Armele nucleare, între amenințare și propagandă: cât de vechi sunt focoasele rușilor

0
Publicat:

Oleksandr Kovalenko, membru al grupului analitic „Rezistența informațională”, a afirmat că șantajul nuclear al Moscovei nu are la bază o posibilitate reală de a utiliza focoasele nucleare. În plus, acesta a declarat pentru presă ucraineană Fakty că armele nucleare din Rusia nu au fost suspuse unor verificări la timp și există posibilitatea ca o parte din rachete să explodeze în timpul lansării.

Armele nucleare ale Rusiei sunt fabricate în perioada Uniunii Sovietice. FOTO Shutterstock
Armele nucleare ale Rusiei sunt fabricate în perioada Uniunii Sovietice. FOTO Shutterstock

Folosirea focoaselor nucleare de către Rusia împotriva Ucrainei este, de fapt, ireală. Putin înțelege foarte bine din ce se compune arsenalul său nuclear”, a afirmat Oleksandr Kovalenko. 

Specialistul militar a declarat că rachetele balistice rusești, cu precădere UR-100N, dar și armele nucleare tactice sunt fabricate în perioada Uniunii Sovietice, armele având peste 40 de ani vechime. 

În plus, după prăbușirea URSS, aceste arme nucleare nu au fost supuse unor verificări din punct de vedere tehnologic. Specialistul susține că corupția din armata rusă a ruinat din interior capacitățile ofensive și defensive ale Rusiei. 

Toți au uitat de aceste rachete care trebuiau întreținute. Un număr enorm de rachete nu mai pot fi folosite. Cele care au rămas ar putea fi incontrolabile, dacă va decide cineva să le folosească”, a precizat specialistul. 

Kovalenko a afirmat că Rusia va avea mult de suferit în cazul în care va utiliza arma nucleară împotriva Ucrainei din motivul apropierii geografice. Ar putea fi afectate și unele state membre ale UE și NATO, în funcție de proporțiile poluării radioactive. 

O lovitură nucleară va fi considerată de unele statele un motiv pentru activarea articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic”, a declarat Oleksandr Kovalenko, menționând o convorbire similară la nivelul țărilor NATO cu privire la un posibil dezastru nuclear în regiunea Zaporojie. 

Putin dorește să intimideze Ucraina și comunitatea internațională

Toate narațiunile care sunt folosite de Putin și de propaganda rusă privind folosirea focoaselor nucleare au ca scop să intimideze Ucraina și comunitatea internațională”, este de părere expertul militar. 

Expertul militar susține că șantajul nuclear este utilizat pentru a manipula opinia publică. 

Scopul lor este de a convinge consumatorul informațional că Federația Rusă are un armament magic de care se teme întregul glob pământesc. Este un element al propagandei și atât”, a declarat specialistul. 

De asemenea, rezultatele verificărilor tehnice efectuate în vară, care au fost în mâna Kievului, arată că armele nucleare nu au capacitatea de a distruge în proporție de 100% un obiect situat în afara granițelor Rusiei. Probele fiind un adevărat dezastru. 

Pot să apară o serie de surprize tehnice. În special, racheta ar putea să explodeze chiar în timpul lansării. Este doar unul dintre scenarii”, este de părere Kovalenko.  

Mai mult decât atât, specialistul militar are convingerea că armele nucleare ruse sunt periculoase pentru Rusia. 

Conform Federației Savanților Americani, Rusia posedă 5.977 de arme nucleare. Dintre cele 5.977 de focoase, 1.500 sunt vechi și trebuie neutralizate. 

Astfel, rămân 4.777 de ogive, dintre care 977 de bombe „strategice” şi 1.588 de bombe tactice desfășurate pe submarine, lansatoare mobile terestre sau care ar putea fi lansate din aeronave. 

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a transmis că teritoriile care se află, în prezent, sub controlul forțelor ruse și în care au loc referendumurile privind alipirea la Rusia pot deveni parte a Moscovei „destul de curând”.  

Totodată, Peskov a declarat că în cazul în care aceste zone vor fi anexate, atunci orice atac, care va avea loc după alipirea teritoriilor, al armatei ucrainene va fi considerat un atac împotriva țării sale. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite