Alertă pe fonduri UE! Anchete OLAF pe agricultură: şase cazuri în vizorul experţilor anti fraudă ai UE
0Un avertisment fără precedent potrivit căruia România riscă suspendarea a cinci programe din fonduri europene dacă până în iunie nu rezolvă problemele de sistem a venit la pachet cu o anchetă a OLAF legată de anumite nereguli în agricultură.
Neregulile la cheltuirea banilor pe programul pentru agricultură sunt confirmate de Bruxelles, dar nu şi varianta suspendării unor plăţi. Oficiul de Luptă Antifraudă al UE (OLAF) a declanşat şase investigaţii în legătură cu sistemul plăţilor directe în mai multe locuri din România. Aceste anchete se referă în special la chestiuni uzuale precum eligibilitatea terenurilor şi dreptul la ajutor. Orice posibilă recuperare a fondurilor ce ar rezulta în urma investigaţiilor este o chestiune ce ţine decizia Comisiei Europeane şi a României de îndată ce anchetele vor fi finalizate, au precizat, pentru Adevărul Europa, surse europene.
Întrebaţi despre pericolul unor eventuale suspendări a plăţilor pe agricultură, reprezentanţii Comisiei Europene au precizat: "Nu. Suspendarea plăţilor directe este un pas pe care îl avem în vedere doar atunci când există probleme sistemice. În acest caz, OLAF a precizat că investigaţiile pe care le are pe rol vizeză cazuri care nu au legătură între ele ci vizeză doar chestiuni de eligibilitate şi dreptul la ajutor ", a declarat, pentru Adevărul Europa, Roger Waite, purtătorul de cuvânt al comisarului pentru agricultură Dacian Cioloş.
Altfel spus, managementul şi controlul fondurilor pe Politica Agricolă Comună depind de autorităţile române. "Apoi noi (n.n Comisia Europeană) verificăm controalele făcute de autorităţile naţionale şi răspunsurile pe care le-au dat la problemele găsite", a mai precizat Waite.
Cea mai gravă alertă a venit însă de la ministrul pentru afaceri europene, fostul comisar UE, Leonard Orban, care săptămâna trecută a avertizat sistemul naţional că este vitală corectarea disfuncţionalităţilor în cheltuirea banilor UE în următoarele două luni, aşa cum a cerut Bruxelles-ul.
Altfel, plăţile de la UE, pe cele mai importante cinci programe operaţionale, care reprezintă 97% din sumele alocate României prin politica de coeziune pe perioada 2007-2013, ar putea fi oprite. O astfel de perspectivă ar înseamna practic ratarea creşterii ratei de aborbţie la 20% anul acesta.
Citeşte şi: Ce are de făcut România potrivit planului de acţiune stabilit de experţii UE în urma misiunilor de audit.
Situaţia în care se află absorbţia fondurilor europene - corectată de Ministerul Afacerilor Europene la 8,36% - vine pe fondul discuţiilor şi negocierilor pentru viitorul buget al UE. Marţi la Luxembourg exact această temă este pe masa miniştrilor afacerilor europene alături de viitoarele noi reguli pe cheltuirea fondurilor structurale. Condiţiile de obţinere a banilor UE din 2013 se anunţă mult mai dure decât cele din actuala perioadă de programare: 2007-2013.