Metode de renunţare la fumat. 9 alimente care te ajută să scapi de ţigări
0Cercetătorii care fac studii şi caută metode de renunţare la fumat recomandă câteva trucuri culinare care vă pot ajuta să scăpaţi de dependenţa de tutun.
În mai puţin de o lună, persoanele care aplică o metodă de renunţare la fumat, se simt mult mai energici şi nu vor mai resimţi o oboseală atunci când merg pe jos sau urcă scările, de exemplu. Însă perioada de până atunci e mai grea. Iată, potrivit unor studii, ce alimente vă ajută să scăpaţi de dependenţa de nicotină:
Strugurii. La fel ca şi paharul de apă, boabele de struguri ar putea înlocui gestul de a duce ţigara la gură. În plus, strugurii au şi foarte mulţi antioidanţi, iar fructele, în general, reduce pofta de fumat.
Ardeiul iute. Se spune că are efect pozitiv asupra sistemului respirator şi îndepărtează pofta de fumat.
Guma de mestecat. Se spune despre gustul gumei de mestecat că împrospătează respiraţia şi scade pofta de fumat. Alegeţi o gumă fără zahăr, cu aromă de mentă.
Bomboanele mentolate. Gustul mentolat diminuează nevoia de a inhala fumul ţigărilor. De aceea, atunci când vrei să fumezi o ţigară e bine să ai la îndemână o bomboană mentolată.
Ghimbirul. Este un alt aliment care te ajută atunci când aplici una dintre metodele de renunţare la fumat.
Sunătoarea. Ceaiul din această plantă vă poate fi de mare ajutor mai atunci când vă încearcă stările de anxietate şi stările de sevraj. Dacă îl beţi înainte de culcare veţi avea un somn liniştit.
Mierea. Este un alt aliment eficient în metode de renunţare la fumat. Potrivit cercetătorilor, scade nivelul de nicotină din sânge.
Sucul natural de portocale. La fel care şi mierea, există studii care arată că poate reduce nivelul de nicotină din organism.
Paharul cu apă. Unii specialişti îţi recomandă să-ţi imaginezi faptul că apa elimină toate toxinele ţigărilor. Însă dacă bei câte o gură de apă s-ar putea să înlocuiască şi gestul de a duce ţigara la gură.
Metode de renunţare la fumat. Nu trata dependenţa cu „binişorul”
În ultimii ani, potrivit statisticilor, tot mai multe persoane sunt interesate de lista de metode de renunţare la fumat. Specialiştii spun că una dintre metodele de renunţare la fumat greşite este aceea în care vrei să te laşi de ţigări treptat.
Dependenţa de nicotină nu este o boală pe care să o tratezi cu „binişorul”. De obicei, cei care se gândesc la una dintre metodele de renunţare la fumat şi fumează mai puţin, îşi păstrează ţigările fix pentru momentele plăcute ale zilei: dimineaţa la cafea, după masă sau la un vin cu prietenii. Prin această metodă de renunţare la fumat nu fac altceva decât să prelungească perioada de sevraj.
Dacă nu te poţi decide ce să alegi din lista de metode de renunţare la fumat mai bine apelezi la un specialist. Există programe de stat, de exemplu stopfumat.eu, sistem realizat cu sprijinul Ministerului Sănătăţii şi Institutul de Penumoftiziologie „Marius Nasta”.
Un psiholog te va ajuta să găseşti motivul pentru e important să te laşi de fumat, te va ajuta să-ţi duci planul la bun sfârşit sau îţi va prescrie medicamente pentru a trece mai uşor peste perioada de sevraj, care oricum va trece destul de repede.