Orașul-fantomă din China ale cărui vile luxoase au fost revendicate de fermieri VIDEO

0
Publicat:

În nord-estul Chinei, vitele pasc printre schelete de beton, singurii ocupanți ai unui complex de lux ale cărui verande prăbușite și arcade năpădite de buruieni sunt simbolurile dure ale unei piețe imobiliare paralizate de propriul exces, relatează AFP.

Vilă abandonată în apropiere de Shenyang FOTO Captură
Vilă abandonată în apropiere de Shenyang FOTO Captură

Gigantul imobiliar Greenland Group a început construcția complexului - amplasat pe dealurile din jurul Shenyang, un oraș industrial de 9 milioane de locuitori - în 2010, când creșterea fulminantă a sectorului imobiliar era în toi.

Dar aproximativ doi ani mai târziu, proiectul State Guest Mansions – ce avea în plan 260 de vile în stil european, cu facilități luxoase pentru oaspeții guvernului provincial - a fost abandonat.

Fermierii locali ară acum terenul care fusese planificat să fie transformat în grădini îngrijite și luxuriante pentru cei bogați și cu legături politice, în timp ce câinii sălbatici patrulează prin cotețe rudimentare și garaje duble înțesate acum cu baloți de fân și echipamente agricole.

Motivele eșecului proiectului rămân neclare, deși localnicii au propriile ipoteze și suspiciuni.

„Sincer, cred că a fost din cauza corupției oficiale”, a declarat pentru AFP un fermier pe nume Guo, în timp ce săpa după buruieni comestibile sub un gard metalic șubred înalt de 10 metri, ce protejează construcțiile de o autostradă din apropiere.

Au tăiat finanțarea și au luat măsuri drastice împotriva dezvoltărilor necontrolate, așa că a rămas finalizat doar pe jumătate", a spus bărbatul de 45 de ani, în timp ce alte persoane cărau găleți cu apă din lacul artificial al complexului.

O persoană care a răspuns la telefon la un birou regional al Greenland Group a spus că va transmite o solicitare de comentarii unui superior, dar nu s-a angajat în discuție.

De la venirea sa la putere în 2012, președintele chinez Xi Jinping a dus o campanie amplă de reprimare a corupției în cadrul Partidului Comunist aflat la putere și a încurajat o aversiune socială față de bogăția ostentativă.

Aceste (case) s-ar fi vândut cu milioane - dar cei bogați nu au cumpărat nici măcar una dintre ele. Nu au fost construite pentru oamenii obișnuiți”, a spus Guo.

Sectorul imobiliar chinezesc a continuat să înflorească până la sfârșitul deceniului precedent.

Dar guvernul a luat măsuri drastice împotriva împrumuturilor excesive și a speculațiilor galopante în 2020, lăsând mai mulți dezvoltatori să se descurce cu datorii masive și cu o cerere în scădere.

Ca urmare, orașe fantomă precum cel din Shenyang - cunoscute în chineză sub numele de case cu „coadă putredă” - marchează acum peisajele urbane din întreaga țară.

Datele guvernului central cu privire la numărul acestora nu sunt disponibile în mod public, dar un raport al unui grup de cercetare afiliat unei asociații oficiale din Shanghai a declarat că puțin sub patru la sută din proiectele de locuințe din întreaga țară au rămas pe jumătate construite până în iunie 2022.

Asta înseamnă echivalentul a 231 de milioane de metri pătrați de imobile.

În interiorul fostului centru de vânzări de la State Guest Mansions, graffitile de pe pereții scorojiți sugerează că fermierii nu sunt singurii vizitatori.

Interesul pentru orașele fantomă este în plină expansiune, pe măsură ce exploratori urbani vizitează cartierele abandonate și își postează descoperirile online.

„Acest loc este grozav pentru explorare, așa că îmi place să stau pe aici... și să filmez câteva clipuri”, a declarat un bărbat ce dirija dronă în timp ce se odihnea pe o podea de marmură sub un candelabru masiv.

În jurul lui, niște alcovuri sumbre depozitau stive dezordonate de mobilier prăfuit în stiluri care evocau Palatul Versailles din Franța.

„Totul aici a fost abandonat. Pare înfiorător”, a spus bărbatul.

Este cunoscut faptul că în China există numeroase „orașe fantomă” – dacă o parte dintre ele n-au mai fost finalizate, altele sunt pe deplin funcționale, doar că lipsesc locuitorii, relatează The Sun.

Zeci de zgârie-nori continuă să apară peste noapte în toate colțurile țării, iar imagini stranii arată rânduri de proprietăți goale, unele construite doar pe jumătate, părăsite și lăsate în paragină.

Șiruri de blocuri de locuințe post-apocaliptice se înalță spre cer, iar atracțiile impresionante și centrele comerciale se prăfuiesc fără ca vreun rezident sau turist să pună piciorul înăuntru.

Potrivit Insider, în 2020, în China existau aproximativ 65 de milioane de locuințe goale - suficiente cât pentru a găzdui întreaga populație a Franței.

Construit pe un munte de datorii, boom-ul construcțiilor a început la sfârșitul anilor 1990, când o mare parte din terenurile agricole rurale au fost preluate de oficialii locali pentru reamenajare.

Construirea unor orașe vaste de la zero a fost o modalitate ușoară pentru politicieni de a stimula în mod artificial creșterea economică în timpul mandatului lor și de a obține o promovare confortabilă la Beijing.

Apartamentele au fost cumpărate rapid de proprietari care nu aveau nicio intenție de a se muta în ele, iar prețurile au crescut, ceea ce a dus la o bulă imobiliară masivă și la apariția unor întregi orașe - vaste și nelocuite.

Având în vedere că în China există reglementări stricte în materie de investiții, oamenii își pun economiile în sectorul imobiliar, considerându-l un mod sigur de a-și investi banii și de a obține profit.

De asemenea, aceștia achiziționează proprietăți pentru viitorii soți, copii și nepoți sau ca un fond de pensii.

Aceasta înseamnă că aproape toate proprietățile din orașele fantomă sunt probabil cumpărate - doar că nimeni nu locuiește acolo, iar unii proprietari s-ar putea să nu locuiască niciodată acolo.

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite