Ce sunt bombele cu fosfor, armele care ard corpul până la os. Rusia, acuzată de ucraineni că le-a folosit în atacuri asupra civililor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bombă cu fosfor. FOTO: Arhivă
Bombă cu fosfor. FOTO: Arhivă

Administraţia Volodimir Zelenski a acuzat de mai multe ori armata rusă că utilizează bombe cu fosfor în Ucraina, ultima învinuire de acest gen fiind adusă la sfârşitul săptămânii trecute, după ce ruşii ar fi folosit astfel de muniţie împotriva Insulei Şerpilor.

Într-o înregistrare video granulată, alb-negru, publicată vineri, un avion rusesc survolează Insula Şerpilor din Marea Neagră, recent eliberată de trupele ruseşti, şi aruncă mai multe bombe. Potrivit armatei ucrainene, bombele conţineau fosfor alb. Vineri după-amiază, „forţele armate ruse au efectuat în două rânduri atacuri aeriene cu bombe cu fosfor asupra Insulei Şerpilor”, a declarat Valeri Zalujnii, comandantul-şef al forţelor armate ucrainene, citat de cotidianul „Le Monde“. Oficialii Kievului au publicat şi o înregistrare video în care se pot observa două avioane ruseşti Su-30 care zboară razant deasupra Insulei Şerpilor şi o bombardează cu muniţii care produc explozii extrem de luminoase. Totul se întâmpla la o zi după ce Moscova confirma oficial retragerea de pe insulă. Conform şefului armatei ucrainene, Valeri Zalujni, proiectilele lansate de ruşi erau bombe cu fosfor. 

Rusia a folosit o gamă uriaşă de arme în cele patru luni de invazie în Ucraina, dar unele dintre cele mai controversate sunt armele incendiare, inclusiv muniţiile cu fosfor alb, relatează The Moscow Times. 

Armele incendiare sunt atât de temute nu numai pentru natura lor, ele dispersându-se pe o zonă largă şi există o şansă mare să intre în contact cu civilii, ci şi pentru rănile îngrozitoare pe care le provoacă.

Ce sunt armele incendiare

Alcătuite din substanţe inflamabile care ard puternic, armele incendiare sunt folosite pentru a incendia poziţiile inamice, pentru a crea ecrane de fum care ascund mişcările trupelor şi pentru a asigura iluminarea în condiţii de vizibilitate redusă. 

Dar categoria „armă incendiară" este una largă. Ea poate include grenadele incendiare şi aruncătoarele de flăcări, precum şi bombe neghidate - cunoscute sub denumirea de submuniţii - umplute cu agenţi incendiari precum napalmul sau fosforul alb. 

Ce este fosforul alb

Substanţă înţepătoare, asemănătoare cu ceara, fosforul alb produce un fum alb şi gros atunci când arde, ceea ce îl face eficient pentru a masca mişcările forţelor armate care l-au folosit, au declarat experţii. 

De asemenea, fosforul este renumit pentru daunele pe care le poate provoca atât oamenilor, cât şi zonei în care este utilizat. Aprinzându-se atunci când intră în contact cu oxigenul, fosforul arde la 800 de grade Celsius, şi poate distruge pielea umană până la os.  

„Arsurile provocate de fosforul alb sunt urâte pentru că nu este un foc tradiţional, aşa că, dacă adaugi apă, se poate înrăutăţi şi mai mult”, a declarat pentru The Moscow Times Brian Castner, un investigator de crime de război, specializat în bombe şi gloanţe.

A folosit Rusia fosfor alb în Ucraina?

În timp ce The Moscow Times nu a putut verifica utilizarea fosforului alb de către Rusia, oficialii ucraineni - inclusiv preşedintele Volodimir Zelenski - au declarat în repetate rânduri că acest controversat produs incendiar a fost folosit.

„Apropo, în această dimineaţă, au fost bombe cu fosfor. Bombe ruseşti cu fosfor. Adulţii au fost ucişi din nou şi copiii au fost ucişi din nou”, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski în timpul unui discurs virtual adresat liderilor NATO la 25 martie. 

Muniţiile cu fosfor alb au fost folosite de Rusia împotriva oraşului Kramatorsk în luna martie, potrivit unei înregistrări video partajate online de Oleksiy Biloshytskiy, adjunctul şefului poliţiei din Kiev, în care se vede cum spectatorii se adună în jurul unei muniţii care fumegă puternic. 

„O altă dovadă a bombelor cu fosfor folosite de invadatorii ruşi. În Kramatorsk de data aceasta #WarCrimes”, a declarat Biloshytskiy într-un tweet. 

Guvernatorul regional din Doneţk, Pavlo Kyrylenko, a declarat la sfârşitul lunii martie că forţele ruse au folosit fosfor împotriva apărătorilor ucraineni ascunşi în uzina siderurgică Azovstal din Mariupol.

Oficialii ruşi nu au răspuns la afirmaţiile potrivit cărora forţele Moscovei au folosit bombe cu fosfor în Ucraina, ci au acuzat în schimb Kievul însuşi că a folosit această substanţă.

„Disperate să stăpânească ofensiva trupelor forţelor armate ruse, forţele armate ucrainene au început să folosească muniţie plină cu fosfor în suburbiile Kievului”, a declarat în februarie purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

Ce arme incendiare foloseşte Rusia în Ucraina

„Rusia are o gamă de muniţii incendiare pe care le-ar putea folosi", a declarat Sam Cranny Evans, analist militar la Royal United Services Institute, cu sediul la Londra. 

Şi cum multe arme incendiare au calităţi similare atunci când sunt utilizate, este probabil ca utilizarea altor arme incendiare să fi fost, uneori, confundată cu fosforul alb. 

Unul dintre materialele adesea confundate cu fosforul alb este termita, a declarat Cranny Evans.

Ca şi fosforul alb, termita arde la temperaturi foarte ridicate - dar nu produce atât de mult fum şi este folosită doar pentru a crea incendii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite