Campania suspectă de sabotaj a Rusiei se intensifică în Europa. „Probabil ați văzut deja ce s-a întâmplat în România”, scria într-un anunț de recrutare

0
Publicat:

Rusia a intensificat recrutarea de cetățeni pentru a efectua acțiuni de sabotaj în state europene, existând suspiciuni că agenți plătiți de ruși ar fi în spatele unei serii de infracțiuni.

kremlin
kremlin

La 10 iulie, o persoană care s-a identificat ca fiind un estonian vorbitor de limbă rusă în vârstă de 26 de ani, pe nume Valeri Ivanov, a trimis mesaje pe un cont Telegram promovat pe mai multe rețele de socializare pro-Kremlin, care căuta cetățeni europeni pentru a efectua sabotaje în țările lor.

„Probabil ați văzut deja ce s-a întâmplat în România”, scria într-un anunț postat cu o săptămână înainte, care includea clipuri cu mai multe incendii industriale. "Le este teamă că veți fi mai mulți ca voi ... Și sunteți mai mulți. Doar spuneți privet (salut) la noi”.

În câteva minute, „Ivanov” - care de fapt făcea parte dintr-o echipă de reporteri de la ONG-ul Organised Crime and Corruption Reporting Project - discuta online în limba rusă cu un recrutor anonim care promitea plăți de până la 10 000 de dolari în criptomonedă pentru o serie de acte, inclusiv spionarea bazelor militare, incendierea de vehicule și chiar crimă.

Oficialii occidentali spun că astfel de incidente au crescut vertiginos în Europa de la începutul acestui an, existând suspiciuni că agenți plătiți de ruși ar fi în spatele unei serii de infracțiuni. Rusia a negat în mod regulat orice implicare.

Infracțiunile includ spargeri și incendieri la fabrici și infrastructuri naționale critice, atacuri fizice și chiar un complot de asasinat raportat împotriva directorului general al celei mai mari companii de armament din Germania.

Este o tendință care provoacă o alarmă din ce în ce mai mare, dar pe care națiunile occidentale încă lucrează la o strategie coerentă pentru a o aborda.

Următorul pas, spunea recrutorul, era ca „Ivanov” să se filmeze într-o zonă izolată a pădurii testând un cocktail Molotov și să trimită imaginile agenților săi. Pentru aceasta, el urma să primească prima sa plată și instrucțiuni suplimentare.

Deși „Ivanov” nu era o persoană reală, serviciile europene de informații cred că multe astfel de persoane - poate zeci sau chiar mai multe - au răspuns la astfel de oferte începând de anul trecut, adesea infractori mărunți cu condamnări anterioare.

Când miniștrii de externe ai NATO s-au întâlnit la Viena în aprilie, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că aproape fiecare țară membră a raportat incidente de sabotaj sau perturbare, o campanie care s-a intensificat brusc de la invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina în 2022.

Obiectivele Rusiei, spun oficialii și analiștii, includ probabil subminarea încrederii europene în guverne, descurajarea sprijinului militar european pentru Ucraina și demonstrarea puterii și cruzimii Kremlinului în moduri pe care Occidentul nu va dori să le atingă în mod direct. Toate acestea, sugerează unii, ar putea fi, de asemenea, menite să submineze coeziunea occidentală înainte de orice viitor conflict mai amplu.

„Scopul este în mod clar de a face populațiile să se simtă vulnerabile și nesigure”, a declarat Elisabeth Braw, un expert suedez în războaie hibride și membru senior al think tank-ului Atlantic Council.

Șeful serviciului german de informații externe BND, Bruno Kahl, a avertizat luni, săptămâna trecută, că dorința Rusiei de a utiliza măsuri hibride și secrete a ajuns acum la un „nivel nemaiîntâlnit”, în timp ce „confruntarea militară directă cu NATO a devenit o opțiune pentru Moscova”. Putin va continua să escaladeze confruntarea, a prezis el, armata sa fiind probabil mult mai pregătită să atace restul Europei mai târziu în deceniu.

Luna trecută, șefii CIA din SUA și MI6 din Marea Britanie - Bill Burns și Richard Moore - au declarat că Rusia desfășoară o „campanie nesăbuită de sabotaj” pe întregul continent.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite