Remediile care te scapă de anemie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oboseala accentuată, ameţelile şi durerile de cap frecvente anunţă instalarea anemiei FOTO Arhiva Adevarul
Oboseala accentuată, ameţelile şi durerile de cap frecvente anunţă instalarea anemiei FOTO Arhiva Adevarul

Anemia feriprivă este cea mai răspândită boală de nutriţie din lume, întrucât afectează peste un sfert din populaţia generală, adică aproximativ 1,8 miliarde de oameni (OMS). Combaterea ei trebuie să fie o prioritate, petnru că este un factor declanşator sau agravant al multor boli cardiovasculare, printre care şi insuficienţa cardiacă.

Fiind un rezultat al reducerii globulelor roşii din sânge, anemia conduce la scăderea cantităţii de oxigen pe care acesta o transportă, cu conscinţe nefaste asupra funcţionării organismului. Primele simptome sunt pierderea apetitului, apariţia ameţelilor şi a sunetelor din urechi, instalarea constipaţiei, a iritabilităţii şi durerilor de cap. Dacă ai de-a face cu aşa ceva, e un semn clar că ai nevoie de o impulsionare a biozintezei de hemoglobină. Misiunea nu e imposibilă, mai ales că natura ne oferă tot sprijinul său.

Ajutoare din livezi şi din grădină
Ştevia cu frunzele şi tulpinile colorate în roşu reprezintă o primă recomandare în caz de astenizare a organismului prin anemie. Asta datorită prezenţei unor pigmenţi numiţi antociani: cianidin 3-glucozid şi cianidin 3-rutinozid. Şi varza are acţiune antianemică, prin prisma conţinutului mare de clorofilă, dar şi de fier şi cupru. De notorietate sunt acţiunile remineralizante şi antianemice ale sfeclei roşii, dar şi ale morcovului. Consumul lor, separat sau în combinaţie, e bine să devină un obicei zilnic. Nelipsite trebuie să fie şi prunele, proaspete sau uscate, deoarece sunt bogate în fier, dar şi vitamina C, a cărei prezenţă triplează cantitatea de fier absorbită din alimentaţie.

Leacuri din stup
Dintre produsele apicole, prima pe listă este mierea (câte o linguriţă de trei ori pe zi, înainte de mesele principale), apoi vine polenul (câte 30 grame pe zi). Pentru a spori gradul de absorbţie al componentelor active din polen, specialiştii recomandă o predigestie a acestuia în iaurt, la temperatura camerei, timp de minimum 10-12 ore (peste noapte). Tratamentul poate remite chiar şi o anemie serveră, dacă se administrează în cure prelungite, de 90-180 de zile

Drojdia de bere
Se regăseşte printre remediile antinemice, pentru că abundă în vitamine şi minerale şi are efecte tonice excepţionale. Se poate lua în capsule, ca atare, amestecată cu miere ori dizolvată în suc proaspăt de legume. 

Gemoderivatele
Nu e de neglijat nici tratamentul cu extracte din mlădiţe şi muguri de plante (gemoterapia). Dintre acestea, cele mai recomandate sunt extractele de tamarix, a căror acţiune farmacologică este cea antianemică (stimulează hematopoeza şi funcţia splenică) şi extractul din muguri de brad (Abies pectinata), care acţionează ca remineralizant şi stimulator al eritropoiezei.

Ceaiuri şi tincturi din plante medicinale
Amestecul de urzică (Urtica dioica), coacăz negru (Ribes nigrum), rostopască (Chelidonium majus), turiţa mare (Agrimonia eupatoria), gălbenele (Calendula officinalis), îndulcit cu miere de albine este adjuvant de excepţie în procesul de formare şi refacere a globulelor roşii, prin aportul de vitamine şi minerale. Se administrează în toate tipurile de anemie, inclusiv în cea feriprivă.  Se consumă câte trei căni pe zi, timp de 4-6 săptămâni, iar pentru eficienţă maximă se recomandă asocierea unei tincturi antianemice obţinute din plantele amintite.
 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite