Atacurile dronelor ucrainene asupra rafinăriilor rusești s-au dovedit incredibil de reușite, lăsând Rusia fără benzină

0
Publicat:

Un val de atacuri cu drone ucrainene asupra rafinăriilor de petrol din interiorul Rusiei a forțat Kremlinul să își apere teritoriul în timp ce duce un război. Cu toate acestea, aceste atacuri au dus, de asemenea, la un lucru de neconceput - cel mai mare producător de petrol din lume a rămas fără benzină, ceea ce a dus la creșterea prețurilor locale la carburanți.

Rafinărie din Rusia în flăcări
Rafinărie din Rusia în flăcări

Prețurile la motorină pentru consumatorii ruși au crescut vertiginos, urcând cu aproape 10% numai în ultima săptămână, conform datelor guvernamentale.

Costul benzinei a atins, de asemenea, cel mai ridicat nivel din ultimele șase luni, crescând cu peste 20% de la începutul anului, pe măsură ce oferta se reduce și mai multe rafinării sunt nevoite să oprească producția, scrie pravda.com.ua.

Două instalații de depozitare a carburanților aparținând gigantului energetic rus Rosneft, aflate la aproximativ 500 de kilometri de granița cu Ucraina, au fost grav avariate miercurea trecută de drone, dând foc la combustibil.

Peste o duzină de rafinării de petrol din nouă regiuni rusești au fost lovite în mod similar în acest an, iar oficialii de la Kiev au declarat că industria este o țintă militară legitimă.

Citat din Philip Ingram, fost ofițer de informații militare britanice: "Este ca un țânțar - când nu-l poți găsi, nu-l poți ucide și continuă să revină noapte de noapte, vei fi epuizat. Este o modalitate foarte bună de a scăpa de presiunea de pe linia frontului."

Mai multe detalii: Ingram consideră că loviturile "au efect, deoarece distrug infrastructura petrolieră și alte infrastructuri naționale critice".

El a prezis că această strategie "va fi studiată în academiile de pregătire a ofițerilor în deceniile următoare".

În consecință, Moscova și-a redus exporturile de combustibil la minime aproape istorice, transportând puțin peste 712.000 de tone de motorină săptămâna trecută, față de peste 844.000 în aceeași săptămână din 2023.

Pentru Moscova, aceasta este atât o problemă politică, cât și una militară. Pe lângă faptul că este esențial pentru efortul de război al Rusiei, combustibilul ieftin este o parte esențială a compensației liderului rus Vladimir Putin pentru populație, un antidot pentru salariile în urmă și o rublă slabă.

Politico sugerează că această tendință va continua probabil în viitorul apropiat.

Citat de Maria Shagina, expert în economia rusă la Institutul Internațional pentru Studii Strategice: "Sancțiunile "fizice" ale Ucrainei le pot accelera pe cele reale. Kievul a descoperit vulnerabilitatea tehnologică a Moscovei, iar atacurile cu drone ucrainene asupra rafinăriilor rusești accelerează impactul sancțiunilor occidentale, care au făcut ca aceste rafinării să se lupte deja să înlocuiască echipamentele, piesele de schimb și software-ul occidental.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite