Barroso: Ajutor pentru UE de la economiile emergente? Cum să depindem de unii mai săraci ca noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a prezentat priorităţile UE pe anul viitor
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a prezentat priorităţile UE pe anul viitor

"Uniunea Europeană este bogată şi totuşi unii sugerează că ar trebui să depindem de unii mai săraci ca noi. Mi se pare cam bizar. Realitatea este că avem resurse în Europa, dacă avem şi voinţa politică să le folosim", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso în plenul Parlamentului European reunit astăzi la Strasbourg pentru a discuta măsurile privind guvernanţa economică.

O altă realitate este că statele membre cheltuiesc mai mult decât ce primesc de la contribuabili, a mai spus şeful Executivului de la Bruxelles.

Ţările UE, a mai spus Barroso, trebuie să considere politicile macroeconomice un bun comun. „Toate statele. Nu doar cele din zona euro".

El a reamintit că zona euro se confruntă cu o criză sistemică şi este nevoie de un angajament mai puternic din partea tuturor statelor comunitare pentru a o rezolva. "Ne confruntăm în acest moment cu o adevarată criza sistemică, care necesită un angajament mai puternic din partea tuturor şi ar putea fi nevoie de măsuri suplimentare, foarte importante", a spus Barroso în Parlamentul European.

Noi măsuri pentru înăsprirea supravegherii bugetelor statelor din zona euro şi a obiectivelor economice ar putea intra în vigoare cel mai devreme luna viitoare.

China - ajutor sau cost politic?

China de exemplu ar putea fi un sprijin pentru mărirea capacității Fondului de salvare european, însă investiția sa depinde de măsura în care guvernele zonei euro vor accepta condițiile Beijingului pentru acest ajutor.  Părerile privind căutarea unui ajutor financiar în afara Europei rămân  împărțite în interiorul zonei euro.

Șeful asociației industriilor din Germania, Hans-Peter Keitel a declarat, pentru Financial Times, că sprijinul Chinei va veni cu "un cost politic": "Faptul că o țară din afara zonei euro este rugată să ajute moneda euro i-ar putea da acesteia puterea de a decide soarta monedei unice."

Beijingul ar mai putea cere liderilor europeni să nu mai critice politica valutară a Chinei, de multe ori o sursă de tensiune cu partenerii săi. Statele Unite spun că subevaluarea intenționată a sistemului monetar chinez sprijină în mod necompetitiv exporturile chineze.

Rezervele valutare uriaşe ale Chinei, 3.200 de miliarde de dolari, deși îi dau acesteia statutul de partener puternic pe scară mondială, nu pot fi folosite decât sub condiții foarte stricte.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite