Comisia Europeană a decis să boicoteze președinția Ungariei la Consiliul UE, din cauza vizitelor lui Viktor Orban în Rusia și China
0Comisia Europeană a decis să boicoteze președinția semestrială a Consiliului UE deținută de Ungaria, ca răspuns la controversatele vizite ale lui Viktor Orban la Moscova și Beijing, considerate în general drept un afront la adresa unității politice a blocului comunitar, potrivit Euronews.
După deplasările lui Viktor Orban la Moscova și Beijing, la Bruxelles s-au făcut numeroase speculații cu privire la un boicot.
„Având în vedere evoluțiile recente care au marcat începutul președinției maghiare, președintele (Ursula von der Leyen) a decis că Comisia Europeană va fi reprezentată la nivel de înalți funcționari doar în timpul reuniunilor informale ale Consiliului", a anunțat, luni seara, purtătorul de cuvânt al executivului, Eric Mamer.
Mamer a precizat că „Vizita Colegiului la Președinție nu va avea loc", confirmând că evenimentul major care marchează începutul fiecărei președinții rotative a fost anulat.
Cu prilejul recentei sale vizite la Moscova, Orban s-a întâlnit cu președintele rus, Vladimir Putin, acuzat de crime de război, pentru a discuta despre situația din Ucraina și, potrivit premierului ungar, pentru „a începe un dialog pe cel mai scurt drum către pace”.
Trupele ruse au bombardat, câteva zile mai târziu, un spital de copii din Kiev.
Viktor Orban a lăudat „planul de pace chinez"
În timpul vizitei sale la Beijing, Orban a lăudat „planul de pace chinez” al președintelui Xi Jinping, pe care UE l-a respins pentru că face o interpretare selectivă a dreptului internațional, estompând linia dintre agresor și agresat, potrivit sursei citate.
Orban a sfidat îngrijorările Occidentului că Beijingul sprijină economia de război a Rusiei.
„China este singura putere mondială care s-a angajat în mod clar în favoarea păcii încă de la început”, a spus premierul ungar.
Calendarul turneului internațional, selectarea țărilor și utilizarea logo-ului oficial al președinției ungare au alimentat acuzații dure de abuz de putere și neloialitate, în timp ce Budapesta insistă că ambele călătorii, pe care Viktor Orban le-a promovat ca fiind capitole ale unei așa-numite „misiuni de pace”, au fost efectuate strict în cadrul diplomației bilaterale.
Orban a participat și la un summit informal al Organizației Statelor Turcice, care include „Republica Turcă a Ciprului de Nord”, recunoscută doar de Turcia.
De atunci, speculațiile cu privire la un boicot coordonat au fost numeroase la Bruxelles.
Decizia nu va afecta reuniunile ministeriale oficiale
Decizia Comisiei, luată de președintele Ursula von der Leyen, arată că, la cel mai înalt nivel, Bruxelles-ul nu se va implica în numeroasele evenimente pe care Budapesta intenționează să le găzduiască anul acesta.
Nu vor fi afectate însă reuniunile ministeriale oficiale, care au loc la Bruxelles și Luxemburg, întrucât organizarea lor nu depinde de președinția rotativă, potrivit Euronews.
Amintim că Ungaria, care deține, prin rotaţie, președinția Consiliului UE, vrea să organizeze un summit al afacerilor externe la Budapesta în perioada 28-29 august, ceea ce se prefigura ca ocazie foarte bună pentru Orban să încerce să remodeleze agenda de politică externă a blocului UE și pentru ministrul său de Externe, Peter Szijjarto, de a se afla în centrul atenției.