Sex şi usturoi mai mult şi somn mai puţin. Noua reţetă pentru o inimă sănătoasă
0
Bolile de inimă rămân şi la noi şi la alţii „ucigaşul“ numărul 1. Un cardiolog american ne învaţă ce putem face pentru a ne proteja de ateroscleroză şi alte boli cardiovasculare.
Niciodată nu este prea devreme să iei măsuri de protejare a sănătăţii inimii, cu atât mai mult cu cât ateroscleroza – boala cauzată de depunerile de grăsime pe artere - şi care duce inevitabil la boli de inimă şi atac miocardic debutează în jurul vârstei de 25 de ani, explică cardiologul Johannes Hinrich von Borstel, autorul cărţii „Inima, o istorie a celui mai important organ din corp“.
Ateroscleroza este singura boală pe care absolut toţi o avem la vârste de 50 de ani, pretinde acesta. De opri, nu o putem opri, însă o putem încetini, adaugă medicul, citat de telegraph.co.uk.
Cum anume? Făcând mai mult sex, indiferent de vârstă, cu persoana iubită că altminteri nu dă rezultate, e de părere cardiologul, are a ajuns la această concluzie în urma consultaţiilor acordate pacienţilor.
Potrivit acestuia, străduinţa pe care o depunem într-o astfel de situaţie este cel mai bun exerciţiu pentru inimă. „Întregul sistem cardiac funcţionează, înainte şi după terminarea actului sexual, hormonii eliberaţi având un efect protectiv asupra inimii“, a explicat acesta.
Un orgasm poate elibera 50 de compuşi chimici diferiţi, una dintre substanţe – oxitocina – atimulată de contactul fizic, este cunoscută ca acţionând asupra scăderii presiunii sanguine, vindecării rănilor şi reducerii stresului.
Un studiu recent făcut de Universitatea din Michigan, pe 2.200 de persoane a relevat faptul că femeile trecute de 50 de ani care întreţin relaţii sexuale regulate au o tensiune mai scăzută şi mai puţine riscuri de a dezvolta boli de inimă. Însă doar acelea care au raportat niveluri înalte ale satisfacţiei şi plăcerii produse în urma relaţiilor sexuale.
Endorfina este un alt hormon eliberat în timpul sexului care ajută muşchiul inimii să funcţioneze optim. Alţi hormoni al căror nivel creşte în timpul actului sexual sunt estrogenul – care are efect antiinflamator - şi testosteronul – care reduce nivelul colesterolului în sânge. Un nivel înalt al colesterolului „rău“ – LDL – produce depozite de grăsime pe pereţii vaselor de sânge ducând în final al ateroscleroză, mai spune von Borstel.
Chiar şi persoanele care suferă de angină sau au avut recent un atac de cord se pot considera apţi pentru sex după 4-6 săptămâni de la episodul de boală, dau asigurări experţii.
Usturoi în fiecare zi
Fructele şi legumele conţin fitochimicale care au acelaşi efect de protecţie asupra inimii precum medicamentele, fără a fi cazul de doze perciuloase pentru organism, mai spune specialistul. Acesta a enumerat ghimbirul, ceapa şi usturoiul care protejează vasele mici de sânge asigurând o mai bună circulaţie la nivelul ţesuturilor şi a organelor. Se recomandă o linguriţă de ghimbir sau două-trei linguriţe de usturoi amestecate într-un pahar cu apă pe zi ca reţetă pentru reducerea tensiunii. „Atâta vreme cât le mâncaţi alternative, nu este o problemă să le consumaţi în fiecare zi“, mai spune acesta. Alicina, substanţa care dă mirosul specific usturoiului şi pe care o conţine şi ceapa influenţează nivelul hormonilor şi dilată vasele de sânge. Cercetări ale Institutului pentru studiul alimentelor arată că un consum de 100-200 de grame de ceapă – adică o ceapă sau două – are un imens impact asupra inflamaţiilor.
Dormiţi bine, nu mult
Lipsa somnului nocturn determină o creştere a bătăilor inimii, a presiunii sângelui şi a substanţelor inflamatorii care fac rău inimii. Studiile recente ale Universităţii din Warwick arată că aceia care dorm mai puţin de şase ore pe noapte şi au tulburări de somn mai mult de 48 de ore au cu 15% riscuri mai mari să facă boli de inimă.
Insomnia este şi o sursă de stress, stress care atrage după sine creşeterea nivelului de adrenalină care face inima să bată mai repede. Pe perioade lungi de timp, determină apariţia anginei pectoral şi chiar a infarctului de micocard.
Prea mult somn poate fi de asemenea periculos. Cercetări ale Universităţii din West Virginia arată că persoanele care dorm mai mult de 9 ore pe noapte au cu 50% riscuri mai mari să dezvolte boli cardiovasculare.
Tulburările de somn întrerup procesul metabolic normal al zahărului din corp, ceea ce poate duce la apariţia diabetului de tip 2. „Şapte este cifra magică“, este de părere medicul.