Angela Merkel, pregătită să facă concesii cu privire la zona euro. Parisul percepe „pozitiv“ propunerile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emmanuel Macron şi Angela Merkel Foto: EPA
Emmanuel Macron şi Angela Merkel Foto: EPA

După luni de amânări, cancelarul german Angela Merkel şi-a prezentat, într-un interviu acordat „Frankfurter Allgemeine Zeitung“, răspunsul pe care i-l dă preşedintelui francez Emmanuel Macron cu privire la viitorul zonei euro. Iar Parisul a salutat comentariile şefei Executivului de la Berlin.

În contextul în care un guvern populist şi eurosceptic tocmai ce s-a instalat în Italia, Angela Merkel s-a declarat dispusă să accepte principiul a două mecanisme limitate de întrajutorare între ţări din zona euro - un buget de investiţii şi un sistem de împrumuturi destinate statelor care se confruntă cu dificultăţi importante, relevă „Le Figaro“, citat de News.ro.

„Avem nevoie de o mai mare convergenţă economică între statele membre, în cadrul zonei euro“, a afirmat Merkel, declarându-se în favoarea „unui buget de investiţii“ dedicat zonei euro, fie specific, fie inclus în bugetul mai larg al Uniunii Europene.

Şefa Executivului de la Berlin a schiţat însă un cadru strict al acestui buget. Cancelarul a evocat o sumă „limitată la două cifre în miliarde de euro“, adică de câteva zeci de miliarde de euro.

Această sumă este mult mai mică decât cea pentru care s-a pronunţat preşedintele francez, aflat la originea propunerii unui asemenea buget.

„Solidaritatea între parteneri din zona euro nu trebuie niciodată să conducă la o uniune a îndatorării“, în care datoria să fie împărţită, a avertizat cancelarul german.

Ea a detaliat în acest cadru propunerea germană a unui Fond Monetar European (FME), care să le vină în ajutor ţărilor aflate în dificultate - însă în schimbul unei supravegheri strânse.

Acest FME interguvernamental ar urma să preia o parte dintre prerogativele Mecanismului European de Stabilitate (MES), însărcinat în prezent să ajute la finanţarea datoriilor unor ţări aflate în criză, precum Grecia, cărora le acordă împrumuturi pe termen foarte lung. Însă FME ar merge mai departe.

„Pe lângă asta, îmi pot imagina posibilitatea unei linii de credit pe termen mai scurt, de cinci ani de exemplu“, a subliniat Merkel.

Aceste împrumuturi ar fi destinate „susţinerii ţărilor care se confruntă cu dificultăţi de origine externă“, a precizat ea.

Luni, la o zi după publicarea acestui interviu, Parisul a salutat propunerile lui Merkel cu privire la reformarea UE.

„Este o mişcare pozitivă, care arată angajamentul european al cancelarului şi al Guvernului său“, a declarat o sursă din cadrul preşedinţiei franceze despre propunerile făcute de Merkel.

O sursă guvernamentală franceză afirmase anterior că vede în declaraţiile lui Merkel „progrese“ şi „o apropiere clară“ faţă de poziţia Franţei.

Însă, a precizat această sursă, „mai este mult de muncit în vederea unui acord ambiţios cu privire la Uniunea Economică Europeană“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite