Angela Merkel, după ce ministrul sănătăţii se arătase sceptic în privinţa opririi valului trei al pandemiei: „Motto-ul este «Vaccinaţi, vaccinaţi, vaccinaţi!»”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Ministrul german al sănătăţii a avertizat înaintea unui summit între guvernul federal şi liderii celor 16 landuri că Germania se confruntă cu al treilea val pandemic şi că acesta nu va putea fi oprit prin intermediul campaniei de vaccinare, în condiţiile unei penurii de seruri anti-COVID-19 în Europa.

Angela Merkel a declarat după summit că motto-ul Germaniei este: „Vaccinaţi, vaccinaţi, vaccinaţi”. Printre măsurile convenite la întrunirea online cu liderii guvernelor landurilor sunt echiparea cu doze de vaccin la graniţele cu Cehia şi Franţa şi implicarea doctorilor de familie în campania de vaccinare.

Ministrul german al sănătăţii, Jens Spahn, a spus că „nu sunt deocamdată suficiente doze de vaccin în Europa pentru a opri al treilea val doar prin intermediul campaniei de vaccinare. Chiar dacă comenzile din Europa ar fi livrate corespunzător şi ne-am baza pe ele, ar fi nevoie de câteva săptămâni până când categoriile de risc ar fi complet vaccinate”.

Germania se află deja în valul trei al pandemiei, pe fondul unul val de infecţii suscitat de varianta britanică mai contagioasă a virusului. În contextul creşterii numărului de îmbolnăviri, Germania ar putea reimpune restricţiii dure de combatere a pandemiei.

Incidenţa săptămânală a infecţiilor la 100.000 de locuitori a crescut joi la 95.6, de la 90 înregistrată în ziua precedentă, potrivit institutului  Robert Koch, care a spus că sunt creşteri „exponenţiale”, iar următoarele săptămâni vor fi dificile.  Germania are o politică de impunere a restricţiilor la depăşirea unui prag de 100 de infecţii la 100.000 de locuitori.

Spahn a confirmat că o decizie în acest sens va fi discutată la summitul de vineri. 

Primarul din Hamburg a confirmat că se va reveni la unele restricţii ce abia fuseseră ridicate după ce incidenţa cazurilor pe o perioadă de şapte zile a sărit de 100 la 100.000 de locuitori.

Discuţiile programate pentru vineri se vor concentra pe campania de vaccinare a ţării care se desfăşoară în ritm lent in condiţiile în care imunizările cu serul AstraZeneca au fost suspendate timp de trei zile pe fondul suspiciunilor legate de efecte adverse serioase implicând probleme de coagulare a sângelui.

Imunizările cu serul britanic au fost reluate vineri în condiţiile unor avertismente ale autorităţilor privind riscurile unor cheaguri de sânge în venele cerebrale la femeile sub 55 de ani. 

Ministrul sănătăţii şi-a apărat decizia de a suspenda administrarea serului AstraZenca invocând motive de transparenţă.

„Putem reintroduce AstraZeneca dar cu prudenţă cu informarea doctorilor şi educarea potrivită a cetăţenilor”, a spus el. 

Liderii landurilor germane s-au declarat pregătiţi să reia vaccinările rapid pentru a recupera cele trei zile în care au fost suspendate. În Berlin cei programaţi care nu au mai primit doza se vor putea prezenta în acest weekend la centrele de vaccinare fără programare.

Între timp autorităţile statelor încearcă să crească încrederea în vaccin imunizându-se ele însele cu acest ser. 

Karl Lauterbach, principalul expert în sănătate al SPD, partenerul de coaliţie al lui Merkel, a spus că este important să nu se creeze impresia că vaccinul AstraZeneca nu este potrivit pentru femeile mai tinere.

În Germania, opt persoane au fost diagnosticate cu tromboză a sinusului venos cerebral (CVST) în decurs de aproximativ două săptămâni de la vaccinare. Acestea se numărau printre cei 1,6 milioane de beneficiari ai serului, cu cazuri de CVST mai multe în rândul femeilor.

Lauterbach a spus că incidenţa mai mare s-ar putea datora faptului că femeile mai tinere lucrează în sectorul sănătăţii sau în grădiniţe, grupuri care au primit vaccinul AstraZeneca în număr mai mare.

Vineri, Germania vaccinase 8.5% din populaţie cu prima doză. 

Autorităţile plănuiesc să implice medicii de familie în campania de vaccinare pentru a ajunge mai repede la populaţia cu boli cronice şi a asigura „mai multă flexibilitate a procesului vaccinării în etapele timpurii”, se arată într-o propunere consultată de dpa.

Germania aşteaptă 40 de milioane de doze de la BioNTech/Pfizer în al doilea trimestru şi 6.4 millioane de doze de la Moderna. Vaccinarea cu serul Johnson & Johnson, ultimul aprobat de EMA, este aşteptată să înceapă în a doua jumătate a lunii aprilie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite