FOTO VIDEO Cum te poţi apăra de atacul cu un cuţit şi de un viol
0Ai trei opţiuni când eşti atacat: să lupţi, să fugi sau să îngheţi. Ultima variantă este cea mai gravă – ţi se ridică pulsul la 180, te răceşti complet, ai un nod în stomac, un nod în gât – şi asta se întâmplă cel mai des. Toţi îngheţăm, dar sunt situaţii când ai timp să-ţi revii şi să reacţionezi, cum este cazul unui viol, spun specialiştii în tehnici de autoapărare Krav Maga.
În principiu, te poţi apăra de orice – o sticlă, o seringă, un cuţit sau chiar un pistol, dacă eşti pregătit, în primul rând mental, spun specialiştii Adrian Matei şi Vlad Cepraga, de la Academia de Krav Maga (n. r. – aplicaţie civilă derivată din metoda militară de luptă a forţelor speciale israeliene) din Bucureşti.
Strigă la cineva anume
Dar ce poţi face, concret, atunci când eşti atacat pe stradă, indiferent că eşti bărbat sau femeie, că ai 100 sau numai 40 de kilograme?
„Primul lucru pe care poţi să-l faci tu este să comunici, să încerci să aplanezi situaţia, să-l calmezi pe agresor, să te umileşti, chiar, într-un fel. Toate acestea îi dau agresorului senzaţia că te poate controla, o oarecare autosuficienţă. Când el intră în această stare, tu îl surprinzi cu o reacţie imediată, foarte violentă şi chiar nemiloasă, fiindcă a-ţi pune cuţitul la ochi, la gât, la burtă este egal cu o tentativă de omor. Dacă ţi-a cerut banii, îi dai banii. Dacă ţi-a cerut mobilul, chiar dacă abia ţi l-ai cumpărat, dă-i mobilul! Dar nu poţi să te laşi violată, fiindcă îţi marchează toată viaţa, nu mai eşti la fel. Şi-atunci merită să lupţi pentru asta“, recomandă Adrian Matei.
E bine şi să ţipi, spun antrenorii. „În Krav Maga există ceva ce se numeşte responsabilizare. Dacă poţi să ţipi, atunci când strigi pe stradă, e bine să strigi la cineva anume: «Domnul cu tricou albastru!», «Domnul cu sacou!», «Doamna cu sacoşa!». Pentru că astfel se creează un efect psihologic în mintea persoanei respective. Ştiţi ce se întâmplă de multe ori? Dacă o persoană vede că se mai uită cineva în aceeaşi direcţie, ba, mai mult, are şi un telefon în mână ca şi cum ar suna la 112, aşteptăm să facă celălalt pasul. Şi nu-l mai face nimeni. Dar în momentul în care o persoană este responsabilizată, se creează un declic în mintea ei şi ţie, persoanei agresate, îţi cresc şansele să ai parte de un ajutor. Nu zic că sigur se va întâmpla, dar îşi creşti şansele“, completează Vlad Cepraga.
Totuşi, atât situaţia tinerei jurnaliste violate, cât şi alte situaţii similare ne-au învăţat că în cele mai multe cazuri nu-ţi vine nimeni în ajutor.
O cheie sau un pix poate deveni o armă în mâna ta
Dacă vorbim specific de viol, această formă de agresiune fizică nu este instantă şi poţi găsi timp să reacţionezi, spun specialiştii.
„În general, se desfăşoară pe parcursul unor minute în şir. Acţiunea propriu-zisă are câteva faze premergătoare. Prima fază este cea în care agresorul vine în contact cu tine – de la o distanţă relativ mare, până în cercul tău de intimitate. În momentul în care ai sesizat ceva suspect, reacţionezi. Îţi iei distanţa, nu te opreşti din mers, chiar dacă vorbeşti cu persoana respectivă, mergi în continuare. Pui mâna pe o cheie sau pe un pix, de exemplu, pe un obiect din buzunar sau din poşetă...“, recomandă Adrian.
Să zicem, însă, că n-ai sesizat că eşti într-un potenţial pericol. „Următorul pas al agresorului este faza imobilizării – printr-un act fizic sau folosind cuţitul, o sticlă, o seringă sau chiar pistolul. Nici acesta nu este un act instant, se desfăşoară de-a lungul unor minute, ai timp să reacţionezi. Ai timp să-ţi revii din panica de moment, din şoc, din îngheţare şi să te gândeşti cum te poţi apăra, fiindcă între toate aceste faze este aproape imposibil să nu găseşti un moment în care să reacţionezi“, spune antrenorul.
Odată ce ai ieşit din starea de îngheţ, gândeşte-te care poate fi următorul tău pas. Spune-i agresorului că-i dai toţi banii pe care-i ai la tine, că tocmai ai luat salariul şi ai în geantă nici mai mult, nici mai puţin de 25 de milioane, să zicem. „Numai că tu nu scoţi bani din poşetă, scoţi cheile şi-l loveşti cu ele“, recomandă Vlad.
De altfel, orice obiect tare, ascuţit, cum sunt cheile sau un pix, poate deveni o armă în mâna noastră. Antrenorii propun această situaţie: cuţitul în mâna unui tip normal – nu a unui soldat – versus un pix în mâna ta antrenată, pregătită, ştiind ce să faci cu el. Pixul tău poate neutraliza atacul. Ai o pereche de ochelari de soare sau de vedere? Uită cât ai dat pe ei. Rupe ochelarii, scoate-le rama şi foloseşte-o să-ţi zgârii sau să-ţi tai agresorul pe faţă. Orice gest de a-şi ridica mâinile la ochi te poate ajuta să găseşti timpul să fugi. Interpune poşeta între tine şi agresor sau loveşte-l cu poşeta, mai spun antrenorii.
Cum te aperi de cuţit
Destule dintre fete au venit la cursuri de autoapărare pentru că au avut probleme
„Majoritatea femeilor, chiar şi majoritatea bărbaţilor nu reacţionează pentru că nu au fost niciodată puşi într-o situaţie similară, nu au avut niciodată o simulare. Aici intervin cursurile de autoapărare. Noi, înainte de a te învăţa tehnici sofisticate, te învăţăm cum să reacţionezi în momentul în care de aici, de la sală, după ora asta de antrenament, ţi se întâmplă ceva în parcare, de exemplu. Tu pleci mental încărcat, cu nişte principii de atenţie“, explică Adrian Matei.
Krav Maga nu este fitness, nu este nici una dintre nenumăratele arte marţiale, este, pur şi simplu, autoapărare. Este un sistem modern si dinamic, care poate fi folosit de oricine indiferent de vârstă, sex sau condiţie fizică. „Avem la cursuri şi o fată de 150 şi ceva de centimetri înălţime şi 40 de kilograme, avem şi băieţi, dar şi fete de toate vârstele şi de toate staturile. Destule dintre ele au venit la cursuri de autoapărare pentru că au avut probleme şi au vrut să fie pregătite pentru o altă situaţie-limită. După câteva luni de cursuri, le vedem în stare să facă mult mai multe decât făceau înainte“, spune Vlad.
„Sunt convins că niciunul dintre cursanţi nu mai este o ţintă uşoară. Fiindcă înainte de a deveni o victimă, eşti o ţintă. Un infractor îşi alege victima aşa cum lupul îşi alege oaia, pe cea pe care o consideră mai slabă. Infractorul te simte după cum mergi, după cum te uiţi, după cum vorbeşti dacă eşti emotiv, dacă eşti o ţintă slabă. Şi am observat un lucru: chiar după prima oră de antrenamente, ai tendinţa să mergi puţin mai drept, să ai mai multă încredere şi siguranţă de sine. Acestea sunt lucruri pe care atacatorii mai versaţi le observă“, completează Adrian.
Tânăra a fost marţi luată cu forţa din intersecţia bulevardelor Ştefan cel Mare şi Dorobanţi şi tărâtă, sub privirile nepăsătoare ale trecătorilor până aproape de Guvern unde a fost agresată sexual. Poliţiştii au identificat miercuri seară un bărbat cu semnalmente asemănătoare suspectului de viol. Acesta a fost dus la Secţia 4 Poliţie pentru cercetări, însă analizele de laborator au arătat nu este el cel care a agresat-o pe jurnalistă.