15 lucruri pe care, probabil, nu le ştiai despre Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unde se află cel mai vechi restaurant din lume? Cine a inventat cocktailurile Molotov? Care este singura ţară europeană care "se întinde" şi pe teritoriul Africii? Toate acestea şi multe altele au un numitor comun: Spania.

În epoca internetului şi a informaţiei la un click distanţă, puţine lucruri mai sunt "necunoscute" publicului larg. Cu toate acestea, probabil unele, dacă nu toate, din lucrurile de mai jos nu le ştiai despre Spania.

1. Cel mai vechi restaurant din lume este în Madrid, se numeşte Casa Botin şi a fost deschis în 1725.
2. Singurele teritorii europene de pe continentul african aparţin Spaniei: oraşele Ceuta şi Melilla, din nordul Marocului.
3. Cu o altitudine medie de 600 de metri, Spania este a doua "cea mai înaltă" ţară din Europa, după Elveţia
4. Spania este statul european cu cei mai mulţi kilometri de autostradă: peste 13.500. Germania este a doua, cu peste 12.000 de kilometri.
5. Din cele 38 de limbi vorbite în Europa, patru sunt din Spania: spaniola (castillana), catalana (vorbită de aproximativ 11 milioane de persoane din Catalunya, Valencia şi Baleare), galiciana (3 milioane de vorbitori) şi basca (1 milion de vorbitori).
6. Peste 53 de milioane de turişti vizitează Spania în fiecare an, mai mulţi decât populaţia întregii ţări. Spania a coborât recent de pe locul 3 pe 4 în clasamentul mondial, după Franţa (79 de milioane), S.U.A. (60 de milioane) şi China (55 de milioane)
7. Spaniolii au inventat siesta, somnul de după amiaza. În Spania, timp de trei ore, între 14.00 şi 17.00, majoritatea angajaţilor au pauză pentru somn sau odihnă, iar majoritatea magazinelor se închid.
8. Spania are cei mai mulţi kilometri de cale ferată de mare viteză din Europa (2600 km) şi este pe locul 2 în lume, după China.
9. Băutura alcoolică Sherry provine din Spania, din localitatea andaluză Jerez de la Frontera.
10. Cu o suprafaţă de 504.000 de kilometri pătraţi, Spania este a treia cea mai mare ţară din Europa, după Ucraina şi Franţa (Fără a lua în calcul Rusia).

Citeşte pe adevarul.es celelalte cinci lucruri pe care nu le ştiai despre Spania.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite