Învață corpul să se repare singur, prin terapia craniosacrală. Beneficiile pentru sănătate, explicate de un specialist
0Terapia este noninvazivă, fără efecte secundare și tratează numeroase afecțiuni. Terapeutul Virginia Remenyi a explicat pentru „Adevărul” cum își ajută pacienții prin terapia craniosacrală să își restarteze procesul de autovindecare al organismului.

Terapia craniosacrală este o metodă de tratament noninvazivă, fără efecte secundare, din ce în ce mai practicată în România, care se aplică prin atingeri blânde. Se lucrează mult pe fascii (membranele care acoperă mușchii, creierul sau alte structuri anatomice) şi pe sistemul craniosacral, format din meninge şi măduva spinării.
„Metodele noninvazive sunt extraordinare. Să învățăm corpul să se repare singur este ceva special. Am avut ca pacientă o adolescentă de 16 ani care începuse să consume droguri. A fost bătută de dealerul de la care cumpăra droguri și articulația maxilomandibulară era pur și simplu căzută”, a povestit terapeuta Virginia Remenyi pentru „Adevărul”.
Acesta a fost, de altfel, cazul care a determinat-o să urmeze o specializare și în terapia craniosacrală, pentru a-și putea ajuta și mai mult pacienții.
Se întâmpla acum 9 ani, iar de atunci i-au trecut prin mâini aproape 5.000 de pacienți, care în cea mai mare parte s-au vindecat. „De obicei, nu mai vin după ce și-au rezolvat problema. Te mai întâlnești cu ei pe stradă sau îți trimit mesaje”, este bucuria sufletească a Virginiei pentru pacienții săi.
Virginia Remenyi (55 de ani) a lucrat ca asistent social la Fundația de Sprijin a Vârstnicilor din Galați timp de 11 ani, iar în prezent este asistent medical pe balneofiziokinetoterapie și recuperare în Galați. Ea are specializări în presopunctura japoneză (shiatsu), medicina tradițională chineză și în terapia craniosacrală, care stimulează procesul de autovindecare a organismului.
Cum funcționează terapia
Terapia craniosacrală acționează mult și asupra lichidului cefalorahidian care circulă pe tubul dural, de-a lungul coloanei. Lichidul cefalorahidian trebuie să aibă un circuit neîntrerupt dus-întors, ca o scară rulantă, iar terapeuta intervine pentru a reface acest circuit. Când circuitul lichidului cefalorahidian este complet refăcut, începe și procesul de autovindecare.
Virginia s-a înscris la cursurile de balneofiziokinetoterapie pentru că avea ca pacienți mai multe persoane care suferiseră accidente vasculare și nu știa la acel moment să le regleze mersul.
A făcut apoi și alte cursuri pentru a afla cauzele emoționale ale bolilor. Este practic un proces de perfecționare continuă, iar informațiile le-a folosit pentru a se vindeca și pe ea însăși în 2020, când s-a îmbolnăvit de Covid.
„Este o corelație între fascii, iar când la masajul abdominal se simte deviația de puls, există posiblitatea să deblochezi sistemul dintr-un punct de acupunctură. Pot spune că terapia craniosacrală este cea mai complexă și frumoasă terapie. Înseamnă practic viață”, sintetizează Virginia terapia care câștigă din ce în ce mai mulți adepți în România.

Unii dintre pacienții care ajung la terapie la Virginia Remenyi au probleme grave de sănătate. De pildă, o fetiță a suferit o reacție alergică la un vaccin și timp de două săptămâni a fost în comă. Ulterior, a început să aibă crize de epilepsie, iar după un an de terapie craniosacrală, copilul și-a revenit complet.
„Lichidul cefalorahidian ajută celulele gliale din meninge să curețe celulele moarte, iar ele sunt eliminate prin sânge, prin tubul dural, și apoi prin vezica urinară”, explică Virginia procesul.
Terapia craniosacrală ameliorează și durerea. Terapeutul își amintește că a avut ca pacienți și mai multe persoane care sufereau de cancer, iar prin terapie a reușit să le reducă durerea pentru diverse perioade de timp prin calmarea sistemului nervos central.
Recomandată în numeroase afecțiuni
Terapia cranisacrală este recomandată persoanelor agitate, stresate, celor care suferă de amețeli, autism și ADHD (deficit de atenție), schizofrenie și scleroză multiplă în plăci. Una dintre cele mai comune probleme de care s-a lovit în terapiile sale la persoanele vârstnice este atrofia cerebrospinoasă.
Oamenii încep practic să uite diverse lucruri și nu mai sunt foarte interesați de viață. Terapia craniosacrală dă rezultate, dar e necesar ca cei în cauză să meargă și la psiholog, iar familia să fie permanent lângă ei.
„Sunt pacienți care spun că le mănâncă pielea. În medicina tradițională chineză, responsabili de piele sunt plămânii. Trebuie să te întrebi când ai început să simți că nu mai ai aer, că ai senzația că cineva te sufocă, și probabil sunt probleme și cu colonul, pentru că dacă acumulăm stres și probleme în interior, nu le dăm prea repede drumul afară”, explică terapeutul conexiunea dintre organele corpului și faptul că acesta trebuie privit permanent ca un întreg.

Terapia craniosacrală îi ajută mult și pe cei care urmează să susțină examene și pe cei care suferă de insomnie pentru că echilibrează sistemul nervos central, reglează tranzitul intestinal, metabolismul și starea de bună dispoziție. Și persoanele care au o presiune intracraniană mare au înregistrat progrese după ce au urmat terapia craniosacrală.
Rezultate uimitoare a obținut terapeuta cu o pacientă de 70 de ani care suferea de atrofie cerebrală. Femeia avea și un început de demență, iar gradual a reușit să își recapete bucuria de a trăi, motricitatea mâinilor și a picioarelor și chiar începuse să citească mici pasaje din cărți.
„Cu ajutorul mâinilor să reușești să faci ca o persoană să plece calmă, liniștită și cu o bună stare de sănătate din cabinet, este o mare realizare. Aceasta este cea mai mare bucurie sufletească”, mărturisește terapeuta Virginia Remenyi din Galați.