Trei ţări europene îşi exprimă sprijinul faţă de măsurile luate de Cehia împotriva Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambasada Rusiei la Praga FOTO EPA-EFE
Ambasada Rusiei la Praga FOTO EPA-EFE

Premierii Slovaciei, Poloniei şi Ungariei şi-au exprimat luni susţinerea faţă de acţiunile Cehiei după ce această ţară a luat măsuri împotriva Rusiei din cauza implicării spionajului său militar în explozia de la depozitul de muniţii din Vrbetice, produsă în toamna anului 2014 şi soldată cu doi morţi.

„Condamnăm încă un act deplorabil de agresiune şi încălcare a dreptului internaţional comis de Rusia pe teritoriul european”, scriu cei trei premieri într-o declaraţie publicată pe contul de Twitter al biroului premierului polonez Mateusz Morawiecki.

Potrivit site-ului de ştiri thenews.pl, preluat de Agerpres, miniştrii de Externe din Grupul de la Vişegrad (Polonia, Ungaria, Republica Cehă şi Slovacia) s-au reunit luni prin videoconferinţă pentru o discuţie axată pe „actele de sabotaj (ale Rusiei) în Republica Cehă, escaladarea de către Rusia a situaţiei din Ucraina şi Belarus, cooperarea în cadrul Grupului de la Vişegrad şi consolidarea securităţii în regiune”.

Premierul ceh Andrej Babis a salutat mesajul omologilor săi din Grupul de la Vişegrad, apreciind că au dat un „mesaj clar” Rusiei.

Cehia a expulzat 18 diplomaţi ruşi în cadrul anchetei referitoare la explozia de la Vrbetice. Rusia a declarat persona non grata 20 de diplomaţi cehi.

Potrivit lui Ondrej Vesely, şeful Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului ceh, explozia de la Vrbetice este „cel mai mare atac pe teritoriul ceh după (invazia sovietică din, n. red.) 1968”.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri