Adevărul Live, 14.00: Turcia, cheia „soluţiei europene“? Beneficii, riscuri, consecinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Geoană - foto Eduard Enea
Mircea Geoană - foto Eduard Enea

Discuţiile din cursul zilei de ieri şi de noaptea trecută de la Bruxelles au arătat că Uniunea Europeană a ajuns la concluzia că Turcia - şi doar Turcia - reprezintă cheia unică de soluţionare a crizei migranţilor. În consecinţă, cu orice preţ, cu acceptarea oricăror concesii, liderii europeni par să fie înclinaţi să aprobe cererile ultimative ale Turciei.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE

Atât cele financiare (deocamdată echivalente cu un ajutor nerambursabil de urgenţă de 6 miliarde de euro), dar şi cele politice, legate de grăbirea calendarului aderării. 

Soluţii de urgenţă sau soluţii ale disperării? Vor fi liderii europeni gata să cedeze şi vom vedea că, de săptămâna viitoare, Turcia va primi tot ceea ce a cerut şi, în consecinţă, va avea deschis un drum rapid spre aderarea la UE? Care vor fi beneficiile dar şi riscurile unei asemenea situaţii, care vor fi consecinţele pe termen mediu şi lung pentru această Europă a noastră în criză profundă de identitate? Pe de altă parte, va exista, totuşi, un răspuns unitar al liderilor celor 28 de state membre, acum apărând deja voci care pun sub semnul întrebării sau chiar anunţă folosirea dreptului de veto? Chiar dacă planul anunţat noaptea trecută va fi agreat, care sunt şansele sale reale de implementare?

Acestea sunt temele discuţiei pe care, începând cu ora 14, pe Adevărul LIVE, jurnalistul Cristian Unteanu o va avea cu Mircea Geoană, fost Ministru de Externe al României.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite