VIDEONobel „galactic“ pentru Fizică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Laureaţii Premiului Nobel pentru Fizică: Saul Perlmutter (SUA), Adam G. Riess (SUA) şi Brian P. Schmidt (SUA/Australia)
Laureaţii Premiului Nobel pentru Fizică: Saul Perlmutter (SUA), Adam G. Riess (SUA) şi Brian P. Schmidt (SUA/Australia)

Cercetătorii Saul Perlmutter, Brian P. Schmidt şi Adam G. Riess au primit ieri Premiul Nobel după ce au demonstrat că Universul se află într-o expansiune accelerată.

„Mă simt ca atunci când mi s-au născut copiii. Îmi tremură genunchii, sunt foarte încântat şi cumva surprins de această situaţie", a declarat Brian Schmidt, ieri, în timpul ceremoniei de anunţare a câştigătorilor premiului Nobel pentru Fizică de la Stockholm, Suedia. El a împărţit cu Saul Perlmutter şi Adam Riess cea mai înaltă distincţie în domeniul cercetării pentru că au arătat că extinderea Universului se accelerează.

image

Se ştie de peste un secol că Universul se află în expansiune după Big Bangul care s-a produs în urmă cu circa 14 miliarde de ani, dar nu se cunoştea viteza exactă. „Cei trei au studiat mai multe zeci de explozii ale unor stele, denumite supernove. Lumina celor peste 50 de corpuri cereşti era mai slabă decât se ştia: era un semn că expansiunea Universului se află într-o fază de accelerare. Această descoperire este uluitoare. Dacă expansiunea continuă să accelereze, Universul se va sfârşi într-un neant de gheaţă", au declarat reprezentanţii comitetului Nobel.

Premiu împărţit

Membrii comitetului au decis ca americanul Saul Perlmutter să primească jumătate din premiu, adică aproximativ un milion de euro. Cealaltă jumătate va fi împărţită între savantul australian Brian P. Schmidt şi cercetătorul american Adam G. Riess. Perlmutter s-a născut în 1959 şi a absolvit cursurile Universităţii California în 1986 din oraşul californian Berkeley.

Este coordonatorul proiectului de Cosmologie Supernova din 1988. De asemenea, el predă astrofizică la Laboratorul Naţional „Lawrence Berkeley" şi la Universitatea California. Schmidt este cetăţean australian, dar s-a născut în SUA, în anul 1967. A obţinut titlul de doctor în ştiinţe în anul 1993, la Universitatea Harvard şi este coordonatorul echipei de cercetare „The High-z Supernova" Universităţii Naţionale Australiene din Weston Creek (Australia).

Riess s-a născut în SUA în 1969, la Washington, şi a obţinut titlul de doctor în ştiinţe, în 1996, la Universitatea Harvard din SUA. Este profesor de astronomie şi fizică la Universitatea John Hopkins şi la Institutul de Ştiinţă Spaţială din Baltimore. Proiectul celor doi a debutat în 1994. În 2010, Premiul Nobel pentru Fizică a revenit cercetătorilor Andre Geim şi Konstantin Novoselov, ambii de la Universitatea Manchester (Marea Britanie), pentru cercetările lor din domeniul structurii atomilor de carbon şi pentru lucrările lor revoluţionare asupra grafenului. În 2009, premiul a fost împărţit între Charles K. Kao pentru reuşite extraordinare în transmisiunile prin fribră optică  şi  Willard S. Boyle şi George E. Smith după ce au inventat senzorul CCD, un circuit semiconductor.

Calendarul Nobel 2011

- 3 octombrie - Premiul Nobel pentru Medicină: Ralph Steinmen, Bruce A. Beutler şi Jules A. Hoffmann
- 4 octombrie - Premiul Nobel pentru Fizică: Saul Perlmutter, Brian P. Schmidt şi Adam G. Riess
- 5 octombrie - Premiul Nobel pentru Chimie
- 6 octombrie - Premiul Nobel pentru Literatură. Detalii despre favoriţi în pagina 39.
- 7 octombrie - Premiul Nobel pentru Pace
- 10 octombrie - Premiul Nobel pentru Economie

Stil de viață

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite