Bellingcat: Explozia de la depozitul de muniţii din Cehia, o operaţiune de sabotaj a GRU. Ce urmărea Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mesaj anti-Putin scris într-un parc din apropierea Ambasadei Rusiei în Cehia FOTO EPA-EFE
Mesaj anti-Putin scris într-un parc din apropierea Ambasadei Rusiei în Cehia FOTO EPA-EFE

O nouă investigaţie a jurnaliştilor de la Bellingcat arată implicarea GRU - serviciul secret al armatei ruse - în explozia produsă în toamna anului 2014 la depozitul de muniţii din Vrbetice, Cehia.

„Există o bănuială bine întemeiată cu privire la implicarea unor ofiţeri ai serviciului de informaţii rus GRU, Unitatea 29155, în explozia de la depozitul de muniţii din zona Vrbetice”, a declarat premierul ceh Andrej Babiš înainte de a anunţa expulzarea a 18 diplomaţi ruşi.

Câteva zile mai târziu, premierul Cehiei şi-a îndemnat partenerii din NATO şi UE să-l susţină în acţiunile sale de denunţare ale activităţilor maligne ale Moscovei.

Rând pe rând, Slovacia, ţările baltice şi România au declarat persona non grata diplomaţi ruşi, în timp de Grupul de la Vişegrad s-a solidarizat cu Cehia.

De cealaltă parte, Moscova a expulzat 20 de diplomaţi cehi, iar preşedintele rus Vladimir Putin a vorbit despre o „absurditate”.

Totuşi, o  nouă investigaţie a jurnaliştilor de la Bellingcat arată că GRU a fost implicat pe deplin în explozia de la Vrbetice.

Bellingcat a publicat luni o investigaţie care arată că exploziile de la Vrbetice au făcut parte dintr-o operaţiune extinsă a GRU întreprinsă în scopul de a perturba capacităţile Ucrainei de a procura arme şi muniţii necesare apărării sale în războiul cu separatiştii pro-ruşi din Donbas, sprijiniţi de Rusia,

Potrivit Bellingcat, operaţiunea Cehia a început în vara lui 2014, după ce GRU a preluat controlul central şi supervizarea grupurilor rebele din Donbas.

Operaţiunea a fost efectuată de Unitatea 29155, responsabilă de subversiuni şi sabotaj. Membri ai acestei unităţi au fost implicaţi în mai multe misiuni conexe, printre care explozia din Cehia, tentativa de asasinare a lui omului de afaceri bulgar Emilian Ghebrev şi cel puţin încă o explozie la un depozit de muniţii din Bulgaria, la jumătatea anului 2015. Emilian Ghebrev deţine compania EMCO, care a avut un rol important în înarmarea Ucrainei în 2014 şi la începutul lui 2015.


Înregistrări ale apelurilor telefonice analizate de jurnaliştii de la Bellingcat arată că mai mulţi membri ai Unităţii 29155 au comunicat activ în 2014 şi 2015 cu ofiţeri militari ruşi din Donbas, precum şi cu comandanţi ai separatiştilor locali.

Unitatea GRU implicata in misiunile din Cehia si Bulgaria FOTO Bellingcat/ Iordan Talov

Agenţii GRU implicaţi în misiunile din Cehia şi Bulgaria FOTO Bellingcat/ Iordan Ţalov

EMCO a confirmat pentru Bellingcat că a vândut Ucrainei muniţie din gama de 120 până la 152 mm între decembrie 2014 şi februarie 2015 în baza unui contract semnat pe 10 noiembrie 2014.

Sursele Bellingcat afirmă că EMCO este una dintre puţinele companii din Uniunea Europeană specializate în producţia de muniţii de ultimă generaţie care să fie compatibile cu arme din perioada sovietică.

Potrivit Bellingcat, cel puţin şase agenţi din Unitatea 29155, printre care şi comandantul acesteia, au fost trimişi în Europa Centrală pentru îndeplinirea misiunii. Ei erau acreditaţi ca diplomaţi.

Pe 28 aprilie 2018, Emilian Ghebrev a fost vizat la Sofia de o tentativă de otrăvire cu un agent neurochimic din gama Noviciok, folosit patru ani mai târziu la Salisbury, în Marea Britanie, împotriva fostului spion dublu Serghei Skripal. Cele două operaţiuni nu au avut efectul aşteptat de ruşi.

Cel puţin doi dintre membrii operaţiunii, Aleksandr Mişkin şi Anatoli Cepiga, au primit distincţia de „Erou al Rusiei”, iar cel puţin alţi patru s-au ales cu apartamente gratuite din partea statului rus la scurt timp după încheierea misiunii.

Mişkin şi Cepiga sunt căutaţi în prezent de autorităţile britanice.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite