro, pentru a construi un centru de date de un gigawatt în Franța. Unul dintre consilierii lui Macron a numit investiția „dovada atractivității Franței”.
În ochii liderului care a profețit moartea Europei, proiecte precum centrul de date sunt cruciale, întrucât sunt în joc civilizația europeană și valorile sale. Or dacă Europa nu poate valorifica puterea inteligenței artificiale, a tehnologiei curate și a altor tehnologii noi, a susținut Macron, limbile și tradițiile sale democratice vor fi puse în pericol.
Acest lucru este valabil mai ales pentru produsele IA precum ChatGPT, care sunt instruite în mare parte pe conținut în limba engleză și nu sunt la fel de eficiente în celelalte 23 de limbi oficiale ale UE.
„Stargate și DeepSeek sunt semnale de trezire”, apreciază Bruno Bonnell, șeful organismului francez de investiții publice France 2030. „Vrem ca toate răspunsurile chatboturilor să fie generate prin prisma culturilor chineze sau americane?”
Dar comunitatea tehnologică franceză este în dilemă dacă succesul DeepSeek validează abordarea mai deschisă și mai ieftină adoptată de Mistral sau nu cumva dacă startup-ul chinez și-a scos concurentul francez din afaceri.
Sentimentul de urgență evidențiază problema actuală a liderilor de afaceri: reglementarea UE, cu speculații crescânde la Paris că președintele francez ar putea cere o pauză în reglementare chiar în momentul în care Legea privind IA este în curs de implementare. Europa a introdus anul trecut prima legislație din lume care reglementează IA, interzicând anumite practici și introducând protecții comune pentru aplicațiile cu risc ridicat.
„Președintele spune că Europa va fi respectată doar dacă ajungem la frontierele inovării... în ceea ce privește legislația, poate am mers prea departe, am creat un mediu descurajant, poate că există efecte negative pe care ar trebui să le analizăm”, a spus Vaïsse.
Între timp, Trump tocmai a suspendat regulile americane agreate de administrația anterioară și pare puțin probabil să fie de acord cu vreun impuls viitor pentru reglementarea globală a IA. Pe ambele maluri ale Atlanticului, companiile de tehnologie au făcut lobby împotriva regulilor care le-ar putea ține în loc.
Viitorul IA
Într-un semn al noii competiții acerbe, oficialii francezi au minimalizat așteptările de a ajunge la un acord asupra unei declarații internaționale pentru „o IA durabilă și incluzivă”.
China și Statele Unite sunt încă angajate într-o dispută cu privire la limbajul declarației, a spus un alt consilier al președintelui. „Există o resetare în SUA... și ne simțim foarte confortabil cu asta”, a spus asistentul, adăugând că declarația arată „un efort colectiv”, chiar dacă nu toată lumea o semnează.
Eforturile franceze sunt acum concentrate în principal pe a-și aduce vecinii pe aceeași lungime de undă. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care va participa la summit, speră că o utilizare mai largă a inteligenței artificiale poate contribui la deblocarea inovației și a creșterii economice lente a regiunii. Ea ar putea oferi mai multe detalii despre un plan european privind IA la evenimentul francez.
Odată cu accelerarea ritmului de dezvoltare a IA, viitorul industriei europene se va contura probabil în perioada următoare. Investitorul în tehnologie Jackson vede perspective pentru Europa în IA specializată, spre deosebire de IA generativă de bază, tehnologia din spatele chatbot-urilor, unde este nevoie de tipul de investiții masive disponibile în SUA sau China.