Atentat la Tel-Aviv: Un mort şi patru răniţi! Netanyahu ordonă mobilizarea tuturor rezerviştilor din Poliţia de Frontieră
0Cel puţin o persoană şi-a pierdut viaţa şi patru au fost rănite, vineri seara, într-un atentat în centrul oraşului Tel Aviv, potrivit unui bilanţ actualizat de salvatorii israelieni, atac ce survine pe fondul unor recrudescenţe a violenţelor în ultimele zile în Orientul Mijlociu, relatează AFP.
Magen David Adom (MDA), echivalentul israelian al Crucii Roşii, a declarat anterior, într-un scurt comunicat, că îngrijeşte două persoane după un atac armat în Tel Aviv. "Teroristul a fost neutralizat", potrivit sursei citate.
Victima decedată este un bărbat în vârsta de 30 de ani şi cei patru răniţi, dintre care doi în stare gravă, au fost evacuaţi spre spitale din regiunea Tel Aviv, a precizat MDA.
Israelul îşi mobilizează forţele după atacuri soldate cu victime la Tel Aviv şi în Cisiordania
Israelul a anunţat vineri seară mobilizarea unităţilor de rezervă ale poliţiei şi a unor forţe militare suplimentare după moartea a trei persoane în două atentate, pe fondul unei noi escaladări a tensiunilor, transmite AFP.
Vineri seara, un bărbat în vârstă de 30 de ani a fost ucis într-un atentat cu maşină-capcană pe faleza din Tel Aviv, în care alte cinci persoane au fost rănite. Serviciile de urgenţă au prezentat victimele drept "turişti". Şoferul a fost împuşcat, a spus poliţia.
În urma atacului, care a avut loc într-o seară de Sabat şi în săptămâna Paştelui evreiesc, prim-ministrul Benjamin Netanyahu "a ordonat poliţiei israeliene să mobilizeze toate unităţile de rezervă ale poliţiei la frontiere, iar armatei să mobilizeze forţe suplimentare pentru a face faţă atacurilor teroriste".
Anterior, două surori din colonia israeliană Efrat, în vârstă de 16 şi 20 de ani, au fost ucise, iar mama lor a fost grav rănită într-un atac în Cisiordania. Cele două surori, de naţionalitate israeliană şi britanică, au fost victime ale unui atac asupra vehiculului lor în nord-estul acestui teritoriu palestinian ocupat de Israel din 1967.
Vineri dimineaţa, înaintea zorilor, Israelul a efectuat atacuri asupra Fâşiei Gaza şi a Libanului împotriva poziţiilor mişcării islamiste palestiniene Hamas, ca răspuns la tragerea a zeci de rachete cu o zi înainte asupra teritoriului său. Aceste noi violenţe survine după pătrunderea brutală şi violenţele comise de forţelor israeliene miercuri în moscheea Al-Aqsa din Ierusalim, al treilea loc sfânt al islamului.
Condamnările internaţionale s-au înmulţit şi Hamas, aflat la putere în Fâşia Gaza, a denunţat o "crimă fără precedent" a Israelului, în mijlocul Ramadanului.
Premierul Netanyahu a spus că forţele israeliene au fost "forţate să acţioneze pentru a restabili ordinea" în faţa "extremiştilor" baricadaţi în moschee.
În Liban, armata israeliană a susţinut că a lovit trei "infrastructuri" Hamas în zona Rashidiyeh, unde se află o tabără de refugiaţi palestinieni, în apropiere de Tir.
Joi, aproximativ 30 de rachete au fost lansate din Liban spre Israel, rănind o persoană şi provocând pagube materiale. Aceasta este o escaladare fără precedent pe frontul israeliano-libanez din 2006.
Armata israeliană a spus că aceste atacuri nerevendicate sunt "palestiniene", fiind comise probabil de Hamas sau de Jihadul Islamic, o altă grupare armată.
Premierul Netanyahu a promis că îi va face pe "duşmanii" Israelului să plătească un "preţ mare" pentru "fiecare agresiune" împotriva ţării sale.
"Ameninţările şi intimidarea liderilor sionişti nu vor conduce la nimic", a reacţionat vineri Naim Qassem, numărul doi al mişcării şiite Hezbollah, care deţine, de facto, controlul în sudul Libanului.
Palestinienii din sudul Libanului nu pot să tragă niciun foc fără acordul Hezbollah", subliniază Fabrice Balanche, analist al Universităţii Lumiere Lyon 2. "Lovindu-i pe palestinieni, Israelul nu loveşte direct Hezbollah în Liban", ceea ce ar putea duce la o escaladare, notează el.
Vineri seara, armata israeliană a informat că a doborât o dronă care a pătruns pe teritoriul său din Liban, fără a furniza alte detalii.
Israelul şi Libanul sunt, din punct de vedere tehnic, în stare de război după mai multe conflicte, iar linia de încetare a focului este controlată de Forţa Interimară a ONU (UNIFIL), desfăşurată în sudul Libanului. UNIFIL a spus că a cerut "tuturor părţilor să înceteze toate acţiunile"."Ambele părţi au spus că nu vor un război", potrivit UNIFIL.
Armata libaneză a anunţat că a demontat, în sud, o nouă rampă de lansare pentru rachete care ar putea fi trase spre Israel, iar Ministerul de Externe libanez a dat asigurări că Libanul doreşte să păstreze calmul.
Hamas a avertizat că îl consideră pe Israel "pe deplin responsabil pentru consecinţele" atacurilor.