Ambasadorul Rusiei la ONU nu întrevede o soluție diplomatică la războiul din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un diplomat rus de rang înalt a declarat că, așa cum arată lucrurile în acest moment, nu e posibilă o soluționare pe cale diplomatică a războiului din Ucraina. Moscova se așteaptă la un conflict prelungit, a declarat reprezentantul permanent al Rusiei la ONU.

Ambasadorul rus la ONU exclude o rezolvare pe cale diplomatică a conflictului FOTO EPA-EFE
Ambasadorul rus la ONU exclude o rezolvare pe cale diplomatică a conflictului FOTO EPA-EFE

Într-un interviu acordat recent Financial Times, Ghenadi Gatilov reprezentantul permanent al Rusiei la ONU în Geneva, a afirmat că nu vor exista în perioada următoare niciun fel de negocieri directe între Vladimir Putin și Volodmir Zelenski pentru a încheia războiul din Ucraina.

Ambasadorul rus susține că Moscova și Kievul au fost „foarte aproape” de un acord prin care să se pună capăt războiului cu prilejul discuțiilor de pace din luna aprilie. Gatilov acuză SUA și țările aliate NATO că ar fi făcut presiuni asupra Ucrainei să se retragă din negocieri.

„În acest moment, nu văd nicio posibilitate pentru contacte diplomatice. Cu cât se prelungește conflictul, cu atât va fi mai dificil de obținut o soluție diplomatică”, a spus diplomatul rus.

El a adăugat că este imposibil de prevăzut cât ar putea dura conflictul, dar că țările occidentale „vor lupta până la ultimul ucrainean”.

Avertismente la adresa NATO

Viceministrul rus de Externe Serghei Riabkov a reamintit, după o serie de acuzații la adresa SUA și NATO, condiţiile în care țara sa poate folosi armele nucleare.

într-un interviu acordat pentru ziarul „Izvestia” şi citat de agenţia oficială de presă TASS Riabkov a avertizat NATO cu privire la consecinţele ignorării „liniilor roşii” ale Federaţiei Ruse, notează TASS, potrivit Agerpres.

Cursul distructiv al ţărilor NATO de a ignora liniile noastre roşii şi atragerea într-o confruntare cu Rusia în Ucraina (...) sunt extrem de riscante”, a spus el, subliniind că „escaladarea în continuare” ar putea conduce la „o ciocnire militară a puterilor nucleare cu consecinţe îngrozitoare” şi „acest lucru trebuie prevenit”.

În acelaşi interviu, Riabkov a reamintit şi condiţiile în care Federaţia Rusă poate folosi armele nucleare. „Rusia permite ipotetic un răspuns nuclear doar ca răspuns la agresiunea cu utilizarea armelor de distrugere în masă împotriva noastră sau a aliaţilor noştri, sau agresiunea folosind arme convenţionale, atunci când însăşi existenţa statului este ameninţată”, a declarat el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite