Secrete pentru un creier sănătos şi eficient
0Multe cărţi de specialitate se axează pe tratarea creierului ca pe oricare alt organ al corpului. Pentru a îmbunătăţi activitatea creierului, specialiştii recomandă o dietă echilibrată, ore de somn suficiente şi evitarea toxinelor precum alcoolul şi nicotina.
Mai importantă, însă, este unicitatea creierului, spune Deepak Chopra, expert în aspectele ce ţin de minte şi de trup, în cartea scrisă de el, „Super Brain“. Secretul care duce la îmbunătăţirea activităţii creierului, spune el, este să înţelegi această unicitate.
Creierul este singurul organ care se schimbă instant în funcţie de cum mintea se raportează la el. În funcţie de modul în care ne percepem creierul, pozitiv sau negativ, celulele creierului, căile neuronale şi zonele cu activitate scăzută sau ridicată pot fi alterate.
O gândire pozitivă este cea mai eficientă cale de a-ţi îmbunătăţi activitatea creierului. Alte organe ale corpului răspund, de asemenea, la gândirea pozitivă sau negativă, dar răspunsul lor, în primă fază, vine prin intermediul creierului. Rolul creierului este acela de „centru de comandă” pentru restul corpului.
Cel mai bun mod de a te raporta la propriul creier este să-l inspiri, iar cea mai proastă cale este să-l ignori. Din moment ce creierul „îmbrăţişează” fiecare gând, fiecare cuvânt şi fiecare faptă există mai multe modalităţi prin care el poate fi stimulat, scrie Chopra pentru CNN.
Cum să-ţi inspiri creierul
- Ai grijă la stres şi evită rutina;
- Încearcă să faci ceva creativ în fiecare zi, cum ar fi să citeşti poezii, materiale spirituale sau orice altceva care te poate face să te simţiţi inspirat;
- Petrece mai mult timp în natură;
- Apropie-te de o personă care degajă căldură sufletească;
- Acordă o atenţie deosebită propriei fericiri;
- Fă-ţi timp zilnic pentru a te relaxa, pentru a medita şi pentru a reflecta la propria persoană;
- Încearcă să faci faţă emoţiilor negative precum furia şi anxietatea;
- Concentrează-te asupra unei activităţi care îţi dă sentimentul de împlinire;
- Lasă de la tine;
- Urmează o viziune personală;
- Implică-te într-o activitate care îţi depăşeşte puterile;
- Asumă-ţi riscul de a iubi şi de a fi iubit/ă.
Activităţi prin care îţi ignori creierul
- Faci acelaşi lucru în fiecare zi;
- Nu priveşti dincolo de propriile opinii, dincolo de ceea ce îţi place sau nu;
- Te izolezi de cei din jur;
- Te complaci într-o relaţie;
- Te împaci cu ideea că, odată ce înaintezi în vârstă, nu vei mai avea parte de o ascensiune;
- Te raportezi la trecut ca la cea mai bună perioadă din viaţă;
- Uiţi de idealuri;
- Acţionezi la impulsuri egoiste, eşti furios şi stresat;
- Îţi laşi viaţa să-şi urmeze cursul natural;
- Eşti de acord cu ceilalţi sau faci ceea ce vor pentru a ajunge la armonie;
- Presupui că ai mereu dreptate;
- Eviţi tot ceea ce este nou sau provocator;
- Nu-ţi asumi riscuri emoţionale;
- Îţi distragi atenţia de la ceea ce este important, pentru activităţi precum urmărirea unor competiţii sportive ore în şir la televizor.
Diferenţele dintre cele două liste sunt evidente. Activităţile din prima listă se raportează la creier ca la ceva cu un potenţial neexploatat, iar cele din a doua listă dau dovadă că presupunem că funcţionarea creierului se face pe pilot automat.
Creierul se adaptează la nesfârşit, iar acest lucru nu poate fi contestat. Se transformă în ceea ce tu aştepţi să fie. Aşadar, cum te raportezi la propriul creier nu este niciodată un lucru pasiv, întotdeauna îl „instruieşti” să funcţioneze într-un anumit fel. Astfel, credinţele, aşteptările, preferinţele şi antipatiile care se regăsesc în creier duc la o schimbare sau la un blocaj la nivelul circuitelor acestuia.
„Este inutil să reamintim faptul că este mult mai bine să-ţi inspiri creierul decât să-l ignore“, spune acelaşi Deepak Chopra. Potenţialul nu poate fi irosit. Primul pas în construirea unei „relaţii” cu propriul creier este să conştientizezi că această relaţie există. Odată ce ai realizat acest lucru, poţi să acorzi atenţie acestei relaţii şi să o ocroteşti. Acesta este un secret pe care nenumăraţi oameni îl uită. Profită de acest avantaj, conchide Chopra.