Ce i-au cerut Ungaria și Slovacia lui Mark Rutte pentru a-l susține la șefia NATO. Orban l-a trădat pe Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ungaria și Slovacia s-au răzgândit și au anunțat că îl susțin pe Mark Rutte în cursa pentru funcția de secretar general al NATO, deși la începutul lunii premierul maghiar Viktor Orban declara că susține candidatura președintelui Klaus Iohannis.

Premierul olandez Mark Rutte FOTO Profimedia

Premierul olandez Mark Rutte a promis că îi va oferi omologului său ungar Viktor Orban posibilitatea de a-și retrage sprijinul acordat Ucrainei în cadrul NATO dacă Budapesta nu va mai bloca numirea sa în funcția de secretar general al Alianței, relatează Financial Times.

Ungaria, cea mai pro-rusă țară NATO, s-a opus numirii lui Rutte în funcția de secretar general, deși 29 din cele 32 de țări NATO, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Germania, susțin candidatura sa. Și Slovacia îl susţine acum pe premierul Olandei, aflat la sfârşit de mandat, ca succesor al lui Jens Stoltenberg în cea mai înaltă funcţie politică din alianţă. Preşedintele slovac Peter Pellegrini s-a pronunţat în acest sens marţi, 18 iunie. România nu și-au anunțat încă public sprijinul pentru premierul olandez. Preşedintele român Klaus Iohannis a anunţat în martie că se înscrie în competiţia pentru funcţia de secretar general al NATO, argumentând că statele est-europene trebuie să fie mai bine reprezentate în conducerea instituţiilor euro-atlantice.

Recent, Viktor Orban a declarat că Ungaria sprijină România în cursa pentru șefia NATO și îl compară pe contracandidatul olandez Mark Rutte al lui Klaus Iohannis cu Stalin.

Ungaria are o solicitare într-o problemă de onoare împotriva celuilalt candidat, Mark Rutte, care, în trecut, în calitate de prim-ministru al Olandei, a vorbit despre excluderea ungurilor din UE şi despre îngenunchierea Ungariei, folosind o retorică similară cu cea a ocupanţilor germani şi a lui Stalin.

Rutte și Orban, care s-au "ciocnit" în mod repetat în trecut, s-au întâlnit în la dineul liderilor UE de luni, 17 iunie, la Bruxelles. Întâlnirea a generat speranțe că rezistența Budapestei va lua sfârșit, întrucât numirea unui secretar general al NATO necesită unanimitatea Alianței.

Potrivit surselor FT, Rutte a promis că, dacă va rămâne secretar general, Ungaria va avea dreptul de a refuza să participe la sprijinul NATO pentru Ucraina în afara teritoriului Alianței.

Un purtător de cuvânt al lui Rutte a declarat că premierul olandez și Orban au avut luni o "conversație bună", inclusiv o discuție despre rezultatele întâlnirii de săptămâna trecută dintre secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și premierul ungar.

Săptămâna trecută, Stoltenberg i-a spus lui Orban că Ungaria ar putea renunța la sprijinul NATO pentru Ucraina, cum ar fi planurile Alianței de a-și asuma un rol mai important în furnizarea de ajutor către Kiev și în antrenarea armatei ucrainene, precum și în sprijinul financiar pe termen lung.

Conform reţelelor de presă NOS şi RTL din Olanda, Orban nu i-a cerut din nou lui Rutte să prezinte scuze pentru opiniile din trecut despre Ungaria.

Gestul respectiv din partea olandezului era una din cele două condiţii puse de Budapesta pentru aprobarea lui ca succesor al lui Jens Stoltenberg în cea mai înaltă funcţie politică din NATO, începând din octombrie.

Cealaltă condiţie este ca Ungaria să nu fie obligată să finanţeze Ucraina pentru războiul de apărare împotriva Rusiei sau să trimită militari în conflictul respectiv.

Ce a cerut Slovacia

În schimbul acestei susţineri, Slovacia doreşte sprijin din partea Olandei pentru a-şi asigura apărarea antiaeriană, după ce guvernul care a precedat actualului executiv condus de Robert Fico a donat Ucrainei singurul sistem antiaerian S-300 de care dispunea Slovacia, iar statele aliate şi-au retras bateriile Patriot amplasate temporar în această ţară.

Pellegrini a menţionat că Slovacia şi-ar fi dorit un secretar general al NATO mai apropiat „geografic” de Europa Centrală şi de Est, precum preşedintele român Klaus Iohannis, care de asemenea candidează, dar, „în urma consultărilor cu ambii candidaţi şi după consultarea premierului Robert Fico şi a guvernului slovac, Slovacia îşi poate imagina să-l susţină pe premierul Mark Rutte” pentru a fi ales secretar general al NATO.

Preşedintele slovac a insistat asupra faptului că această susţinere este însoţită de solicitarea ca Mark Rutte să facă, din poziţia de secretar general al NATO, demersurile pentru asigurarea protejării spaţiului aerian al Slovaciei.

„Slovacia nu mai are astăzi niciun sistem de apărare antiaeriană, de acea am discutat cu Rutte despre situaţia în care, dacă este ales secretar general al Alianţei, să facă eforturile pentru asigurarea protecţiei şi apărării spaţiului aerian al Slovaciei – cel puţin până când Slovacia va putea să-şi asigure cu capacităţi proprii protejarea spaţiului aerian. Rutte şi-a exprimat disponibilitatea de a soluţiona această problemă în viitor”, a explicat preşedintele Peter Pellegrini.

Vom solicita NATO să găsească undeva în statele membre un sistem antiaerian” care să poată fi amplasat în Slovacia până când această ţară va dispune de propriul sistem, a completat preşedintele slovac.

El a mai precizat că i-a cerut lui Rutte să aibă în vedere principiul geografic în ocuparea posturilor la nivelurile inferioare celui de secretar general al NATO.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite