Ce să nu-i spui copilului când plânge
0Orice părinte a trecut măcar o dată prin siutația în care copilul plânge neîncetat. Chiar dacă ești supărat pe el, ți se rupe inima să-l vezi atât de trist și suferind. În câteva minute uiți orice supărare și cedezi, doar să-l faci să tacă.
Specialiștii însă spun că plânsul copilului e o bună ocazie să te conectezi cu copilul tău și să-l înveți cum să-și gestioneze emoțiile. De aceea, ceea ce îi spui copilului când plânge este foarte important. Există o serie de clișee precum „băieții nu plâng” sau „ești copil mare”, dar chiar dacă au fost mereu folosite, nu însemană că sunt și eficiente.
Psihologii spun că atunci când îi spunem unui copil să nu mai plâgă, de fapt, îi blocăm emoțiile. Cu atât mai grav este dacă țipăm și noi la el sau îl facem de rușine.
Emoții exprimate prin plâns
Plânsul copilului este, de regulă, o metodă de a cere atenție sau ajutor. Specialiștii spun că suntem setați la nivel cerebral să răspundem imediat la plânsul copilului, iar copilul prin plâns se asigură că un adult va sări întotdeauna în ajutorul lui. Dar copilul comunică prin plâns nu doar nevoia de ajutor, ci și o stare emoțională. În aceste cazuri, copilul nu are nevoie de ceva material, ci doar atenția și înțelegerea noastră. Specialiștii mai spun că uneori este recomandat chiar să încurajăm copilul să plângă, atunci când își exprimă astfel emoțiile, scrie Qbebe.
Astfel, mai arată ei, până la doi ani, copiii exprimă prin plâns o serie de sentimente pe care încă nu le înțeleg bine. Ei încă nu au nici limbajul bine format, pentru a exprima ce simt. De aceea, mai arată ei, atunci când îi spui copilului să nu mai plângă, practic îi invalidezi emoțiile. Mai degrabă este recomandat să fii alături de el, să-l faci să simtă că nu trece singur prin acea stare și astfel îl înveți să se deschidă spre tine, să aibă încredere în tine. Te vei conecta cu sentimentele lui.
Ce să nu-i spui copilului tău când plânge
Potrivit psihologilor, este contraindicat să-i spui copilului „Nu mai plânge”. Uneori, o astfel de replică poate avea ca efect un plâns și mai zgomotos din partea lui.
Iar dacă face o criză de plâns în public, lucrurile se complică și mai mult. Atunci încercăm chiar mai mult să-l liniștim pe cel mic dar, fără să ne dăm seama, îi transmitem copilului o viziune asupra vieții: „Nu trebuie să-i lași pe ceilalți să-ți vadă emoțiile, nu trebuie să le împărtășești cu ei.” Astfel, ei sunt învățați de mici că trebui să-și ascundă sentimentele în fața celorlalți.
Cele mai potrivite replici atunci când copilul plânge
- 1. Este în regulă să fii trist, îmi dau seama că îți este greu
Această propoziție le validează sentimentele și faptul că pot să le împărtășească.
- 2. Înțeleg că te simți dezamăgit/neliniștit/ speriat/supărat și sunt alături de tine
El va învăța, astfel, să recunoască aceste sentimente pe care încă nu le înțelege foarte bine.
- 3. Ce s-a întâmplat a fost foarte frustrant/dezamăgitor/trist
Va învăța, astfel, legătura dintre emoțiile lui și evenimentele din exterior.
- 4. Te iubesc și ești în siguranță
Asta îl va asigura că este conectat cu tine, iar plânsul lui nu te va îndepărta de el.
- 5. Haide să luăm o pauză
Uneori, cei mici plâng din cauza oboselii, fără să-și dea seama. Sau, poate sunt excesiv stimulați. O pauză într-un loc liniștit îi va reda și lui liniștea.
- 6. Ai vrea puțin ajutor, să încercăm împreună din nou?
Atunci când sun frustrați, cei mici au nevoie de ajutor, ori de o pauză ori să încerce din nou o anumită activitate, cu asistența cuiva.
- 7. Te văd plângând, dar nu știu de ce ai nevoie. Poți să mă ajuți să înțeleg?
Aceasta este o modalitate de a-l face pe copil să încerce să-și înțeleagă și să pună în cuvinte sau să explice pe cât se pricepe cauzele supărării sale.
- 8. Haide să găsim o soluție împreună
În loc să le rezlvăm problema, este mai important să le dezvoltăm abilități proprii de rezolvare.
- 9. Sunt aici să te ascult. Sunt gata să te ascult când ești pregătit
Acest tip de replici este adecvat pentru copiii mai măricei și pentru adolescenți, mai ales când le este dificil să ne spună de la început ce-i face să sufere.
- 10. Nu este nimic mai important decât să fiu cu tine acum
Aceasta este o replică cu multă încărcătură emoțională, care arată copilului cât de mult îți pasă de sentimentele sale. Nu îl presezi să se liniștească, iar asta îi va spori încrederea în tine.
„Ascultă cu atenție orice are copilul tău să-ți spună. Dacă nu vei asculta plin de nerăbdare micile lucruri pe care vrea din tot sufletul să ți le spună când este mic, nu îți va spune niciodată marile lucruri din viața sa când va crește. Pentru copii, orice problemă, cât de mică, este o mare problemă”, arată autoarea Catherine M. Wallace, arată aceeași sursă.