Ce vor de la Uniunea Europeană candidaţii la preşedinţia Franţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centristul Emmanuel Macron promite o reformă a Uniunii Europene, pentru a evita ieşirea Franţei din blocul comunitar, iar lidera extremei drepte, Marin Le Pen, se pronunţă pentru scoaterea Franţei din UE.

Uniunea Europeană trebuie să se reformeze ca să nu rişte perspectiva unui Frexit, a declarat candidatul centrist proeuropean la alegerile prezidenţiale din Franţa Emmanuel Macron. Vorbind la BBC pe 1 mai, Macron a spus că ideea europeană şi politicile europene sunt extrem de importante pentru Franţa, adăugând însă că opinia publică franceză este extrem de nemulţumită şi nerăbdătoare faţă de disfuncţionalitea Uniunii Europene, care nu mai poate fi tolerată.

„Sunt un pro-european, am apărat constant în timpul acestor alegeri ideea şi politicile europene, pentru că cred că sunt extrem de importante pentru francezi şi pentru poziţia acestei ţări în globalizare“, a declarat Emmanuel Macron. Totuşi, prezidenţiabilul de centru-stânga a explicat că „trebuie în acelaşi timp să ne uităm la situaţie, să ne ascultăm oamenii şi să acordăm atenţie faptului că aceştia sunt furioşi şi nervoşi cu privire la disfuncţionalităţile UE“. „Deci consider că parte a mandatului meu va fi în acelaşi timp reformarea în profunzime a proiectului european şi a Uniunii Europene“, a precizat liderul En Marche!

Macron a declarat că ar fi vorba de trădare, dacă ar permite blocului comunitar să funcţioneze ca până în acest moment. „Şi nu vreau să fac asta. Pentru că vom avea un Frexit – ieşirea Franţei din blocul comunitar, n.r. - sau vom avea din nou Frontul Naţional“.

În programul său electoral, Emmanuel Macron susţine că „francezii au nevoie de Europa. deoarece Europa îi face mai mare şi mai puternici“. Liderul En Marche! mai doreşte înfiinţarea unui post de ministru al Economiei şi Finanţelor pentru zona euro şi un buget al zonei euro. Acesta va viza investiţii viitoare, asistenţă financiară de urgenţă, răspuns la crizele economice. Macron mai promovează şi înfiinţarea unui fond european de apărare şi a unui Consiliu de Securitate European.

Marine Le Pen: o Europă a cooperării între naţiuni

În încercarea de a seduce electoratul conservator, Marine Le Pen l-a plagiat pe candidatul dreptei din primul tur al alegerilor, François Fillon. Ea a pronunţat aceleaşi fraze, aproape cuvânt cu cuvânt, lăudând la rândul său „frontierele terestre, Pirineii, care angajează Franţa în acest imens ansamblu pe care îl reprezintă lumea hispanică şi latină, Alpii noştri, care ne deschid spre sora noastră Italia şi, dincolo de ea, Europa Centrală, balcanică, orientală“.

Lidera extremei drepte franceze a făcut şi o alianţă cu Nicolas Dupont-Aignan, liderul unei mici formaţiuni naţionaliste, care a declarat că Marine Le Pen ar susţine o Europă a cooperării între naţiuni, în timp ce contracandidatul său la alegerile prezidenţiale, Emmanuel Macron, doreşte să ţină Franţa captivă în „închisoarea Uniunii Europene“.

Dacă va fi aleasă preşedinte, Marine Le Pen vrea renegocierea tuturor tratatelor europene, într-o perioadă de şase ani. După aceea, francezii se vor putea pronunţa prin referendum dacă aprobă sau resping rezultatele negocierilor. În caz de eşec al plebiscitului, candidata de extremă dreaptă asigură că va părăsi postul de preşedinte. Ea mai promite ieşirea ţării din Spaţiul Schengen, de liberă circulaţie şi menţinerea euro dar cu reintroducerea în paralel a unei monede naţionale. Lidera extremei drepte mai doreşte denunţarea tuturor acordurilor de liber schimb, cum ar fi CETA (acordul de liber schimb dintre UE şi Canada) şi suspendarea directivei europene privind lucrătorii detaşaţi .

Toate aceste teme vor fi întoarse pe toate părţile, mâine seară, când va avea loc singura confruntare televizată între cei doi candidaţi rămaşi în cursa pentru preşedinţia Franţei. Turul doi al alegerilor prezidenţiale franceze se va desfăşura pe 7 mai.

Emmanuel Macron este creditat cu 61% din voturi (+1%) în turul doi al scrutinului prezidenţial, în timp ce Marine Le Pen ar obţine 39% din voturi (-1%), potrivit unui sondaj de opinie realizat de institutele OpinonWay şi ORPI la comanda Les Echos şi Radio Classique. Sondajul de opinie a fost efectuat în perioada 28-30 aprilie, pe un eşantion reprezentativ de 1.517 persoane, informează cotidianul „Le Figaro“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite