Top 5 alimente care nu sunt pe placul inimii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alimentaţia nesănătoasă este unul dintre principalii factori de risc cardiovascular. Grăsimile de origine animală, margarina, dulciurile, produsele de patiserie şi cele de la fast food se află pe lista neagră a alimentelor care îmbolnăvesc inima. Află de la medicul nutriţionist cum să nu te laşi ispitit de acestea.

  • Carne grasă, mezeluri

Consumul crescut de grăsimi saturate (de origine animală) conduce la creşterea colesterolului în sânge, favorizându-se ateroscleroza. Carnea de porc este pe primul loc în topul alimentelor grase, cotletul de porc având până la 25 g lipide totale/100 g. Dar mare atenţie trebuie să avem şi la carnea slabă de pui, curcan sau peşte. Consumată cu piele sau prăjită, este acelaşi lucru cu a mânca grăsime, atrage atenţia dr. Laura Ene, medic nutriţionist la clinica de nutriţie Kilostop. Mezelurile, pateurile, cârnaţii, salamul sau crenvurştii conţin o cantitate mare de grăsimi şi E-uri şi foarte puţină carne. Dr. Laura Ene propune ca în loc de mezeluri să mâncăm friptură rece din carne slabă tăiată felii, pregătită la cuptor în crustă de condimente.

  • Caşcaval, telemea, brânză topită

Deşi pare greu de crezut, brânza telemea, caşcavalul şi brânzeturile fermentate conţin mai multă grăsime/100 g decât muşchiul de porc. Medicul nutriţionist ne sfătuieşte să alegem sortimente degresate, cu mai puţin de 15% grăsime, să punem în coş mai degrabă mozzarela, brânză de vaci. Caşcaval şi alte brânzeturi putem consuma totuşi ocazional, cu măsură, rase peste o salată generoasă de legume crude.

  • Margarină, maioneză, sosuri

Dr. Laura Ene spune că trebuie să evităm margarina, deoarece este plină de grăsimi rele trans. Nu este bine să consumăm nici maioneză din comerţ, nici chiar light, din acelaşi motiv. Putem alege în schimb unt cu grăsime redusă sau creme de brânză light, dar atenţie la cantitatea de sare. Dacă avem poftă de sos la salată putem prepara în casă maioneză dietetică din iaurt degresat, muştar şi ierburi aromatice.

  • Dulciuri concentrate, patiserie şi cofetărie

„Conţin atât grăsimi saturate şi trans care cresc colesterolul şi blochează arterele, cât şi zahăr în exces care predispune la diabet. Preparaţi în casă plăcintă cu brânză degresată, biscuiţi sau prăjituri din făină integrală, îngheţată din iaurt degresat şi fructe proaspete. Alegeţi ca gustări mai degrabă stafide sau smochine decât bomboane, un pumn de migdale în loc de un pachet de biscuiţi”, ne îndeamnă dr. Laura Ene.

  • Alimente fast food, produse semipreparate

Lista acuzaţiilor este lungă: alimentele fast food sunt foarte sărace în nutrienţi, dar au o valoare calorică foarte mare, conţin mult zahăr, sare şi grăsimi periculoase pentru sănătate, implicate în apariţia bolilor de inimă, de ficat şi a cancerelor. În societatea actuală este însă greu de rezistat în faţa tentaţiilor alimentare. Soluţia propusă de dr. Laura Ene este să comandăm, spre exemplu, pizza vegetariană cu blat integral şi topping de peşte, iar dacă avem poftă de shaorma, putem mânca din când în când, dar cu condiţia de a alege una fără cartofi prăjiţi şi sosuri.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite