Atentate teroriste în Paris . Care este impactul economic pe care trebuie să-l suporte francezii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După atacurile teroriste  din inima Parisului, capitala franceză  resimte repercusiunile economice ale terorismului, în ajunul sărbătorilor de iarnă. Cel mai afectat sector este cel al turismului şi serviciilor.

Oraşul Luminilor este una din primele destinaţii ale turismului mondial, cu 30 de milioane de vizitatori pe an, din care jumătate turişti străini. Impactul economic asupra sectorului turistic afectează în mod direct 500.000 de locuri de muncă, potrivit  Consiliul regional de Turism, potrivit publicaţiei franceze „Bilan“.

Economiştii încearcă să facă o proiecţie privind impactul acestor atacuri pentru economia franceză în general şi pentru cea pariziană, în particular. Nu a fost realizat încă un studiu de impact, dar au fost identificate primele pierderi.

Atentate teroriste în Paris. Locuri turistice închise sau goale

Primul impact a fost vizibil în aceste zile pe străzile din capitala franceză: baruri, terase şi restaurante goale pentru că parizienii şi-au limitat deplasările în afara domiciliului. Edificiile culturale (teatre, cinematografe, muzee ...) sunt încă închise, sau ocolite de clienţi. 

Pentru toate aceste instituţii, publice sau private, cele câteva zile cât au fost închise şi ocolite de clienţi înseamnă pierderi. Potrivit cifrelor de la Disneyland Paris , parcul de distracţii a primit 1,4 milioane de vizitatori în 2014. Pentru o lună noiembrie, când oricum sunt mai puţini turişti decât în luna iulie, orice euro în minus contează chiar şi pentru Disney, dar pentru proprietarii miilor de cafenele, baruri, restaurante, teatre, muzee, magazine, nave de croazieră.

Parisul este un oraş în care comerţul joacă un rol major, mulţi turişti venind special pentru magazinele de lux pariziene în perioada sărbătorilor de iarnă care se apropie. Multe au fost închise zilele aceste, din motive de siguranţă pentru angajaţi şi eventuali clienţi, a explicat pentru „Le Monde“ Paul Michon, director de comunicare al grupului de lux Kering.

Atentate teroriste în Paris. Turiştii îşi anulează sau amână călătoriile

Mare parte din această intensă activitate comercială este, de obicei, datorată parizienilor. Dar, de asemenea, milioanelor de turişti care vin în fiecare an. Lucrătorii din turism se aşteptau  la un  record de vizitatori în 2015, cu peste 15,7 milioane de turişti străini mai mulţi faţă de anul trecut. 

O previziune care ar putea suferi din cauza atacurilor din 13 noiembrie. Dar, în acest week-end, până şi reuniunea primarilor din Franţa a fost amânată pentru primăvara anului viitor. Acest eveniment trebuia să reunescă 60.000 de aleşi ,plus consilierii lor, ceea ce înseamnă, cazare, masă, excursii, bani cheltuiţi pe cadouri, care nu vor mai ajunge în buzunarele comercianţilor parizieni.

Atentate teroristre în Paris. Lovitură dură înainte de vacanţa de Crăciun

La nivel internaţional, sâmbătă , operatorul de turism japonez JTB a a anulat de călătorii planificate pe 14 şi 15 noiembrie. Alte agenţii, inclusiv din Japonia şi Belgia, şi-au suspendat excursii planificate spre Paris în zilele următoare.

Pe lângă faptul  că turiştii nu mai vin,  cei care sunt deja în Paris pleacă sau şi-au  scurtat şederea, de frică. Hotelierii sunt în dilemă dacă să le ramburseze , măcar parţial, noptile anulate, într-un  gest de bunăvoinţă sau să rămână intransigenţi.... 

În ianuarie 2015, după atacurile de la Charlie Hebdo şi magazinul Hyper Casher, s-a  înregistrat un declin de aproape 10% a gradului de ocupare a hotelurilor,  în zilele şi săptămânile următoare tragediei.

Spre deosebire de atacurile asupra reviste satirice Charlie Hebdo , în atentatele din 13 noiembrie teroriştii au ales fără discriminare terase, cafenele şi restaurante, o sală de concerte, un stadion, ceea ce pentru turiştii care vizitează Paris, acesta poate fi chiar mai înspăimântător.

Aşa cum se ştie,  perioada sărbătorilor de iarnă este, în mod tradiţional, cea mai  bună pentru cumpărături, dar şi pentru teatre, baruri, cafenele, restaurante şi hoteluri.

„Franţa a fost vizată de două ori în acest an şi ar putea fi văzută din străinătate ca o ţară cu risc, ce va avea consecinţe foarte grele pe turism“, spune îngrijorată Shemla Olivier, economist-şef al Asociaţiei franceze a Companiilor Private (AFEP).

Nu este de neglijat nici cât ar putea cântări asupra economiei costul de consolidare a dispozitivului de siguranţă. Desfăşurarea de întăriri militare în Hexagon, reintroducerea controalelor la frontieră şi diferitele măsuri anunţate de autorităţile franceze, tote au un pret. Noile cheltuieli publice va adânci şi mai mult deficitul bugetar francez, dar siguranta este preţ scump pe care vor trebui să-l plătească francezii.

   Franţa va depăşi cu siguranţă ţinta de deficit asumată prin bugetul avizat de Uniunea Europeană în condiţiile în care îşi sporeşte cheltuielile pentru securitate după atentatele de la 13 noiembrie, a declarat marţi prim-ministrul francez Manuel Valls, citat de Reuters şi AFP.

Ţinta de deficit „va fi depăşită cu siguranţă“ în condiţiile în care Franţa îşi amendează bugetul pentru a angaja 10.000 de poliţişti şi jandarmi, a declarat Manuel Valls pentru postul de radio France Inter.

 

„Comisia Europeană trebuie să înţeleagă“, a spus Valls, că lupta împotriva Statului Islamic „priveşte Franţa, dar şi Europa“. 

„Trebuie să folosim toate mijloacele, cum nu s-a întâmplat niciodată în ţara noastră, ale poliţiei, jandarmeriei, precum şi ale serviciilor de informaţii“, a adăugat prim-ministrul francez. 

Atentate teroriste în Paris. Pieţele financiare, afectate

Acţiunile europene şi cele asiatice au scăzut, după atentatele teroriste de la Paris. De asemenea, moneda euro a atins cel mai mic nivel din ultimele şase luni şi jumătate.

Euro a atins luni cel mai scăzut nivel din ultimele şase luni şi jumătate, faţă de yenul japonez şi dolarul american, după atentatele de la Paris, care au făcut investitorii să evite plasamentele riscante, potrivit Reuters.

Francul elveţian, o monedă considerată sigură în perioadele de incertitudini, s-a apreciat cu 0,3% faţă de euro.

Euro a coborât cu 0,3%, la 1,0740 dolari pe unitate. Faţă de moneda japoneză, euro a coborât la 130,66 yeni pe unitate, cel mai mic nivel atins după luna aprilie.

Acţiunile marilor companii europene au început tranzacţiile de luni în scădere, după atentatele de vineri de la Paris. Cele mai mari pierderi au fost înregistrate de titlurile companiilor din sectorul turismului şi călătoriilor.

Indicele Stoxx Europe 600 este în declin cu 0,2%. La Paris, indicele CAC 40 este în scădere cu 0,12%, după un declin de până la 0,3%.

Titlurile AccorHotels, grup care include între altele brandul Ibis, sunt în coborâre cu 5,8%. Acţiunile Air France-KLM sunt în scădere cu 4,83%, iar Aeroports de Paris, care operează aeroportul Charles de Gaulle, cu 4,5%. Grupo Eurotunnel, operatorul tunelului de transport dintre Marea Britanie şi Franţa, înregistrează un declin al titlurilor de 3,65%.

Acţiunile asiatice au scăzut luni la cel mai mic nivel din ultimele şase săptămâni. Monedele statelor emergente s-au depreciat, pe fondul orientării investitorii către plasamentele în dolari, considerate sigure, după atentatele de la Paris.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite