China se pregătește de invadarea Taiwanului. „Reunificarea” va fi inclusă ca obiectiv al Partidului Comunist

0
Publicat:

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, urmează să definească reunificarea cu Taiwanul ca obiectiv pe termen lung al Partidului Comunist Chinez (PCC) cu ocazia Congresului care va începe în 16 octombrie, afirmă surse de la Beijing ale agenţiei Kyodo, conform Agerpres.

Xi Jinping ar putea primi al treilea mandat consecutiv la conducerea Chinei FOTO SHUTTERSTOCK
Xi Jinping ar putea primi al treilea mandat consecutiv la conducerea Chinei FOTO SHUTTERSTOCK

Potrivit unor informaţii provenite din rândurile partidului şi ale guvernului, există un plan conform căruia Xi va declara că reunificarea este indispensabilă pentru "marea reîntinerire a naţiunii chineze", care ar trebui să aibă loc în prima jumătate a acestui secol.

Din partea Congresului, care are loc o dată la cinci ani, se aşteaptă să îi acorde lui Xi al treilea mandat consecutiv la conducerea Chinei. Limita de două mandate a fost eliminată din Constituţia chineză în 2018, deschizându-i calea preşedintelui pentru păstrarea pe viaţă a funcţiei.

Agenţia Kyodo apreciază că liderul de la Beijing va folosi reunificarea ca justificare a unei perioade mai îndelungate în fruntea statului şi a PCC.

La Congresul anterior, în 2017, preşedintele afirmase că anexarea Taiwanului, independent de facto din 1949, este una din sarcinile istorice ale Partidului Comunist, însă nu prezentase un program detaliat în acest sens.

Beijingul consideră Taiwanul o provincie rebelă a Chinei şi nu exclude recurgerea la forţă pentru reunificare.

Relaţiile Chinei cu guvernul de la Taipei s-au înrăutăţit din 2016, când Tsai Ing-wen, reprezentantă a Partidului Democratic Progresist, a fost aleasă preşedintă a Taiwanului.

Raportul de activitate la Congresul din octombrie urmează să prezinte realizările lui Xi Jinping din ultimii zece ani drept "mari transformări", arată sursele agenţiei citate. În vederea întocmirii documentului, Xi a primit încă din vară puncte de vedere ale oficialilor PCC de la nivel regional, ale instituţiilor guvernamentale şi ale forţelor armate. Versiunea finală va fi adoptată la cea de-a şaptea plenară a celui de-al 19-lea Comitet Central al Partidului, convocată în 9 octombrie la Beijing.  

ChinaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite