Îngrijorări în China după o serie de morți premature în rândul cercetătorilor de top: „Concurența este extrem de dură”
0Un număr de decese premature în rândul experților de top ai Chinei în domeniul inteligenței artificiale (IA) a suscitat îngrijorări cu privire la siguranța celor din această industrie și a mediului de cercetare deosebit de stresant, relatează South China Morning Post.

Inteligența artificială e unul din domeniile importante în care se poartă „războiul” tehnologic dintre SUA și China. Ascensiunea unor companii chineze precum DeepSeek au provocat recent neliniște în cadrul marilor companii tehnologice din SUA privind dominația americană în acest sector. Deși China dispune de un bazin tot mai mare de talente în materie de inteligență artificială și are multe povești de succes, țara a pierdut, de asemenea, o mână de personalități marcante.
Cercetătorul chinez în informatică Liu Shaoshan a declarat pentru South China Morning Post că, deși primesc salarii foarte mari, cercetătorii în inteligență artificială sunt supuși în același timp unor presiuni uriașe.
„Industria se dezvoltă mult prea repede, iar concurența este extrem de dură”, subliniează ea, adăugând că, până ce un cercetător vine cu o idee și ajunge la jumătatea unui experiment, este posibil ca altcineva să fi publicat deja studii pe același subiect.
Liu a explicat că specialiștii din domeniu se confruntă și cu presiuni etice. „Inteligența artificială poate avea, de asemenea, un impact major asupra societății pe măsură ce utilizarea ei se extinde, iar acest potențial necunoscut de a produce schimbări uriașe în societate le poate provoca o presiune morală extrem de ridicată”, subliniază el.
South China Morning Post a realizat o listă cu principalii oameni de știință chinezi din domeniul IA care au murit de tineri, majoritatea fiind în perioada de productivitate maximă în cariera lor și lucrând în domenii esențiale precum viziunea computerizată, inteligența artificială militară și IA medicală.
Sun Jian
În iunie 2022, Sun Jian, cercetător-șef al companiei chineze de AI Megvii Technology, cu sediul la Beijing, a murit în urma unei boli subite, la vârsta de 45 de ani. Megvii dezvoltă software de recunoaștere a imaginilor și învățare în profunzime.
Sun era o figură de renume în domeniul inteligenței artificiale și al viziunii computerizate. Fost cercetător la Microsoft, cu ani de experiență în fotografie computațională, s-a întors în China, alăturându-se start-up-ului Megvii în 2016, în calitate de cercetător-șef și director general al departamentului de cercetare.
Aici a condus dezvoltarea unei rețele neuronale destinate dispozitivelor mobile și a platformei IA a companiei.
Sun a primit numeroase premii din partea industriei și mediului academic. A fost inclus pe lista „Inovatorilor sub 35 de ani” a MIT Technology Review în 2010. Deținea 35 de brevete în SUA, dintre care 13 înregistrate internațional.
Feng Yanghe
În iulie 2023, Feng Yanghe, expert în inteligență artificială pentru sectorul de apărare al Chinei, a murit în Beijing în drum spre o „misiune importantă”, la vârsta de 38 de ani, potrivit unui necrolog.
Feng – ale cărui cercetări se axau pe jocuri de război, învățare prin întărire și planificare inteligentă – era profesor asociat la Universitatea Națională de Tehnologie pentru Apărare (NUDT) din Changsha, capitala provinciei Hunan.
Unul dintre principalii dezvoltatori ai software-ului IA utilizat în simulările militare chineze, el a condus echipele care au creat sistemele folosite de Armata Populară de Eliberare pentru simularea jocurilor de război în operațiuni comune.
Înainte de a se alătura NUDT, Feng a studiat statistica la Universitatea Harvard și calculul de înaltă performanță la Universitatea din Iowa, în cadrul unui program comun de formare desfășurat între 2011 și 2013.
Tang Xiaoou
Tot în 2023, expertul în IA Tang Xiaoou, profesor la Universitatea Chineză din Hong Kong și fondator al gigantului tehnologic chinez SenseTime, a murit la vârsta de 55 de ani. Potrivit necrologului, Tang a murit în urma unei boli, a cărei natură nu a fost dezvăluită.
Tang s-a născut în 1968 în provincia Liaoning și a absolvit Universitatea de Știință și Tehnologie din China înainte de a merge în SUA pentru studii postuniversitare. A obținut un masterat la Universitatea din Rochester în 1991 și un doctorat la MIT în 1996.
Tang, ale cărui interese de cercetare includeau viziunea computerizată, recunoașterea modelelor și procesarea video, a promovat industrializarea tehnologiei IA în domeniul vizual în China.
A fost manager al grupului de calcul vizual la Microsoft Research Asia între 2005 și 2008.
În 2014, a fondat SenseTime, cunoscută drept una dintre cele patru „dragoni ai IA” din China.
Tehnologia SenseTime permite captarea facială din mai multe unghiuri și recunoaștere facială în timp real. În unele orașe din China, produsele companiei sunt folosite pentru monitorizarea densității mulțimii și detectarea mașinilor parcate ilegal. Folosind modelul său generativ Ririxin, SenseTime a dezvoltat afaceri în domenii precum finanțe, sănătate și munca de birou.
He Zhi
He Zhi, cofondator și director pentru inovație al companiei Yidu Tech, specializată în soluții medicale bazate pe inteligență artificială, a murit în 2024, la doar 41 de ani.
A fost un pionier în procesul de digitalizare a industriei medicale din China, potrivit unui necrolog publicat pe rețelele sociale. He a suferit un stop respirator și cardiac din cauza răului de altitudine, în timp ce se afla în provincia Qinghai, o zonă din vestul Chinei situată la mare altitudine. A murit în dimineața zilei de 29 aprilie, în ciuda eforturilor de resuscitare.
În anul 2000, He a intrat la Facultatea de Știința și Ingineria Materialelor din cadrul Universității Tsinghua. A obținut un master în inginerie și comunicații electronice de la aceeași universitate în 2009.
Între 2012 și 2014 a lucrat la gigantul chinez Alibaba, care deține și publicația South China Morning Post.
În 2015, s-a alăturat companiei Yidu Tech ca unul dintre cofondatori, fiind responsabil de inovație și dezvoltare tehnologică. Compania cu sediul în Beijing, oferă soluții medicale bazate pe IA și „big data”.
Quan Yuhui
Quan Yuhui, expert în procesarea imaginilor și profesor asociat la Facultatea de Informatică și Inginerie de la Universitatea de Tehnologie din China de Sud (SCUT) din provincia Guangdong, a murit pe 14 ianuarie, la vârsta de 39 de ani, potrivit unui necrolog al universității care menționează o boală fără a oferi detalii.
Născut în 1985, Quan și-a făcut studiile universitare și doctorale la SCUT, obținând licența în 2008 și doctoratul în 2013. După un stagiu postdoctoral la Universitatea Națională din Singapore în 2016, și-a început cariera universitară, fiind profesor asociat până la finalul vieții.
Quan, ale cărui interese de cercetare includeau fotografia computațională, învățarea nesupravegheată și analiza texturilor, era considerat un talent în ascensiune în domeniu.
A condus numeroase proiecte naționale și provinciale, a publicat peste 80 de articole științifice în reviste de top și a fost evaluator pentru publicații și conferințe internaționale prestigioase. A fost inclus pe lista „Cei mai buni 2% oameni de știință din lume” a Universității Stanford în 2024.