Cheia cazului Skripal: Apollo, agentul rus recrutat de spionii britanici INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţii serviciului de informaţii al armatei ruse (GRU) care au încercat să-i ucidă pe fostul dublu agent rus Serghei Skripal şi pe fiica acestuia, Iulia, au fost identificaţi graţie unui spion rus.

Având numele de cod Apollo, acesta a fost recrutat în urma unei spectaculoase acţiuni derulate la Roma de agenţia britanică de spionaj MI6. 

Potrivit express.co.uk, care citează surse din serviciile de informaţii din Marea Britanie, operaţiunea s-a desfăşurat la numai câteva săptămâni după atacul cu neurotoxina noviciok comis în martie la Salisbury, atac căruia i-au căzut victime Serghei şi Iulia Skripal.

Deşi spionul cu numele de cod Apollo lucra în cadrul ambasadei Rusiei la Roma, adevărata sa misiune era să intre în posesia unor informaţii clasificate despre NATO.

Un agent nemulţumit

Sursele citate de publicaţia britanică menţionată afirmă că spionul rus era de multă vreme în vizorul unui agent MI6 care poza într-un dealer de artă, încercând astfel să stabilească o legătură cu omul Moscovei. 

Interesul britanicului era determinat de faptul că agentul rus îşi exprimase într-un anumit context dorinţa de a dezerta deoarece era convins că liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, este decis să întreţină un conflict cu Occidentul.

La sfârşitul săptămânii trecute, un fost agent al MI6 a dezvăluit că Apollo a fost adus în Marea Britanie la începutul lunii aprilie şi interogat de cei din servicii cu privire la intenţiile sale. 

Spionul rus s-a dovedit a fi o sursă extrem de valoroasă de informaţii, el furnizându-le agenţilor britanici date „sensibile“ despre reţeaua de spioni a Moscovei existentă la nivel mondial. 

Răspunsuri prompte

I s-au arătat apoi imagini surprinse de camerele de supraveghere cu Alexander Petrov şi Ruslan Boşirov, presupusele nume ale agenţilor GRU căutaţi de anchetatorii britanici în cazul otrăvirii cu noviciock a lui Skripal şi a fiicei sale. Iar Apollo le-a divulgat investigatorilor identitatea reală a celor doi.

Deşi Petrov şi Boşirov au fost identificaţi încă din primele etape ale anchetei, informaţiile au fost făcute publice abia la începutul lunii septembrie. În tot acest timp, detectivii britanici au făcut eforturi susţinute pentru a-şi construi cazul într-un mod solid, dar şi pentru a putea derula o operaţiune eficientă în scopul de a da de urma acestora.

„Ştim că au fost în Germania, de mai multe ori în Franţa şi în Olanda. Înainte, Petrov a fost singur în Regatul Unit“, a declarat o sursă din spionajul britanic. „Ideea era să vedem dacă vor pleca din nou din Rusia, după (atacul de la) Salisbury. Eram pregătiţi. În jur de opt ţări au fost notificate, dar s-a decis să nu circule alerte Interpol pentru că unele ţări le publică“, a adăugat respectiva sursă.

Potrivit acesteia, deşi este de înţeles faptul că unii au perceput ceea ce s-a întâmplat la Salisbury drept un „eşec al spionajului britanic“, serviciile din Regatul Unit îşi fac bine treaba.

„La nivel intern, acest lucru este confirmat de numeroasele atacuri teroriste dejucate“, a mai spus sursa din spionajul britanic.

Fostul colonel GRU Serghei Skripal (66 ani) şi fiica sa Iulia (33 ani) au fost găsiţi pe 4 martie în agonie pe o bancă din Salisbury, otrăviţi fiind cu noviciok, substanţă care fusese aplicată pe uşa locuinţei fostului agent. În cele din urmă, medicii au reuşit să-i salveze. 

Imagine indisponibilă
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite