Ascensiunea incredibilă a Angelei Merkel: de la fizica cuantică la cea mai puternică femeie din lume
0
Angela Merkel a sărbătorit, vineri, 61 de ani, adresându-se Parlamentului german pentru a vota pozitiv în cazul scoaterii Greciei din criză. Cea mai puternică femeie din lume, după cum a fost cotată anul acesta de revista Forbes, are un doctorat în fizică cuantică, conduce una dintre cele mai bogate ţări din Europa şi este actorul principal al negocierilor privind ajutorul financiar masiv pentru Grecia.
Angela Merkel este liderul indisputabil al partidului său politic, creştin-democraţii din Germania, şi abia dacă are parte de opoziţie, aflată acum în cel de-al treilea mandat de cancelar, notează „Business Insider“.
Cu ocazia zilei de naştere a cancelarului german, iată cum Angela Merkel a ajuns cea mai puternică femeie din lume, de la un început umil sub regimul opresiv al Germaniei de est.
Copilărie petrecută cu frica de poliţia secretă
Angela Dorothea Kasner s-a născut în Hamburg, Germania de Vest, pe 17 iulie 1954, tatăl el fiind teolog şi pastor luteran, iar mama profesoară de latină şi engleză. La câteva săptămâni după ce s-a născut, familia s-a mutat la Templin, în Germania de Est, la o oră distanţă de Berlin. Copilăria Angelei a fost influenţată de poliţia secretă – Stasi, care îi transforma pe toţi locuitorii în paranoici. Angela a învăţat să nu-şi arată atuurile, continuă „Business Insider“.
Fiind perfecţionistă, Angela a excelat la şcoală, în special la matematică, ştiinţe şi limbi străine. În adolescenţă, părinţii au încurajat-o să se alăture organizaţiei de tineret a comuniştilor pentru a-şi dezvolta aptitudini politice.
După ce a rămas corijentă la fizică, în liceu, ea a decis să obţină licenţa în fizică, la Universitatea din Leipzig, pentru a-şi dovedi excelenţa. A devenit fizician.

Angela Merkel în tinereţe
Rutina înainte de toate, chiar şi de căderea Ziudului Berlinului
Atunci a atras atenţia unui coleg, studentul Ulrich Merkel. Cei doi s-au căsătorit în 1977 şi au absolvit fizica în următorul an.
În 1986, Angela Merkel a obţinut un doctorat în fizică cuantică. Era convinsă că o carieră în ştiinţă o va proteja de restricţiile regimului est-german. După ce şi-a luat doctoratul, ea a lucrat la Academia de Ştiinţe, drept chimist, unde era una dintre puţinii cercetători-femei.
Angela a divorţat de soţul ei în 1982, mai târziu căsătorindu-se cu Joachim Sauer, un profesor de chimie.
Pe 9 noiembrie 1989, în noaptea când a căzut Zidul Berlinului, Merkel s-a dus la saună şi apoi să bea o bere, la fel cum făcea în fiecare joi seară. Decizia ei de a păstra o rutină este un exemplu, care contrasta puternic cu modul în care au reacţionat berlinezii în acea noapte.
Propulsată în politică de Helmuth Kohl, pe care l-a dat jos
În 1989, Merkel s-a alăturat activiştilor de centru-dreapta din partidul Trezirea Democrată. Prima sa slujbă în cadrul partidului a fost să despacheteze cutii cu noile computere şi să le instaleze în birou. Un an mai târziu a devenit purtătorul de cuvânt al partidului şi l-a redenumit Alianţa pentru Germania.
Cariera politică a Angelei Merkel a luat avânt atunci când s-a alăturat celui mai mare partid din Germania de Vest, Uniunea creştin-democrată (CDU). Ea a fost selectată pentru mai multe funcţii de Helmuth Kohl, mentorul ei şi liderul partidului CDU.
Kohl a numit-o ministru pentru femei şi, câţiva ani mai târziu, ministru al Mediului. Kohl îi spunea „Maedchen“, sau fetiţa, asta până când, în 1999, Angela a solicitat, în mod public, demisia lui, după ce acesta fusese prins dând din fondurile partidului prietenilor lui.
Şi aşa a făcut istorie...
Patru ani mai târziu, ea a fost aleasă în funcţia de preşedinte al CDU, fiind astfel prima femeie care conducea un partid german proeminent. Şi-a început campania împotriva liderului social-democraţilor, aflat la putere, Gerhard Schröder, devenind cancelar la scurtă vreme.
Momente definitorii ale carierei lui Merkel în criza financiară din zona euro
Ea a fost în centrul negocierilor liderilor zonei euro privind criza din Grecia. După ce alte ţări europene au început să spună că şi ele au o datorie greu de suportat, Merkel a analizat toate opţiunile posibile, înainte de a fi de acord cu un ajutor financiar imens. A fost criticată pentru abordarea lentă şi pentru punctele de vedere rigide. „Oamenii mă acuză deseori că nu reacţionez suficient de rapid, că las lucrurile să se tărăgăneze. Pentru mine este important să cântăresc toate opţiunile, să trec prin toate scenariile posibile. Dar încerc şi să trăiesc cu decizia pe care o iau, mă gândesc la ea o zi întreagă, încerc să văd cum s-ar dezvolta pe viitor, ce vor spune oamenii, cine va critica decizia“, spune Angela Merkel.
Probele la care a supus-o Vladimir Putin
La prima sa călătorie în Moscova, preşedintele rus Vladimir Putin i-a oferit cadou un căţel de pluş, asta după ce aflase că la mijlocul anilor '90, cancelarul fusese atacat de un câine. La următoare lor întâlnire, Putin a cerut ca Kony, câinele său mare şi negru, să fie adus în camera unde stăteau. Preşedintele rus a permis câinelui să alerge în jurul camerei în timp ce el stătea relaxat cu un zâmbet întipărit pe faţă. Merkel şi-a păstrat o expresie netulburată în faţa lui Putin, descriindu-i mai târziu comportamentul ca fiind o „slăbiciune“.
On her first trip as chancellor to the Kremlin, Russian President Vladimir Putin gave her a plush toy dog as a gift after learning she was attacked by a dog in the mid-'90s.
„Îi e frică de propria slăbiciune. Rusia nu are nimic, nici politică de succes, nici economie. Tot ce au este asta“, a mărturisit Angela Merkel unui grup de reporteri. Din nefericire, acţiunile agresive în Ucraina ale lui Putin, i-au susţinut părerea.