Alexis Tsipras propune un proiect de buget pe 2016 care satisface cerinţele creditorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexis Tsipras asistă la depunerea jurământului noului guvern grec FOTO AP
Alexis Tsipras asistă la depunerea jurământului noului guvern grec FOTO AP

Noul guvern grec condus de Alexis Tsipras, a cărui coaliţie Syriza (stânga radicală) a câştigat alegerile legislative din 20 septembrie, urmează să prezinte în Parlamentul de la Atena proiectul de buget pe 2016, un buget de austeritate elaborat astfel încât să satisfacă cerinţele creditorilor internaţionali şi care prevede menţinerea recesiunii în Grecia, relatează „Le Figaro“.

Premierul de extremă-stânga al Greciei, Alexis Tsipras, s-a angajat să implementeze cât mai rapid măsurile solicitate de creditorii internaţionali - Banca Centrală Europeană (BCE), Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Uniunea Europeană (UE), pentru a putea negocia restructurarea datoriei suverane, a recăpăta acces la pieţele financiare şi a scoate ţara de sub monitorizarea internaţională.

În cadrul acordului convenit în această vară cu Grupul Bruxelles (Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Mecanismul European de Stabilitate), Grecia urmează să primească un credit de încă 86 de miliarde de euro. În schimbul împrumutului, Guvernul de la Atena trebuie să aplice reforme fiscale, în domeniile pensiilor şi sănătăţii, în sectorul financiar şi în administraţia publică.

„Trebuie să încheiem rapid prima evaluare (a programului de reforme), pentru a începe indispensabilile discuţii asupra restructurării datoriei“, a afirmat Alexis Tsipras sâmbătă, cu ocazia învestirii unor parlamentari ai coaliţiei Syriza.

„Principalul nostru obiectiv este să ieşim de sub sistemul de monitorizare şi să obţinem acces la pieţele financiare. O condiţie necesară este şi să relansăm creşterea economică“, a subliniat Tsipras, citat de agenţia Reuters.

Liderul Syriza şi-a schimbat radical poziţia imediat după referendumul din iulie, în cadrul căruia grecii au respins măsurile de austeritate. În pofida opţiunii cetăţenilor greci, Alexis Tsipras a acceptat planul de reforme propus de BCE, FMI şi UE, iar acum, după câştigarea alegerilor legislative anticipate, promite că le va aplica în totalitate, transmite Mediafax.

Astfel, potrivit primelor previziuni, economia greacă urmează să se contracte cu 2,3% în acest an şi cu 0,5% în 2016. Datoria publică ar urma să reprezinte 196% din PIB în 2015 şi 201% în 2016, incluzând noile împrumuturi externe. Al treilea plan de asistenţă internaţională acceptat în această vară de Atena prevede deblocarea  a trei miliarde de euro până la sfârşitul lui noiembrie, în funcţie de progresele înregistrate în implementarea reformelor incluse în program. Acesta din urmă prevede un deficit primar de 0,25% în acest an şi un excedent primar de 0,5% în 2016. Obiectivul este de a aduce excedentul primar la 3,5% până la sfârşitul anului 2018.

„Zonele gri“ ale lui Tsipras

Până la sfârşitul acestei luni, Grecia trebuie să adopte o rectificare la bugetul pe 2015, care prevede tăieri de pensii, reformarea sistemului de impozitare şi înăsprirea fiscalităţii, măsură care va afecta în special agricultorii. Totodată, premierul grec trebuie să finalizeze un plan de recapitalizare a băncilor elene până la sfârşitul lui decembrie, chiar înainte de începutul implementării unui nou mecanism european de salvare a băncilor.

Potrivit unor oficiali guvernamentali, Alexis Tsipras şi-a mai propus să ducă o campanie anticorupţie şi să reformeze statul.

Mizând pe 155 de mandate din cele 300 ale Parlamentului, Guvernul Tsipras speră în validarea proiectului de buget pe 2016. Discuţiile asupra acestui proiect au început astăzi, votul urmând să aibă loc miercuri.

Tot astăzi, ministrul grec de Finanţe, Euclid Tsakalotos, participă la reuniunea Eurogrupului, în Luxemburg. Obiectivul reuniunii este de a valida noua listă de reforme propusă de Guvernul grec şi prevăzută de planul de asistenţă. Discuţiile ar trebui să se finalizeze cu un nou împrumut de 2 miliarde de euro, bani care se vor adăuga celor 23 de miliarde oferite deja la sfârşitul lui august.

Potrivit Mediafax, Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către BCE. Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite