Cele mai mizerabile locuri din avion și cum ne protejăm de microbi când călătorim

0
Publicat:

În timp ce companiile aeriene fac curățenie între zboruri, aceste practici nu sunt reglementate la nivel federal sau impuse de Administrația Federală a Aviației. Cu toate acestea, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor oferă ghiduri privind prevenirea răspândirii bolilor la bordul aeronavelor, inclusiv cum să cureți zonele contaminate dacă un pasager este bolnav de o boală contagioasă. Așadar, unde se ascund cei mai mulți germeni în avioane? Și cum îți poți proteja sănătatea? Iată ce spun experții, conform yahoo.com.

Interior avion, cursă de linie
Interior avion, cursă de linie. Foto: Arhiva Adevărul

"Eu consider avioanele ca niște săli de urgență în aer", spune Jason Tetro, microbiolog și autor al cărții "The Germ Code", citat de Yahoo Life. "Ești înconjurat de oameni pe care nu-i cunoști, iar starea lor de sănătate este complet necunoscută. Și dacă nu s-a făcut o curățare și dezinfectare adecvată, nu ai nicio idee despre oamenii care au fost în avion înaintea ta."

Tetro spune că au fost multe încercări de a identifica cele mai pline de germeni locuri în avioane, iar majoritatea indică zonele cu cea mai mare expunere la fluidele corporale și mâini. "Acestea includ buzunarul scaunului, centura de siguranță, tavolița și mânerul toaletei. Dar locul cel mai plin de microbi este spătarul scaunului, deoarece este suprafața cea mai expusă și atinsă în avion", spune Tetro.

Care sunt cele mai expuse locuri din avion pretabile să adăspostească microbi, conform unui experiement 

Reporterul de călătorii Andrea Sachs a efectuat propriul test non-științific folosind un kit de ștergere pe care l-a obținut de la un inspector AAA care testează curățenia hotelurilor. Sachs a folosit ștergătoarea pe șapte puncte cu atingere frecventă în cabina principală a avionului și trei zone în băile avionului. Mai întâi a testat fiecare loc așa cum era, apoi din nou după ce a curățat zonele cu o ștergătoare Clorox. Bazându-se pe rezultatele testului, a descoperit următoarele cinci zone cele mai pline de germeni:

Mânerul chiuvetei din baie

Măsuța rabatabilă din fața fiecărui pasager

Mânerul ușii interioare a toaletei

Catarama centurii de siguranță

Suportul pentru brațe

Cu toate acestea, există și vești bune: Dr. William Schaffner, profesor de boli infecțioase la Centrul Medical al Universității Vanderbilt, spune că, deși teoretic am putea contracta un virus de pe aceste suprafețe, riscul este mult mai mic decât cred oamenii. El explică faptul că virusurile au nevoie de celule umane pentru a se multiplica.

"Ele nu se pot multiplica pe acele suprafețe", spune el pentru Yahoo Life. "Unele virusuri pot supraviețui mai mult, și depinde de temperatură, umiditate și tipul de suprafață, așa că diferite virusuri vor supraviețui pentru perioade diferite de timp pe acele suprafețe, dar în timp, ele mor pentru că nu se pot multiplica."

Riscul de îmbolnăvire nu vine atât de la locurile fizice unde se pot depozita microbi, cât de la oamenii care sunt deja purtătorii unui virus

Mai degrabă decât suprafețele dintr-un avion, spune Schaffner, riscul de a te îmbolnăvi de viruși respiratori precum răcelile comune, gripa, COVID-19 și virusul respirator sincițial (RSV) vine de la a fi la o distanță de trei la șase picioare de oameni infectați în spații închise pentru o perioadă lungă de timp.

"Oamenii respiră aerul cu virusul și apoi tu inspiri acel aer cu virus și așa te infectezi", spune el. "Acest lucru se poate întâmpla pe tot parcursul călătoriei, când ești în aeroport, în taxi, autobuz, tren, etc. De asemenea, fiind în terminale, restaurante, toalete."

"S-a demonstrat bine că manipularea aerului în avioane este foarte segmentată, și atunci când a existat transmiterea unui virus sau a altei infecții într-un avion, de obicei este pe zborurile mai lungi și persoanele la risc sunt cei din aceeași rând cu tine și două rânduri în față și două rânduri în spate", explică Schaffner.

În ceea ce privește secrețiile corporale ale unui pasager, însă, riscul poate crește. De exemplu, în septembrie, compania Delta Air Lines a întors un avion care se îndrepta spre Barcelona, Spania, când un pasager a avut un caz sever de diaree. Un audio postat pe LiveATC.net, apoi postat pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter, a împărtășit ceea ce pare a fi pilotul spunând: "Acesta este un aspect de biohazard. Am avut un pasager care a avut diaree pe tot avionul, așa că vor să ne întoarcem la Atlanta."

Când există un caz de acest fel legat de diaree, spune Tetro, avionul ar putea fi contaminat cu câțiva agenți patogeni potențiali. "Toți sunt extrem de contagioși și în unele cazuri aeropurtați", spune el. "Dacă diareea nu poate fi ținută sub control în toaletă, există șanse foarte mari ca alții să fie infectați. Nu este diferit față de o navă de croazieră în acest sens. Odată ce agenții patogeni sunt în mediu, oamenii vor fi expuși și mulți se vor îmbolnăvi." Alte rapoarte recente despre biohazarduri în avioane includ pasageri expuși la sânge și vărsături.

Cum să te protejezi de microbi în avioane

Igiena mâinilor este cea mai bună apărare împotriva germenilor în avioane, spune Schaffner. "Mâinile sunt intermediarul, așa că atingi masa și apoi îți atingi ochii sau gura - și oamenii fac asta tot timpul, mai des decât ai anticipa. Și făcând asta ai putea lua câțiva viruși pe degete."

Pentru a întrerupe transmiterea virușilor către nas sau gură, el sugerează spălarea frecventă a mâinilor cu săpun și apă când este posibil sau folosirea de dezinfectant pentru mâini, mai degrabă decât concentrarea pe curățarea suprafețelor din jurul tău. "Oamenii au tendința de a dori să le șteargă, dar în loc să umble în jur încercând să folosească o ștergătoare dezinfectantă pe toate suprafețele pe care le va găsi, cel mai indicat este să aibă grijă de propriile mâini" - a sugerat el.

Purtarea unei măști în timpul călătoriilor ajută, de asemenea. Tetro spune că, după ce a fost infectat de un pasager bolnav în avion înainte de pandemie, a început să poarte protecție de barieră când călătorește. "În era pre-COVID, era sub formă de fular sau tub/guler. Acum folosesc o mască pentru a împiedica acele picături și aerosoli să intre în nas și gură", spune el.

Asigurarea că ești la curent cu vaccinurile este și o formă de protecție, spune Schaffner. "Dacă aș călători în [sezonul rece și al gripei], nu aș vrea să călătoresc dacă nu aș fi vaccinat împotriva gripei, COVID - cu vaccinul actualizat - și dacă aș fi mai în vârstă, cu siguranță aș primi și vaccinul RSV", a mai declarat acesta.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite