Sportul în exces poate favoriza instalarea septicemiei, denumită şi intoxicaţia sângelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Septicemia afectează aproape un milion de americani în fiecare an FOTO: Shutterstock
Septicemia afectează aproape un milion de americani în fiecare an FOTO: Shutterstock

Exerciţiile fizice sunt parte dintr-un stil de viaţă sănătos, însă orice e prea mult strică. De aceeaşi părere sunt şi cercetătorii australieni, care au descoperit că sportul în exces ar putea duce la infecţii grave şi chiar septicemie.

Un adult este sfătuit să facă cel puţin 150 de minute de mişcare săptămânal şi, cu toate că mai bine de jumătate din populaţie ignoră aceste recomandări, există şi o categorie aparte de persoane - cele care duc sportul la extrem.

Maratoniştii, persoanele care participă la triatlon sau cei care pur şi simplu uită să mai plece de la sala de sport din dorinţa de a avea un trup perfect, sunt categorii mult mai expuse riscului de septicemie, o infecţie gravă a sângelui care poate duce în scurt timp la deces.

Potrivit doctorului Ricardo Costa, unul dintre autorii studiului şi profesor la Catedra de Nutriţie din cadrul Universităţii Monash din Melbourne, Australia, persoanele care fac mai mult de patru ore de exerciţii într-o singură zi sunt la mare risc de a avea probleme grave de sănătate.

Septicemia, sau sepsisul cum este numită mai recent, apare atunci când celulele sistemului imun pătrunf în fluxul sanguin şi declanşează o reacţie inflamatorie generalizată.

Acest proces poate favoriza formarea cheagurilor de sânge, subţierea şi chiar deteriorarea vaselor de sânge, ducând în cazurile grave la răspândirea bacteriilor în  sânge, care ajung în cele din urmă la organele vitale precum inima, plămânii sau rinichii, cauzând decesul.

Potrivit Centrului pentru Control şi Prevenţie a Bolilor, peste un milion de cazuri de septicemie apar anual în America şi aproape jumătate din acestea se soldează cu moartea.

Alte categorii de persoane expuse unui grad ridicat de a face septicemie sunt bebeluşii, copiii şi persoanele în vârstă, cei cu boli cronice precum cancer sau SIDA, precum şi cei care au suferit arsuri pe suprafeţe mari din corp şi cei cu sistemul imunitar extrem de slăbit.

În cadrul studiului ce vizează legătura dintre sportul extrem şi apariţia septicemiei, cercetătorii au analizat mostre de sânge a 36 voluntari înainte şi după activitatea fizică. O parte din aceştia participaseră la un ultra maraton iar ceilalţi au făcut acelaşi lucru, însă au împărţit cursele de alergare pe mai multe zile. Oamenii de ştiinţă au comparat mostrele lor de sânge cu cele aparţinând unui grup de control.

În majoritatea mostrelor de sânge luate de la participanţii la ultra maraton au fost identificaţi markeri identici cu cei găsiţi în testele de sânge ale bolnavilor de septicemie, spune autorul studiului.

Aşadar, sportul în exces ar fi de vină pentru modificările apărute la nivel intestinal, permiţând bacteriilor, cunoscute ca endotoxine, să pătrundă în fluxul sanguin şi să declanşeze un răspuns inflamator, soldat cu apariţia unei infecţii grave.

Rezultatele cercetării au fost publicate în revista International Journal of Sports Medicine and Exercise immunology Reviews.

Studii anterioare au mai arătat că sportivii de cursă lungă ar avea un risc crescut de afecţiuni ale inimii.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite