Cine este noul rege al Danemarcei. Prințul Frederik urcă pe tron după abdicarea mamei sale. Prinţesa Mary devine Regina Consoartă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 14 ianuarie 2024, Prinţul Coroanei Frederik, în vârstă de 55 de ani, va urca pe tronul Regatului Danemarcei, ca regele Frederik al X-lea. Evenimentul are loc în urma abdicării reginei Margrethe a II-a, în vârstă de 83 de ani, în urma anunţului făcut în ultima zi a anului trecut, potrivit Agerpres.

Frederik André Henrik Christian, prinţ al Danemarcei, conte de Monpezat, s-a născut la 26 mai 1968, şi este fiul reginei Margrethe a II-a şi al prinţului Henrik al Danemarcei (1934-2018).

Prinţul Coroanei a fost creştinat în Holmens Kirke din Copenhaga la 24 iunie 1968.

Şi-a început educaţia la Krebs' Skole (1974-1981), apoi a studiat acasă la Amalienborg (1974-1976) şi a reluat din clasa a III-a cursurile la Krebs' Skole.

Printul Frederik și soția sa, Prinţesa Mary. FOTO Profimedia
Printul Frederik și soția sa, Prinţesa Mary. FOTO Profimedia

A studiat, apoi, la École des Roches din Normandia, Franţa (1982-1983). În 1986, a absolvit şcoala secundară superioară a Gimnaziului Oregaard, iar în 1995 a absolvit Ştiinţe politice la Universitatea din Aarhus.

S-a specializat în acest domeniu studiind la Universitatea Harvard, SUA, între 1992 şi 1993. În 1994, s-a alăturat Misiunii Daneze la ONU din New York şi a fost detaşat la Ambasada Regală Daneză la Paris ca prim-secretar al ambasadei (oct.1998-oct.1999). Alteţa Sa Regală vorbeşte franceză, engleză şi germană, potrivit site-ului oficial al Casei Regale a Danemarcei, kongehuset.dk.

În 1986, a început și educaţia militară a Prinţului Moştenitor, în Regimentul de Pază al Reginei.

A devenit locotenent (în rezervă) în 1988, iar în 1989 - prim-locotenent (în rezervă). Tot în 1988, a devenit comandant de pluton în Regimentul Regal Danez al Gărzilor de Husari.

În 1995 a finalizat antrenamentul de înotător subacvatic în cadrul Royal Danish Navy Frogman Corps. În acelaşi an, a fost înaintat prim-locotenent (în rezervă; marină), iar în 1997 - locotenent comandant (în rezervă; marină) şi căpitan (în rezervă; armată).

În 2000 - după antrenamentul realizat la The Flight School - prinţul Frederik a fost înaintat căpitan (în rezervă; forţele aeriene).

Între 2001 şi 2002, a finalizat pasul de pregătire suplimentară pentru lideri la Colegiul Regal Danez de Apărare, iar în 2002, a fost înaintat maior (armată şi forţele aeriene) şi comandant (marină).

În 2002 şi 2003, a servit ca ofiţer de stat major la Comandamentul Apărării din Danemarca iar, în 2003, a devenit lector superior la Institutul de Strategie de la Colegiul Regal Danez de Apărare.

În aprilie 2004, a fost înaintat comandant, grad superior în marină, locotenent colonel în armată şi locotenent colonel în forţele aeriene. În 2010, a devenit comandant în marină şi colonel în armată şi în forţele aeriene. Prinţul Moştenitor rămâne activ în apărare.

În 1986, Prinţul Moştenitor Frederik a participat la o expediţie în Mongolia, iar în 2000, a participat la „Expediţia Sirius 2000", organizată în partea de nord a Groenlandei, o expediţie ce a durat patru luni şi în care au fost parcurşi 2.795 km cu sania trasă de câini.

Alteţa Sa Regală este patronul multor organizaţii, instituţii şi fundaţii naţionale şi este membru de onoare al diferitelor asociaţii şi societăţi, care acoperă o gamă largă de domenii precum afaceri, cultură, sport, durabilitate şi servicii sociale.

 Patronul parteneriatului danez public-privat Climate Consortium Denmark

Organizarea, în 2009, la Copenhaga, a Conferinţei ONU privind schimbările climatice, COP-15, l-a determinat pe prinţul Frederik să pună accent pe provocările globale legate de climă şi mediu, subliniind rolul Danemarcei ca stat lider în transformarea ecologică. În acelaşi an, Prinţul Moştenitor a devenit patronul parteneriatului danez public-privat Climate Consortium Denmark, denumit mai târziu „State of Green". În 2020, a înfiinţat Premiile Internaţionale de Afaceri „ASR Prinţul Moştenitor Frederik" acordate companiilor internaţionale care depun eforturi deosebite pentru promovarea soluţiilor daneze la nivel global.

Patronul organizaţiei „Denmark Bridge"

Pe lângă durabilitate şi inovare, antreprenoriatul, ştiinţa, învăţarea şi tehnologia joacă un rol important în implicarea Prinţului Moştenitor în societatea daneză.

Alteţa Sa Regală este, printre altele, patronul organizaţiei „Denmark Bridge", al cărei scop este de a asigura un acces mai bun al companiilor şi antreprenorilor danezi la cunoştinţe, reţele şi capital în SUA.

În calitatea sa de patron al sărbătoririi la nivel naţional a 200 de ani de la descoperirea electromagnetismului de către Orsted, Prinţul Frederik a contribuit, în 2021, la promovarea educaţiei tehnice şi ştiinţifice la toate nivelurile de vârstă. În plus, a fost patronul ScienceYear22, ceea ce a contribuit la creşterea curiozităţii şi interesului danezilor pentru universul ştiinţei.

Sportiv pasionat și membru activ al Comitetului Olimpic Internaţional

Sportiv pasionat încă din copilărie, este un puternic susţinător al mesajului potrivit căruia toată lumea trebuie să rămână activă fizic de-a lungul întregii vieţi. La împlinirea vârstei de 50 de ani, în 2018, Alteţa Sa Regală a avut iniţiativa unui eveniment de alergare în comunitate „Royal Run", care reuneşte, în fiecare an, aproape 80.000 de danezi. A fost un membru activ al Comitetului Olimpic Internaţional (2009-2021), având ca obiectiv inspirarea tinerilor de a avea o viaţă sănătoasă şi activă.

A fost implicat în Comisia Sport pentru Toţi a CIO şi în planificarea Jocurilor Olimpice pentru Tineret de la Lausanne, Elveţia, în 2020, arată kongehuset.dk.

Patron al organizaţiilor Crucea Roşie şi Salvaţi Copiii

Din calitatea sa de patron al organizaţiilor Crucea Roşie şi Salvaţi Copiii, Prinţul Moştenitor s-a angajat în efortul de a ajuta persoanele vulnerabile şi dezavantajate din Danemarca, precum şi din alte părţi ale lumii. 

Este, de asemenea, preşedintele Consiliului de Administraţie al Fundaţiei „Prinţul Moştenitor Frederik şi Prinţesa Moştenitoare Mary", care are, printre altele, scopuri umanitare, sociale, culturale, ştiinţifice şi sportive. În fiecare an, acordă burse din Fondul „Crown Prince Frederik", care oferă sprijin financiar pentru un an de studiu la Şcoala „John F. Kennedy" de la Universitatea Harvard din SUA, unde Prinţul Moştenitor a studiat în 1992-1993.

Cine este Prinţesa Mary a Danemarcei, viitoare Regină Consoartă

Mary Elizabeth, Alteţa Sa Regală Prinţesa Moştenitoare a Danemarcei, Contesă de Monpezat, va deveni, duminică, 14 ianuarie 2024, Regina Consoartă odată cu urcarea pe tron a soţului ei, prinţul moştenitor Frederik, viitorul rege Frederik al X-lea.

FOTO: THE PRINCELY HOUSE OF BATTENBERG/Facebook
FOTO: THE PRINCELY HOUSE OF BATTENBERG/Facebook

S-a născut la 5 februarie 1972 în Hobart, Tasmania, Australia, potrivit Agerpres.  Este fiica cea mai mică a profesorului de matematică aplicată, John Dalgleish Donaldson (n. 5 sept. 1941) şi a Henriettei Clark Donaldson (n. 12 mai 1942-m. 20 nov. 1997) și are două surori şi un frate.

Şi-a început educaţia la şcoala elementară „Clear Lake City" din Houston, Texas (1974-1975). 

S-a înscris la Universitatea din Tasmania în 1989 şi a absolvit în 1994, cu o diplomă de licenţă în Comerţ şi Drept. A obţinut un Certificat în Publicitate de la Federaţia de Publicitate din Australia (AFA) şi un Certificat în Marketing Direct de la Asociaţia Australiană de Marketing Direct (1994-1996).

Prinţesa Moştenitoare s-a mutat, după absolvire, la Melbourne, unde a deţinut funcţia de Account Executive pentru managementul clienţilor la Agenţia de Publicitate DDB Needham. Cariera sa a continuat cu o poziţie de Account Manager la MOJO Partners, tot în Melbourne. În 1998, a întreprins o călătorie în jurul Americii, dar a vizitat şi Europa şi Regatul Unit, mergând în Scoţia, unde a acceptat un contract de trei luni ca Account Manager în cadrul Rapp Collins Worldwide din Edinburgh. S-a întors în Australia la începutul anului 1999 şi a preluat poziţia de Account Director la Agenţia Internaţională de Publicitate „Young and Rubicam" din Sydney. A lucrat, pentru o perioadă scurtă de timp, cu o companie australiană mai mică, „Love", iar mai târziu a devenit director de vânzări şi membru al echipei de management de la Belle Property.

În prima jumătate a anului 2002, după ce a decis să se mute în Europa, Prinţesa Moştenitoare a lucrat pentru o scurtă perioadă la Paris, unde a predat limba engleză la o Şcoală de afaceri. În acelaşi an, Prinţesa Moştenitoare s-a mutat în Danemarca şi a fost angajată de Microsoft Business Solutions pe poziţia de consultant de proiect pentru dezvoltarea afacerii, comunicaţii şi marketing.

Printul Frederik și soția sa, Prinţesa Mary. FOTO: THE PRINCELY HOUSE OF BATTENBERG/Facebook
Printul Frederik și soția sa, Prinţesa Mary. FOTO: THE PRINCELY HOUSE OF BATTENBERG/Facebook

Mary Elizabeth Donaldson şi Prinţul Coroanei Frederik s-au căsătorit în urmă cu 20 de ani

La 14 mai 2004, Mary Elizabeth Donaldson şi Prinţul Coroanei Frederik s-au căsătorit în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Catedrala din Copenhaga, festivităţile fiind organizate la Palatul Fredensborg. Prin căsătoria cu Prinţul Moştenitor al Danemarcei, Mary Elizabeth a devenit Alteţa Sa Regală Prinţesa Coroanei Mary Elizabeth a Danemarcei. Cei doi s-au întâlnit la Sydney, în 2000, în timpul Jocurilor Olimpice de vară.

Prinţesa Mary. FOTO: THE PRINCELY HOUSE OF BATTENBERG/Facebook
Prinţesa Mary. FOTO: THE PRINCELY HOUSE OF BATTENBERG/Facebook

Cuplul princiar are patru copii: prinţul Christian Valdemar Henri Jean (n. 15 oct. 2005), prinţesa Isabella Henrietta Ingrid Margrethe (n. 21 apr. 2007) şi gemenii - prinţul Vincent Frederik Minik Alexander şi prinţesa Josephine Sophia Ivalo Mathilda (n. 8 ian. 2011). Familia Prinţului Moştenitor locuieşte atât în Palatul lui Frederik al VIII-lea din Amalienborg, cât şi în Casa Cancelarului de la Palatul Fredensborg, conform kongehuset.dk.

Cuplul princiar și copiii. FOTO: THE PRINCELY HOUSE OF BATTENBERG/Facebook
Cuplul princiar și copiii. FOTO: THE PRINCELY HOUSE OF BATTENBERG/Facebook

Prinţesa Mary şi-a început antrenamentul militar ca soldat în Garda Internă în 2008. A obţinut, pe rând, gradele de sergent (2009), locotenent (2009), prim-locotenent (2015), căpitan (2019) şi maior onorific (2023). 

Prinţesa Moştenitoare patronează numeroase organizaţii, instituţii şi fundaţii naţionale şi este membru de onoare al diferitelor asociaţii şi societăţi.

Încă de la început, Prinţesa Mary s-a concentrat să fie vocea celor care traversează o perioadă grea în viaţă; a promovării egalităţii şi în special a drepturilor fetelor şi femeilor; a sprijinirii eforturilor durabile şi a conservării naturii.

În 2007, a înfiinţat Fundaţia Mary, a cărei preşedintă este, care are ca obiectiv lupta împotriva izolării sociale în trei domenii prioritare: bullying şi bunăstare, violenţă domestică şi singurătate. 

Patron al Fondului ONU pentru Populaţie (UNFPA) şi al Fundaţiei pentru Maternitate 

Prinţesa Moştenitoare sprijină eforturile Danemarcei de a fi o voce puternică la nivel internaţional şi în calitatea sa de patron al Fondului ONU pentru Populaţie (UNFPA) şi al Fundaţiei pentru Maternitate se concentrează în mod special pe promovarea condiţiilor şi drepturilor fetelor şi femeilor, cum ar fi, de exemplu, accesul la serviciile de sănătate şi dreptul de a decide asupra propriului corp şi asupra educaţiei.

Patronează Biroul Regional al OMS pentru Europa şi este membră a Comisiei de nivel înalt ICPD25 (International Conference on Population and Development 25) a UNFPA şi a Centrului Internaţional de Cercetare privind Consiliul de Conducere al Femeilor.

Angajamentul Prinţesei Moştenitoare Mary în sustenabilitate, biodiversitate şi conservarea naturii se reflectă, în principal, în activitatea sa pentru WWF Danemarca, fiind preşedinte al fundaţiei din 2020.

Printul Frederik și soția sa, Prinţesa Mary. FOTO: THE PRINCELY HOUSE OF BATTENBERG/Facebook
Printul Frederik și soția sa, Prinţesa Mary. FOTO: THE PRINCELY HOUSE OF BATTENBERG/Facebook

Mai bine de un deceniu, a lucrat la promovarea unei agende ecologice în industria de design şi modă în cadrul patronajului Agendei Globale de Modă. Soluţiile sustenabile daneze create pe baza meşteşugurilor tradiţionale sunt foarte căutate atât în ţară, cât şi în străinătate.

Pe parcursul a aproape 20 de ani, Prinţesa Moştenitoare a participat la peste 70 de campanii de promovare a afacerilor atât în ţară cât şi în străinătate susţinând pe scară largă interesele daneze în domeniul afacerilor, culturii şi activităţilor de dezvoltare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite