Capitala Ucrainei, Kiev, acoperită de un nor gros de fum, din cauza incendiilor de pădure din zona de excluziune de la Cernobîl FOTO VIDEO
0Capitala ucraineană era învăluită vineri într-un fum dens, provocat în special de incendiile de pădure din zona de excluziune de la Cernobîl. Autorităţile au cerut locuitorilor din Kiev să rămână în case şi să ţină ferestrele închise.
Kiev, oraş cu peste 3 milioane de locuitori, a fost lovit joi de o furtună de nisip, înainte de a cădea sub un enorm nor de fum, cu un puternic miros de ars, până la nivelul la care Kievul se plasa în cursul dimineţii pe primul loc în topul celor mai poluate oraşe din lume, scrie AFP.
Vineri dimineaţa, Kievul se afla pe primul loc în clasamentul celor mai poluate oraşe stabilit de IQAir, societate specializată în tehnologia calităţii aerului, cu sediul în Elveţia.
Autorităţile au indicat incendiile de pădure, în special cele din zona de excluziune de la Cernobîl, teatrul celui mai grav accident nuclear din istorie, în 1986. Aceste incendii se află la circa 100 km de capitală. De asemenea, autorităţile invocă şi incendierea câmpurilor de către ţărani, o practică foarte răspândită în Ucraina.
"Fenomenul nu reprezintă o ameninţare chimică sau radiologică", a afirmat serviciul de stat pentru situaţii de urgenţă. Observatori independenţi au confirmat că nivelul de radiaţie în Kiev nu depăşeşte limitele normale.
Autorităţile au cerut locuitorilor din Kiev să rămână în case şi să ţină ferestrele închise.
Un incendiu de proporţii, izbucţit în urmă cu 15 zile, care a făcut ravagii în pădurile din zona contaminată de excludere de la Cernobîl a fost stins, au anunţat, marţi, autorităţile ucrainene precizând că sute de pompieri au fost ajutaţi de avioane şi elicoptere pentru a stăpâni flăcările, relatează Reuters.
Activiştii de mediu au avertizat, luni, că incendiul, izbucnit în apropierea zonei în care s-a produs cel mai grav dezastru nuclear, în 1986, prezenta risc radioactiv.
Operatorul turistic din Cernobîl Yaroslav Yemelianenko a descris pe Facebook situaţia drept critică, precizând că incendiul ajunsese în apropierea oraşului abandonat Prîpeat, la doi kilometri de locul în care "se află deşeurile de radiaţii cele mai active din întreaga zonă Cernobîl".
Autorităţile ucrainene au anunţat, marţi, că, deşi au fost înregistrate creşteri pe termen scurt ale nivelului de particule de Cesium-137 în zona Kiev, la sud de Cernobîl, nivelurile de radiaţii s-au menţinut în general în limite normale şi nu a fost necesară adoptarea unor măsuri suplimentare de protecţie.
Incendiul, unul dintre multe astfel de evenimente care s-au declanşat pe fondul condiţiilor meteorologice neobişnuit de aride, a izbucnit la 3 aprilie în partea vestică a zonei de excludere şi s-a răspândit în pădurile din apropiere.
Poliţia a anunţat că a fost identificat un localnic în vârstă de 27 de ani, acuzat că a pornit în mod deliberat incendiul. Nu se cunoaşte deocamdată dacă persoana, care ar fi mărturisit că a aprins mai multe focuri "pentru distracţie", este parţial sau deplin responsabilă.