Pătlagina, leacul natural care alungă răceala. Cum se prepară corect ceaiul cu beneficii uimitoare

0
Publicat:

Ceaiul de pătlagină este cunoscut pentru proprietățile sale benefice pentru sistemul respirator și pentru efectul său calmant asupra gâtului iritat. Planta comună și larg răspândită este cunoscută și sub numele de „Plantago”.

Ceaiul de pătlagină face minuni la răceală FOTO Shutterstock
Ceaiul de pătlagină face minuni la răceală FOTO Shutterstock

Iată o rețetă simplă pentru ceai de pătlagină, conform catena.ro:

Ingrediente:

1-2 lingurițe de frunze și flori uscate de pătlagină (sau dintr-o pungă de ceai de pătlagină)

1 cană de apă fiartă

Instrucțiuni

Adșugați frunzele și florile uscate de pătlagină într-o cană.

Turnați apa fiartă peste plantele uscate.

Acoperiți cana și lăsați ceaiul să infuzeze timp de 5-10 minute, pentru a permite extractelor din plante să se elibereze în apă.

Strecurați ceaiul pentru a elimina frunzele și florile și apoi consumați-l cât timp e cald.

Sfaturi

Puteți îndulci ceaiul cu miere, dacă doriți.

Pentru a obține o aromă mai puternică sau pentru proprietăți medicinale mai concentrate, puteți lăsa frunzele și florile de pătlagină să stea în apă pentru un timp mai îndelungat.

Acest ceai de pătlagină poate fi consumat de obicei de 2-3 ori pe zi, pentru a sprijini sănătatea sistemului respirator sau pentru a calma iritațiile gâtului. Asigurați-vă că nu sunteți alergic la pătlagină și consultați un specialist înainte de a începe consumul regulat, mai ales dacă aveți și alte afecțiuni sau dacă urmați un tratament medicamentos.

Vindecă rănile și înțepăturile de insecte

Bogată în vitamine esenţiale precum vitamina A, C şi K, pătlagina, planta cunoscută popular drept iarbă grasă şi care în vechime era folosită cu succes drept leac pentru răni şi înţepături de insecte, este nelipsită astăzi din siropurile de tuse.

Specialiştii spun că de la pătlagină se folosesc frunzele deoarece acestea conţin vitamine esenţiale precum: vitamina A, vitamina C şi vitamina K. De asemenea, frunzele de pătlagină conţin şi calciu, fier, magneziu, zinc şi tanin. Frunzele de pătlagină se utilizează sub formă de infuzie, cataplasme sau unguent. Proprietăţile sale preţioase o fac sa aibă efect antiinflamator, analgezic, uşor antibiotic, cicatrizant şi activ în creşterea imunităţii. Siropul de pătlagină nu tratează cu succes doar infecţiile respiratorii şi tusea.

Pătlagina are efecte deosebite şi în diaree, astm, bronşită, hipertensiune arterială, reumatism, stomatite, ateroscleroză şi hemoragii. La nivel extern poate trata abcese, herpes, bube, tăieturi şi furuncul. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite