Un bucătar celebru, a cărui fiică este iubita unui fotbalist de la Real Madrid, arestat în dosarul loviturii de stat din Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bucătar celebru a cărui fiică este iubita fotbalistului de la Real Madrid David Alaba și un fost ofițer de poliție însărcinat cândva să protejeze comunitățile evreiești de atacuri teroriste se numără printre ultimele figuri care au fost legate de lovitura de stat dejucată pe care ar fi pus-o la cale grupul de extremă-dreapta Cetăţenii Reich-ului, în Germania. Noi arestări sunt așteptate pe măsură ce investigațiile continuă.

Fiica bucătarului arestat este iubita fotbalistului David Alaba FOTO Profimedia
Fiica bucătarului arestat este iubita fotbalistului David Alaba FOTO Profimedia

Detaliile apărute după cea mai mare operațiune națională de poliție împotriva extremismului de dreapta indică faptul că suspecții ar fi putut fi informați în avans cu privire la raiduri, în care 3.000 de ofițeri de poliție au vizat peste 150 de adrese în Germania, Austria și Italia, făcând 25 de arestări.

Numărul suspecților a crescut la 54 până vineri, 8 decembrie, fiind așteptate mai multe arestări. Arme au fost găsite în peste 50 de locații, inclusiv puști și muniții, potrivit Oficiului Federal de Poliție Criminală.

Grupul, inspirat de ideologia Reichsbürger (Cetăţenii Reich-ului) conform căreia statul german modern este ilegitim, plănuise să ia cu asalt clădirea Reichstagului (Parlementul german) și să aresteze parlamentari înainte de a răsturna guvernul și de a instala un regim condus de un aristocrat de 71 de ani ca șef al statului.

Bucătarul Frank Heppner, arestat la un hotel de cinci stele din stațiunea de schi austriacă Kitzbühel

Frank Heppner, un bucătar celebru din München, care a fost arestat miercuri la un hotel de cinci stele din stațiunea de schi austriacă Kitzbühel unde lucra, ar fi fost membru al grupului de comandă al brațului militar al grupării teroriste, responsabil pentru recrutarea de noi membri, obținerea de arme și alte echipamente, precum și construirea unei structuri de comunicare IT . De asemenea, a fost însărcinat să conducă cantina care ar fi asigurat masa membrilor așa-numitei „Noi Armate Germane”.

Cotidianul austriac Die Presse, citând anchetatori, a declarat că Heppner, în vârstă de 62 de ani, urma să fie și bucătarul personal al lui Heinrich XIII, prințul de Reuß, după ce acesta ar fi fost instalat rege. Se spune că Heppner a oferit grupului bani, ustensile de gătit, o furgonetă și un generator de urgență.

Fiica lui Heppner, în vârstă de 28 de ani, Shalimar, este într-o relație cu Alaba, un fotbalist profesionist care joacă la Real Madrid și căpitanul naționalei Austriei. Cuplul are un fiu care s-a născut în 2019. Solicitat de presa germană să comenteze cazul, Alaba nu a răspuns.

Printre alții despre care se presupune că ar fi făcut parte din grup s-a numărat și un fost ofițer de poliție, însărcinat cândva să protejeze comunitățile evreiești de atacurile teroriste. Michael Fritsch a fost arestat împreună cu partenera sa, Melanie Ritter, lângă Hanovra, în nordul Germaniei.

Fritsch, în vârstă de 58 de ani, a fost suspendat din serviciu în 2020 și, ulterior, demis, după ce s-a prezentat la protestele organizate de negaționiștii Covid. Ulterior, a devenit candidat parlamentar pentru DieBasis, partidul politic al mișcării Querdenker care nega Covid. Recursul în procesul împotriva concedierii sale este încă în curs.

Extrema-dreapta Alternative für Deutschland (AFD) a continuat să încerce vineri să se distanțeze de fostul său membru, Birgit Malsack-Winkemann, o judecătoare în exercițiu care a fost arestată la domiciliul ei din vestul Berlinului miercuri dimineață pentru că s-ar fi numărat printre complotatorii cheie. După lovitură de stat ea urma să fie numită ministru al justiției.

Parlamentari cer revizuirea măsurilor de securitate pentru Bundestag, după arestările în rândurile unei grupări de extrema dreapta

Mai mulţi parlamentari germani au cerut revizuirea măsurilor de securitate în Bundestag, după raidurile desfăşurate săptămâna aceasta de autorităţi pe plan naţional împotriva unei grupări de extremă dreapta bănuite că urmărea răsturnarea guvernului, relatează vineri dpa şi Reuters.

Între cei 23 de suspecţi reţinuţi s-a numărat şi o fost deputată a formaţiunii de extremă dreapta AfD (Alternativa pentru Germania), judecătoarea berlineză Birgit Malsack-Winkemann.

Deputatul Verzilor Konstantin von Notz, preşedintele comisiei parlamentare pentru serviciile de informaţii, a subliniat că nu au fost făcute aranjamente de securitate în ce priveşte alegerea în parlament a „duşmanilor Constituţiei”.

„Trebuie să îmbunătăţim conceptul de protecţie pentru Bundestag fără a sabota activitatea zilnică a deputaţilor democraţi”, a declarat deputatul ecologist pentru Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Deputatul social-democrat Sebastian Hartmann a afirmat la rândul său, citat vineri de publicaţiile din grupul media Funke, că măsurile de securitate pentru Bundestag trebuie revizuite, ca urmare a arestării fostei parlamentare AfD. „Personal, mă simt în siguranţă, dar încrederea mea nu este nemărginită”, a spus Hartmann.

„Vom examina cu grijă în ce priveşte Bundestagul ce măsuri de securitate trebuie adaptate şi vom aborda problema în toate organele de decizie”, a declarat la rândul ei pentru Funke vicepreşedinta Bundestag Katrin Göring-Eckardt, atenţionând asupra faptului că judecătoarea reţinută în recentele raiduri face parte din AfD.

Cei arestaţi în raidurile de miercuri sunt bănuiţi că fac parte dintr-un grup afiliat mişcării Cetăţenii Reich-ului, care ar avea în total circa 21.000 de adepţi, conform estimărilor serviciilor de informaţii. Aceştia nu acceptă legitimitatea statului german, refuză frecvent plata impozitelor şi acumulează arme ilegale, având ca obiectiv răsturnarea ordinii de drept şi fără a exclude recurgerea la violenţă în acest scop.

Potrivit anchetatorilor, grupul plănuia instalarea în fruntea statului a unui anume Heinrich XIII, descendent al unei familii aristocrate, şi s-au găsit dovezi că unii dintre membrii lui plănuiau un asalt asupra parlamentului german.

În ce o priveşte, AfD, care ocupă în prezent 79 de fotolii în Bundestag, a condamnat eforturile grupării de extremă dreapta şi şi-a exprimat încrederea în capacitatea autorităţilor de a clarifica rapid situaţia.

Cancelarul Olaf Scholz a apreciat la rândul său joi, 7 decembrie, că este „foarte grav” că un fost membru al legislativului ar fi putut fi implicat într-un astfel de complot, dar a subliniat că posibilele consecinţe ţin acum de „deciziile autonome ale autorităţilor de protecţie a ordinii constituţionale de la nivel federal şi de land, fiecare analizând situaţia pe bază legală”.

Malsack-Winkemann, care în calitate de fost deputat avea acces în clădirea parlamentului, ar fi furnizat brațului militar al grupului informații logistice importante despre cum să intre.

„Un control reînnoit al accesului la Bundestag al foștilor deputați ai AfD este o necesitate după dezvăluirile din jurul lui Malsack-Winkemann”, a declarat Konstantin Kuhle, adjunctul liderului grupului parlamentar al liberalilor, îndemnând forțele de securitate să interzică pe oricine consideră că reprezintă un potențial risc de securitate.

Potrivit revistei Der Spiegel, printre obiectele confiscate în cadrul raidurilor s-au numărat pistoale de 9 mm, săbii, cuțite, pistoale paralizante, căști de luptă, echipamente de vedere pe timp de noapte și armele de serviciu ale unor polițiști care se numără printre suspecți.

Cotidianul de stânga Die Tageszeitung a raportat că anchetatorii au găsit o „listă” cu 18 nume și adrese ale unor politicieni și jurnaliști germani proeminenți pe care grupul ar fi intenționat să-l vizeze. Pe ea se aflau ministrul de externe, Annalena Baerbock, alături de alți șase membri ai Bundestagului și trei prezentatori ai televiziunii publice.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite