VIDEO Fenomenul „Sunt drăguţă sau nu” şi ravagiile pe care le face printre adolescente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Artista Louise Orwin, deghizată într-o adolescentă curioasă FOTO
Artista Louise Orwin, deghizată într-o adolescentă curioasă FOTO

„Now Am I Pretty” este un trend online ce a pornit din SUA, în care fetele postează clipuri cu ele pe YouTube şi întreabă publicul dacă sunt drăguţe sau nu. Artista Louise Orwin a creat o piesă de teatru bazată pe cercetările ei în lumea virtuală, nemiloasă a adolescenţilor.

De cele mai multe ori, clipurile adolescentelor sunt bombardate de mesaje şi comentarii mai mult decât răutăcioase. Cele mai multe fete au sub 18 ani, iar cei mai mulţi comentatori sunt bărbaţi peste 18 ani.

Printre clipurile urcate se află şi cele ale utilizatoarei „SmileLoveBeauty8”, o fetiţă brunetă care nu pare să aibă mai mult de 13 ani. Imaginile o înfăţişează în diferite ipostaze provocatoare, machiată excesiv şi purtând decoltee adânci. Sub clip, se află mai mult de 12.000 de comentarii, care vizează de la îngrjorare („te adresezi direct pedofililor”), la aprobare („Dumnezeu te-a făcut frumoasă”) până la îngrozitoare („eşti urâtă ca un ...”).

Nici Louise Orwin nu este străină faţă de astfel de comentarii, pentru că odată ce a început să cerceteze fenomenul, a experimentat pe propria piele reacţiile publicului. Artista a postat trei clipuri diferite, în care a interpretat trei personaje diferite. „A plouat cu abuzuri peste mine”, a mărturisit artista, în vârstă de 26 de ani, revistei „Wired”.

„Oameni care mă trimiteau în toate părţile şi mă făceau în toate felurile. Când m-am trezit şi am citit toate comentariile de peste noapte, am simţit un pumn în stomac. A trebuit să-mi reamintesc că nu sunt eu, este personajul meu”, a spus Louise.

În încercarea de a se documenta despre această lume, artista a vrut să testeze personal efectele social media, la care tinerele se supun zilnic, de bună-voie. Cu ajutorul machiajului şi a hainelor, Louise Orwin s-a dat drept o tânără de 15 ani, ceea ce n-a împiedicat bărbaţi în toată firea să-i facă avansuri. Tot ce a vrut artista să facă a fost să înţeleagă de unde vine această nevoie a tinerelor de astăzi să fie judecate în funcţie de înfăţişarea fizică.

„Dacă te uiţi pe Tumblr, YouTube, Twitter, vezi că nu este media, ci aceste tinere care perpetuează acest mit (al frumuseţii)”. „Postează încontinuu imagini cu fete foarte slabe, continuând să aplice aceeaşi presiune asupra lor”, explică artista.

Călătoria lui Orwin a început pe canalul „Thinspiration”, o comunitate online unde fetele se folosesc de imagini cu femei extrem de slabe ca sursă de inspiraţie pentru cum vor să arate.

După postarea propriilor clipuri, Orwin a analizat numeroasele mesaje şi comentarii primite şi a descoperit că 70% din feedback-ul primit era de la bărbaţi, „iar cei mai mulţi aveau clar peste 18 ani”. Majoritatea comentariilor sexului frumos aparţineau tinerelor sub 18 ani.

Unul dintre comentatori i-a atras atenţia, în mod special, artistei. RookhKshatriya, pe numele său de utilizator, este de fapt un academician din Londra, care s-a declarat anti-feminist, şi care-şi petrece timpul oferind note şi analizând minore pe internet.

Toată experienţa artistei Louise Orwin s-a concretizat într-un spectacol, „Pretty Ugly People”, care va fi pus în scenă, în Londra, începând cu această lună. 

Artista Louise Orwin, într-unul dintre clipurile urcate pe canalul „Now Am I Pretty?”

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite