Cum crește riscul de deces când dormim prea puțin sau prea mult

0
Publicat:

Dormitul prea puțin sau prea mult face ca sistemul nervos să funcționeze defectuos, spun studiile.

Somnul ideal nu trebuie să dureze mai mult de 7-8 ore FOTO: arhivă
Somnul ideal nu trebuie să dureze mai mult de 7-8 ore FOTO: arhivă

Unul din trei adulți din SUA are probleme cu somnul. Între timp, cercetări recente arată că somnul prea mult, în jur de nouă ore sau mai mult, este legat de un risc crescut de deces cu 74%, accident vascular cerebral cu 12% și obezitate cu 37%, scrie dailymail.co.uk.

Pentru marea majoritate a adulților din SUA, consensul este că durata ideală de somn este între șapte și opt ore. 

Cu toate acestea, aproximativ 0,5 % din populație are o mutație genetică rară care permite unei persoane să funcționeze cu aproximativ patru până la șase ore de somn.

Dar pentru restul dintre noi, riscurile de deces din toate cauzele sunt agravate atunci când dormim mai puțin de șase și mai mult de opt sau nouă ore pe noapte.

Graficele care prezintă efectele nocive ale unui somn nesănătos - prea puțin sau prea mult - arată că există un risc ridicat de apariție a unei serii de probleme de sănătate în cazul unui somn de șase ore sau mai puțin.

Același lucru este valabil și pentru mai mult de opt ore de somn, riscurile crescând cu fiecare oră suplimentară petrecută ațipind.

Persoanele care dorm prea puțin sunt cu 14 la sută mai predispuse la depresie, cu aproximativ 108 la sută mai predispuse la anxietate, cu un risc crescut cu 37 la sută de obezitate, la un risc crescut cu 12 la sută de accident vascular cerebral, au un risc cu 38 la sută mai mare de boli de inimă, un risc cu 29 la sută mai mare de hipertensiune arterială și un risc cu 23 la sută mai mare de diabet.

În 2017, o analiză a 40 de studii privind riscul de deces din toate cauzele legat de durata somnului a constatat că atât durata foarte scurtă, cât și durata foarte lungă a somnului sunt asociate cu un risc mai mare de deces în comparație cu obținerea a aproximativ 7 ore de somn.

Dormitul între patru și șase ore a crescut riscul de deces cu un interval de patru până la șase procente.

Dormitul de opt ore a crescut riscul de deces cu trei procente, nouă ore cu 13 procente, 10 ore cu 25 procente și 11 ore de 38 procente.

O altă analiză realizată în 2010 de cercetători britanici și italieni a analizat 16 studii care au inclus aproape 1,4 milioane de persoane.

Aceștia au constatat că persoanele care dorm mai puțin de media de șapte ore pe noapte au un risc cu 12 procente mai mare de a muri, în comparație cu cei care au dormit cele șapte-opt ore ideale.

Persoanele care dormeau mai mult decât media - opt până la nouă ore - aveau un risc de deces de 30% în comparație cu cei care dormeau cantitatea ideală.

Iar în 2022, un grup de oameni de știință chinezi a studiat riscul de deces din toate cauzele asociat cu dormitul de la cinci ore sau mai puțin la mai mult de nouă ore pe noapte.

Cercetătorii au constatat că dormind mai puțin de cinci ore pe zi, oamenii aveau cu 40% mai multe șanse să moară din orice cauză, în timp ce dormind mai mult de nouă ore pe zi aveau cu peste 74% mai multe șanse să moară din orice cauză.

Aceștia au studiat mai mult de 25 000 de adulți din SUA care aveau obiceiuri de somn diferite și factori de stil de viață care contribuie atât la un somn insuficient, cât și la boli cronice.

S-a constatat o relație în formă de U între durata somnului și mortalitatea din toate cauzele, cu cel mai scăzut risc la 7 ore pe zi.

De asemenea, s-a constatat că somnul prea puțin sau prea mult dublează riscul de probleme cardiace.

Dr. Chris Winter, un neurolog specializat în somn din Virginia, a declarat pentru Dailymail.com că motivele care explică legătura dintre somnul insuficient și problemele cardiace sunt „probabil multifactoriale”.

El a spus că dormitul prea puțin sau prea mult face ca sistemul nervos să funcționeze defectuos, provocând creșterea ritmului cardiac, a tensiunii arteriale și a nivelului ridicat de stres.

Somnul insuficient poate exacerba, de asemenea, inflamația din organism, un factor de risc bine cunoscut pentru bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral, demență și boli autoimune precum artrita reumatoidă.

Greutatea și metabolismul sunt, de asemenea, afectate atunci când o persoană doarme prea mult sau prea puțin, deoarece dieta tinde să aibă de suferit. Efectele somnului asupra hormonilor înseamnă că oamenii sunt predispuși să facă alegeri alimentare nesănătoase.

Dr. Beth Frates, director de medicină a stilului de viață și wellness în cadrul Departamentului de Chirurgie de la Massachusetts General Hospital, a declarat: „Majoritatea oamenilor se concentrează pe exerciții și dietă atunci când vine vorba de gestionarea greutății și de o inimă sănătoasă, dar puțini se concentrează pe somn. Lucrul pentru a găsi modalități de a curăța igiena somnului poate ajuta oamenii să extindă timpul de somn la cele șapte până la nouă ore recomandate pe noapte. Acest lucru ar putea, la rândul său, să ducă la consumul mai mic de calorii și chiar la pierderea în greutate la persoanele care se află în categoria supraponderalilor în funcție de IMC'. 

Într-un alt studiu care examinează riscul pentru sănătatea inimii, publicat în Journal of the American Heart Association, cercetătorii au constatat că adulții de vârstă mijlocie cu afecțiuni precum hipertensiune arterială, diabet de tip 2, boli de inimă sau accident vascular cerebral se pot confrunta cu un risc mai mare de cancer și de deces prematur dacă dorm mai puțin de șase ore pe noapte.

Aceștia au studiat peste 1 600 de adulți cu vârste cuprinse între 20 și 74 de ani, concentrându-se asupra celor cu hipertensiune arterială, diabet, boli de inimă existente și antecedente de accident vascular cerebral.

Aceștia au fost supuși unor studii de somn într-un laborator între 1991 și 1998, urmate de urmărirea cauzelor lor de deces până la sfârșitul anului 2016.

Pe parcursul perioadei de studiu, 512 persoane au murit, dintre care o treime din cauza unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral, în timp ce un sfert au murit de cancer.

Persoanele cu hipertensiune arterială sau diabet care au dormit mai puțin de șase ore au avut un risc de două ori mai mare de a muri din cauza unei boli cardiace sau a unui accident vascular cerebral, comparativ cu cele care au dormit mai mult.

Iar persoanele cu boli de inimă sau cu antecedente de accident vascular cerebral care dormeau mai puțin de șase ore aveau un risc de trei ori mai mare de a muri de cancer.

Se estimează că riscul de accident vascular cerebral crește cu aproximativ 18 procente pentru fiecare oră suplimentară de somn peste durata optimă de aproximativ șapte sau opt ore.

Un alt studiu publicat anul trecut a estimat că problemele de somn, cum ar fi somnul prea puțin sau prea mult, quintuplează riscul de accident vascular cerebral.

Dr. Phyllis Zee, director al Centrului pentru Medicina Circadiană și a Somnului de la Școala de Medicină Feinberg a Universității Northwestern din Chicago, a declarat pentru CNN: „Somnul insuficient poate afecta scăderea naturală a tensiunii arteriale care are loc în timpul somnului de noapte și poate contribui la hipertensiune - un factor de risc important pentru accident vascular cerebral și boli cardiovasculare”.

Efectele somnului insuficient pot fi resimțite imediat, iar după aproximativ trei zile de somn prea puțin, o persoană poate dezvolta halucinații sau psihoză.

De asemenea, poate duce la un risc crescut de deces prin accident sau rănire. Aproape 20 % din toate rănile grave provocate de accidente de mașină în rândul publicului larg sunt asociate cu somnolența șoferului, independent de efectele alcoolului.

Comparativ cu șoferii care au dormit în mod regulat șapte ore, cei care au raportat că au dormit mai puțin au fost de 1,3 ori mai predispuși la accidente, în timp ce cei care au dormit cinci până la șase ore au fost de aproape două ori mai predispuși la accidente.

Iar somnul de patru până la cinci ore a cvadruplat riscul unei persoane de a fi implicată într-un accident grav.

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite