Ce indicaţii are terapia cu vinuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Evită să consumi mai mult de unul-două pahare de vin pe zi
Evită să consumi mai mult de unul-două pahare de vin pe zi

Băut cu măsură, vinul combate anemia, oboseala, depresia şi, în plus, protejează sistemul cardiovascular. Specialiştii spun că terapia cu vinuri poate fi urmată doar după un consult medical, deoarece în cazul unor afecţiuni este contraindicată.

Bogat în nutrienţi, vinul, fie că este alb, fie că este roşu, are efecte energizante, tonice, de stimulare a poftei de mâncare, a digestiei şi a metabolismulului. De altfel, fitoterapeuţii recomandă curele cu vin persoanelor cu tonus fizic şi psihic redus, dar şi celor afectate de astenie, de oboseală cronică, de insomnie ori de depresie. „Vinul are un conţinut ridicat de vitamine (B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, D şi P), de minerale (fier, sodiu, calciu, potasiu, fosfor, magneziu, clor, siliciu, mangan şi crom) şi de substanţe antioxidante, ceea ce îi conferă reale virtuţi terapeutice", spune medicul Ruxandra Constantina, apifitoterapeut şi reflexoterapeut la Clinica Med-As din Bucureşti.

Ţine cont de faptul că terapia cu vinuri presupune consumul întocmai indicaţiilor medicului. De asemenea, trebuie reţinut că o astfel de cură nu este recomandată copiilor, femeilor gravide şi persoanelor cu afecţiuni hepatice, celor cu probleme cardiace grave ori cu epilepsie. Însă, dacă nu există contraindicaţii, poţi bea câte unul-două pahare de vin natural, alb sau roşu, pe zi.

Previne bolile de inimă

În componenţa vinului se găsesc o serie de substanţe antioxidante precum polifenoli, quercitină şi resveratrol, care împiedică acţiunea nocivă a radicalilor liberi, ceea ce ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire. Mai mult decât atât, este deja recunoscut faptul că această băutură contribuie la prevenirea bolilor de inimă, precum ateroscleorza, dar şi a afecţiunilor degenerative de tipul maladiei Alzheimer.

„Persoanele consumatoare de vin în cantităţi moderate prezintă un risc scăzut de apariţie a unor probleme cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială, cardiopatia, infarctul ori arteriopatia periferică. Aceasta deoarece vinul produce vasodilataţie, fluidifică sângele şi ajută la scăderea nivelului colesterolului rău din sânge şi la creşterea celui bun", mai spune medicul Ruxandra Constantina.

Ingredient pentru produsele cosmetice

Un alt beneficiu al terapiei cu vinuri este faptul că favorizează regenerarea celulară de la nivelul pielii. De aceea, această băutură este folosită în centrele de înfrumuseţare în compoziţia unor preparate recomandate pentru menţinerea tinereţii tenului, pentru hidratare, pentru a preveni apariţia ridurilor şi pentru a combate celulita. De asemenea, potrivit medicului Ruxandra Constantina, dacă faci baie cu vin cel puţin săptămânal (se pun două-trei pahare cu vin alb sau roşu în cada cu apă), vei constata că pielea va deveni mai fermă, mai elastică şi mai catifelată.

Formule medicinale, în combinaţie cu plante

Vinul medicinal se prepară prin macerarea în vin roşu sau alb a unor plante cu calităţi terapeutice. Astfel, vinul de pătrunjel de exemplu, ce se prepară prin macerarea, timp de o săptămână, a rădăcinei şi a frunzelor de pătrunjel în vin roşu natural, amestecat cu miere şi cu oţet de mere, combate răceala, gripa, anemia şi oboseala cronică. Pe de altă parte, vinul de mărar este de ajutor în caz de astm, de tulburări nervose sau de disfucţii sexuale, iar cel de mentă este recomandat persoanelor cu probleme digestive, cu tulburări nervoase ori cu paraziţi intestinali. „În cazul vinurilor terapeutice, cele două componente (vinul propriu-zis şi planta adăugată) îşi potenţează reciproc acţiunea şi, astfel, efectul terapeutic creşte. Ele se administrează în doze mici, aproximativ 25 ml de câte trei ori pe zi, înainte de masă", explică medicul Ruxandra Constantina.

Pastilele cu resveratrol lungesc viaţa

Pe piaţă există diverse suplimente alimentare pe bază de resveratrol (una dintre substanţele antioxidante ce se găsesc în vinul roşu), care promit protecţie împotriva efectelor nocive ale poluării şi ale stresului. De asemenea, se află în lucru o formulă de medicament pe bază de resveratrol ce promite tratarea obezităţii, diabetului, bolilor de inimă şi cancerului. Produsul este dezvoltat de o companie farmaceutică americană în colaborare cu Institutul Naţional de Sănătate din Baltimore, SUA, iar cercetătorii spun că acest medicament activează o genă, numită SIRT1, ce ajută la menţinerea tinereţii şi vitalităţii organismului.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite